ОВО ЈЕ ВОЗ КОЈИ МОЖЕ ДА УНИШТИ АМЕРИКУ (ВИДЕО)

OVO JE VOZ KOJI MOŽE DA UNIŠTI AMERIKU (VIDEO)

5 januara 2021

Rusija će se suprotstaviti NATO-ovim raketama srednjeg i kratkog dometa nuklearnim oklopnim vozom sa raketom Jars.

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov govorio je o razvoju raketnog sistema Barguzin i njegovom ulasku u ruske trupe tokom gostovanja u emisiji Solovjov Lajv. Rekao je da je razvoju Barguzina prethodio železnički raketni sistem Molodec. Svojevremeno je Pentagon uključio „Molodec“ na listu oružja koje potpada pod Ugovor o smanjenju nuklearnih arsenala (START). Prema Leonkovu, najveći strah Amerikanaca tada je bio taj kompleks koji je nemoguće otkriti. Njegove rakete bile su i u jamama i na šinama. Nuklearno osoblje moglo je stići na mesto lansiranja: platforma za lansiranje, kontrolna tačka lansiranja i odeljenje osoblja angažovanog na servisiranju kompleksa nalazili su se u vagonima.Tokom hladnog rata, Pentagon je finansirao razvoj sličnog projekta Peacekeeper Rail Garrison, ali je bio prinuđen da ga umanji zbog tehničkih troškova i visokih troškova održavanja i razvoja nuklearnog oklopnog voza.

„Ili je njihova raketa preteška, ili šine ne mogu da ga izdrže“, dodao je Leonkov

Kompleks Barguzin dizajniran je na bazi železničkog kompleksa Molodec, biće opremljen modifikacijom interkontinentalne rakete Jars sposobnom da pogađa ciljeve u radijusu od 12 hiljada kilometara.

Razvoj ovakvog raketnog kompleksa podseća na šaljivu pesmu sovjetskog i ruskog lika iz animiranih filmova, Čeburaške, koja se zove „Nuklearni vagon’’ (rus. Яdernый vagon – prim. red.), i peva o ruskom nuklearnom odgovoru Sjedinjenim Državama i njegovim posledicama. Dakle, ovaj voz jeste ruski, ali je mnogo ozbiljniji od onog čuvenog iz Bajagine pesme.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *