ОВО ЈЕ ЗАПАДУ НАЈВЕЋИ СТРАХ

OVO JE ZAPADU NAJVEĆI STRAH

24 marta 2021

Poseta šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova Kini dala je podsticaj jačanju odnosa dve zemlje i potvrdila da Moskva i Peking dele zajedničke vrednosti i poglede na izazove savremenog sveta. Saradnja ove dve velesile, u jeku složenih odnosa Rusije i Kine sa SAD i Evropom, izaziva strepnju pa i histeriju na Zapadu, ocenjuju ruski analitičari.Dvodnevni razgovori Lavrova s kineskim kolegom Vang Jiem ispunili su sva očekivanja i pokazali da dve zemlje imaju slične ili istovetne stavove o ključnim međunarodnim pitanjima. Moskva i Peking se zalažu za izgradnju međudržavnih odnosa na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa, pravednosti i nemešanja u unutrašnje poslove, poručio je Lavrov. Što je nespokojnija situacija u svetu, to su tesnije veze između Rusije i Kine, konstatovali su kineski domaćini.

Jačanje saradnje Rusije i Kine izaziva strah na Zapadu

Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije automatski je produžen na pet godina i od velikog je značaja, ističe direktor Instituta „Ho Ši Min“ na Sanktpeterburškom državnom univerzitetu Vladimir Kolotov, dodajući da je Kina najveći trgovinski partner Ruske Federacije. Vrlo duga granica postoji između dve zemlje, i shodno tome, dobri odnosi sa državom poput Kine su, kako naglašava,od ključne važnosti za Rusiju, posebno u kontekstu naglo povećane konfrontacije sa zapadnim zemljama.

„Svedoci smo potpuno neadekvatnih izjava koje daje novi predsednik SAD. Vidimo otvoreno neprijateljsku politiku Evropske unije. Štaviše, ona nije samo kontraproduktivna, već je štetna čak i po same države članice EU. Konkretan primer: oni odbijaju da kupe efikasne ruske vakcine zarad neefikasnih zapadnih. Odnosno, oni su zapravo spremni da igraju ulogu korisnih idiota, spremni da sebi nanesu štetu ne bi li udovoljili Vašingtonu. U tim uslovima, od presudne je važnosti razviti odnose sa Kinom i drugim zemljama Istoka“, kaže Kolotov.

Ekspert navodi da je jedno od pitanja o kojem se razgovaralo na sastanku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog kineskog kolege Vang Jia bila priprema sastanka na visokom nivou. On ističe da je ovo već ozbiljna tema za diskusiju, posebno u trenutnim uslovima.

„Ne zaboravimo da, počev od perioda Hladnog rata, postoji jedna tema o kojoj se još uvek razgovara, koja još uvek izaziva histeriju na Zapadu — to je jačanje saradnje Rusije i Kine. Ova tema je uvek aktuelna u Sjedinjenim Državama koje se plaše da se Kina i Rusija ne dogovore oko nekih pravila igre u Evroaziji i onda bi to bio kraj hegemonije Zapada“, istakao je Kolotov.

Po mišljenju eksperta, vreme je da Rusija i Kina koordiniraju stavove o evroazijskim pitanjima i problemima u oblasti ekonomije i bezbednosti, posebno jer je sada krenuo period aktivnog sankcionog rata i tehnoloških ograničenja protiv Rusije i Kine, te stoga one moraju braniti svoje interese.

Igra u okviru velike trojke

Dekan Fakulteta društvenih nauka i masovne komunikacije Finansijskog univerziteta pri vladi Ruske Federacije Aleksandar Šatilov ističe da je Rusija prihvatala razne ustupke da bi urazumila zapadne partnere i sačuvala interakciju, iako vrlo krhku i nepouzdanu, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi.

„Evropa ide na konfrontaciju. Ona je već na visokom nivou, što se posebno uočava u vrlo alarmantnoj situaciji u Donbasu, koja opet, na predlog Vašingtona, može da eskalira u bilo kom trenutku. Rekao bih i da rukovodstvo Evropske unije sada nedvosmisleno počinje da vodi američku politiku upravo da bi ograničilo Rusiju. Stoga je logično da razvijamo odnose sa Kinom koja je u približno istoj situaciji“, kaže Šatilov.

Ekspert smatra da u sadašnjem trenutku kada je konfrontacija Zapada i Rusije dostigla vrhunac, Kina ipak nije zainteresovana za promenu geoplotičkog balansa, već je sasvim zadovoljna igrom u okviru velike trojke Zapad-Rusija-Kina.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. petrovgrad says:

  Milošević je Kini predao delove oborenog F-117 i time se Kina domogla vrhunske stelts tehnologije.Dana je dominantna sila i vojnoj tehnologiji a posebno u kosmosu. Zato nam Kina daje vakcine. Dobro čini dobrom se nadaj.

 2. Beli Orao says:

  Dok se truju svojim zapadnim vakcinama trebalo bi nam biti svejedno !!! Meni je čak drago jer da je obrnuto zapad bi likovao na sva zvona i radovao se poput jednog ludaka koji je dobio hljeb sa buterom !!!

 3. I Love persida says:

  Šta reći? Napokon Ono što je ispevao Kole - Kosta Abrašević na početku industrijske revolucije, sada je možemo posvetiti zapadnim tiranima i kapitalistima tipa bankara koji nam piju krv pomoću raznih kredita i kreditiranja. Mi smo samo pošteni narod, radnici i seljaci, čak još i ne pelcovani svi: CRVENA Crvena je krvca što kipi u nama; Crvena je munja što oblak prolama, Crveno je nebo kad se zorom smije, Crven nam je barjak, što se gordo vije, Crvena je mržnja u našim grudima, Pa i gnev je crven što nas obuzima. O, tirani, čujte — ne treba vam kriti — I osveta naša crvena će biti. 1894.

 4. I Love Jesus says:

  I love You, love, love you!!! Znači "ubica" nije sam? Zašto ustaje narod na narod i carstvo na carstvo? Zato što Bog pomeša sve jezike dok narod beše jedan, i carstvo beše jedno u Uruku, današnjem Iraku. A zašto to učini? Jer behu jedan narod i jedno carstvo i htedoše da podignu vavilonsku kulu svojim bogovima do samih nebesa, i ko je mogao da ih spreči? Samo jedan pravi i pravedni Istiniti Bog. A danas iako smo svi izmešani i dalje se nalazimo u paganstvu vavilonskom i zidamo svoje kule, ali kako ćemo se spasiti? Kroz poslanstvo ljubavi i milostivosti Oca našeg nebeskog, kroz poslanstvo Sina Njegovog, a našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista, jed drugog spasenja nam neće biti. Pokajte se i obratite Bogu, prinesite rod vredan pokajanja i krstite se vodom i Duhom u Gospoda našeg Hrista, u srcu Ga čvrsto verujte a ustima ispovedajte i imaćete život večni. Gospod je obećao, Gospod će učiniti.

 5. Gagi says:

  Niko sa zapada nece moci da srusi ovo medjudrzavno prijateljstvo. Obe drzave su uspesno izlecene od opake bolesti koja se zvala komunizam. Perfidno i pokvareno im je zapad nametnuo i "uvezao" im ovu retrogradnu ideologiju koja je unakazila ova dva naroda. Dok je zapad sijao u svojoj nadmoci i bahatosti, ovi narodi su umirali od gladi i bede. Sve je to danas proslost koja ih je temeljno otreznila i opametila. Oni danas bas nigde ne zure, polako i strpljivo vuku poteze u svom interesu i dave zapad kao zmija zabu. Te zemlje imaju dugu istorijsku i kulturnu tradiciju, mudri su to narodi koji su danas relaksirani jer su oslobodjeni zapadnog tutorstva. Danas su zapadni kauboji i pljackasi u velikoj istorijskoj krizi, nisu oni u stanju da mentalno opstanu bez ubijanja i zrtvovanja drugih. Navikli su da prinose tudje zrtve na oltar svog samozadovoljstva i uspeha, naravno da to danas sa ovim savremenim oruzjem nije moguce. Ipak ce oni nesto da cackaju i prave odredjenu stetu, stvoreno je to da bude pokvareno, zlo je njihova duhovna hrana i putokaz ka zivotnom uspehu. Takva im je zivotna retorika i istorija bila do danas.

 6. Don Kihot says:

  Zadnji pasus je nepovoljan za Rusiju, pa i za nas...

 7. Rista says:

  Bravo, Sančov gospodaru. Meni je taj pasus i najvažniji i najrečitiji. Međutim, meni to nije nikakva nepoznanica. Pišem baš o tome vrlo često i to vekovima. Izgleda se nekom omaklo da ga rekne u javnost, ali mleko prosuto. Ili nije, ne znam tačno. On govori zašto je nemoguć neki širi ili jači savez Rusije i Kine. Ne bih dalje. Nije popularno a pogotovo iza ovog teksta koji je mnoge stvari jasno rekao samo jednom rečenicom. Ostalo valjda osnova na koju je kao usput ubačena istina. Drugim rečima, Rusi su odbijeni na kulturni, kineski način. Da ne kažem poltronsko interesni.

 8. Gagi says:

  Rusija i Kina imaju standardno dobru komunikaciju, nije tu potrebno nista suvise unapredjivati i dogradjivati. Kina je opet sa druge strane istorijski vezana i ima svoj nacionalni upliv u razvoj merike. Njihovi jadni i bedni radnici su ginuli na merickim gradilistima kada se formirala i izgradjivala ta drzava. Prvu prugu su napravili upravo oni uz bezbroj izginulih i osakacenih. Kineska zajednica u merici je mocna i mnogobrojna, zaista su mnogo Kinezi ulozili u tu drzavu da bi je se tek tako odrekli i prepustili samo kaubojima. Mozda tako ne izgleda, Kinezi ce sa danasnjom jakom maticom imati jos veci uticaj u toj zajednickoj drzavi a neoprezno bi bilo da je se odreknu jer je delom i njihova. Upravo je to pokusao Tramp, da distancira Kineze od merike i marginalizuje njihov uticaj ali mu to nije uspelo. Neko je opasno prodao i izdao meriku kada je odlucio da svu proizvodnju presele u Kinu, moze li se uopste zamisliti sadasnji uticaj Kine na ekonomiju merike, to se valjda vidi i svima je jasno. Sve tece po planu i kako je zamisljeno, samo treba izbegavati direktne vojne konfrontacije, uskoro ce merikanci da jure vrapce kao sto su do nedavno radili Kinezi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *