ОВО МЕДИЈИ КРИЈУ: Русија и Kина склопили војни савез – ОВО ЈЕ САДА АЛИЈАНСА KОЈА ВЛАДА СВЕТОМ

OVO MEDIJI KRIJU: Rusija i Kina sklopili vojni savez – OVO JE SADA ALIJANSA KOJA VLADA SVETOM

3 avgusta 2019

Kina je objavila Belu knjigu nacionalne odbrane, ističući ulogu Moskve kao strateškog partnera Pekinga.

Nekoliko eksperata smatra da će političko-vojni savez dveju zemalja preuzeti vođstvo, ne samo u azijsko-pacifičkom regionu, već i u drugim regionima planete.Bela knjiga, koju je objavio Državni savet Kine, predstavlja strategiju azijskog giganta za naredne godine. Posebnu ulogu ima Rusija.

Događaji koji su pratili objavljivanje Bele knjige potvrđuju da vojna saradnja između Pekinga i Moskve dobija zamah.

Potparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kian izjavio je da Oružane snage dveju zemalja nastavljaju da jačaju svoju saradnju i da će nastaviti da poboljšavaju vojne odnose. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao dekret o održavanju pregovora o novom sporazumu o vojnoj saradnji između dve zemlje.

Pored toga, Rusija i Kina su 23. jula sprovele prvu zajedničku vazdušnu patrolu u azijsko-pacifičkoj regiji. Istog dana, kineski tenkovi stigli su u Moskvu gde su učestvovali na Međunarodnim vojnim igrama.

U isto vreme, Moskva je počela da snabdeva Kinu protivazdušnim sistemom S-400. Kineski razarač Xian iz Kineske mornarice stigao je u Sankt Peterburg 24. jula, kako bi učestvovao u pomorskoj paradi.

Eksperti su uvereni da je vojna saradnja između Moskve i Pekinga garancija da zemlje NATO-a, pod vodstvom SAD, neće pokrenuti vojni sukob velikih razmera.

“Uveren sam da samo tri zemlje mogu da vode moderne ratove: SAD, Rusija i Kina. Ulaskom u vojni sporazum, dve od ove tri zemlje lišavaju SAD od dominacije na tehničko-vojnom polju”, izjavio je član Odbora Saveta Ruske Federacije za bezbednost Franc Klincevič.

Rusija i Kina bi trebalo da povećaju svoje prisustvo i uticaj ne samo u azijsko-pacifičkom regionu, već i u drugim regionima planete, rekao je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.“Moskva i Peking treba da preduhitre predloge Vašingtona za međunarodne patrole Hormuškog moreuza, tako da slobodu plovidbe ne kontrolišu samo američki brodovi, već i oni naših zemalja”, rekao je Kortunov, naglašavajući povoljan stav nekih zemalja Persijskog zaliva po tom pitanju.

Prema rečima Alekseja Maslova, direktora Kineskog centra za strateške studije na Univerzitetu RUDN, Bela knjiga jasno naglašava prijateljski stav Kine prema Rusiji u vojnoj politici.

“Čak i kada su naše zemlje blisko sarađivale, a već su obavile i pet vojnih vežbi, nijedan strateški dokument iz Kine nije zabeležio ovu saradnju. Sada su to učinili i očigledno je da se Rusija i Kina kreću ka vojnom savezu, čak iako za sada nije formalizovan zvanično, biće prisutan u kineskoj i ruskoj strategiji ”, rekao je Maslov.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivana says:

  Daj Bože da je tako.

 2. milorad2 says:

  Pa moraju.Očigledno je da imaju zajedničkog opasnog neprijatelja.Generalno rusija i kina i nisu imali neke preterane probleme u odnosima i kroz istoriju tako da ova alijansa izmedju njih i nije bila neki problem, jednostavno nisu imali nikava opterećenja pre toga a saad su zajedno izloženi istoj opasnosti i istom neprijatelju koji očigledno ne bira sredstva i pravi takodje veoma moćan savez protiv njih.Da sam na mestu amerikanca ja bih 2x razmislio pre nego što nastavim sa ovakvim pristupom tom savezu, u stvari situacija će biti se gora i gor za napadača, a to su USA i njihovi saveznici i vazali.Za sada je inicijativa još uvek na strani USA ali to će se uskoro promentiti u pat poziciju a šple toga sledi ružan deo za napadača jer uSa nije u stanju da dugo izdrži u meču protiv ova dva saveznika, pojedinačno možd bi i mogli ali kina i rusija su prevelik zalogaj za ta pohlepna usta, čista matematika i tautologija to nema veze sa politikom to jednostvno ima veze sa logistikom.Na duže staze zapad gubi bitku sigurno,čak i ako pokušaju ratom da izazovu političko ekonomski preokret to će samo ubrzati njihov PAD.

  • teoretičar says:

   Pa dobro. Ima tu mnogo istine ali mekane su i pažljive. U tvom komentaru. Neću da pišem komentar kako ja to vidim, ali ipak bih hteo da znam koliko je to "Na duže staze...?" I kako si zaključio da Zapad sigurno gubi bitku? I samo jedno mišljenje. Ne slažem se da je "za sada inicijativa još uvek na strani USA" iz prostog razloga što je inicijativa do pre par godina bila isključivo na strani Rusije i Kine. I medijski i vojno i ekonomski....ali neću da pišem komentar a moram priznati da me tvoj komentar malo zbunio.

 3. Marinko says:

  Doći će dan, kada neće smeti da se čuju živi. Ima da mole boga za oproštaj jer su poubijali naroda i naroda po svetu. Samo za indijance, vijatnamce i iračane, da o drugim narodima ne pričam... Taj savez ima da upropasti NATO i USA...

  • ePera says:

   Koj savez ? Nema nikakav savez, ima vocstvo jevreja cionista kroz svoje nato legije ili bolje znani kao psi rata, kroz svoje tajne organizacije ubica kao sto su cija, mpi itd. kroz svoje kolonije, neke vec 4 veka kao engleska, preko nje sa koloniziranjem tzv. komonvelta, izrael, pa od skoru eu, srednja i juzna amerika, ne sva, afrika, deo azije itd. Znaci jevrejska carevina naspram saveza Kine i Rusije i verovatno Indije !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *