ОВО МОГУ САМО РУСИ: Погледајте како „убица подморница“ прима гориво док лети брзином од 500 километара на час (ВИДЕО)

OVO MOGU SAMO RUSI: Pogledajte kako „ubica podmornica“ prima gorivo dok leti brzinom od 500 kilometara na čas (VIDEO)

4 marta 2021

U RUSIJI je u toku obuka za vazdušnu dopunu goriva u avion u kojima posade protivpodmorničke avijacije zajedno sa „letećim tankerom“ Il-78 nekoliko dana usavršavaju ove veštine, prenosi televizija „Zvezda“.

Ove obuke se odvijaju na bazi centra za borbenu primenu i prekvalifikaciju letačkog sastava pomorske avijacije ruske ratne mornarice.Posade protivpomorničkih aviona Tu-142 i Ikl-68 Severne i Tihookeanske flote stigle su na aerodrom iz svojih stalnih baza i počele da uvežbavaju dopunu goriva u avion u vazduhu.

– Rastojanje između aviona je 26 metara, dešava se da ono bude i malo manje. Ovde su i najmanja odstupanja nedopustiva i mogu da dovedu do katastrofalnih posledica – izjavio je komandant posade aviona-tankera Il-78 Sergej Kuzmičev.

Televizija ističe da je pogled na nebo apsolutno očaravajuć. Najpre tanker Il-78 izbacuje crevo za tankovanje koje je u stanju da prebaci desetine tona goriva na visini od šest hiljada metara.

Istovremeno, posada Tu-142, odnosno „ubice podmornica“, kako se često naziva taj avion, treba da uhvati crevo polugom na prednjem delu letelice. Sve ovo piloti izvode pri brzini od 500 kilometara na čas.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Dugo sam se divijo i čudijo kako to avijoni rade. A onda se jednog dana setim onoga što sam učijo nekad dok sam bijo mali a to je da je brzina relativna. Onda se setim i kako dva voza koja se kreću u suprotnom pravcu izgledaju putnicima kao da su ubrzali za još jeanput, a ako idedu paralelno onda putnicima izgleda da stoje i jedni i drugi i poneka nacugana budala oće da izađe da piški pošto je u klozet nemoguće ući iz raznih razloga, a voz je stao. I ja ga spasem u zadnjem sekundu i pošto sam jako pametan, objasnim mu relativnost brzine a on se oma upiša od straha ali ne otvori vrata. I još me pita "a jel stvarno voz nije stao?"( Meni se to stvarno desilo jednom u vozu ali sad više nije važno jesam li ja nekog zaustavio ili neko mene. A i ne sećam se više. Bilo to davno u prošlom veku) Tako i ovi avijoni. Idu istom brzinom a na visini od 6 km čini mi se i nema nekih žešćih vetrova jer je i vazduh jako razređen. Daklem, avijoni praktično stoje u odnosu jedan na drugog. E, sad druga je stvar što to zahteva izuzetno stručne i uvežbane pilote i tehničare, nije jednostavno ali nije ni toliko teško kada imaš sigurne ruke, sigurne mašine i uopšte, sigurnu tehnologiju. Sigurno meni to neće nikada dati da radim jer kakav sam, ja bih bacijo to crevo pravo na kabinu i verovatno mu razbucao pendžer. Posle bih mu se izvinjavo i moljako da me ne kaže gazdama...i tako to... Ljudi su solidarni, znate. Ponekad, znate. U svakom slučaju, nemo da probate. Nije to za vas.

  2. M says:

    Kako to mislite da to mogu samo Rusi?!?Kak je USA vojska prva to uvela u praxu,godinama prije,a ostali je samo kopiraju!?!

  3. Kostakos says:

    A kod amera neko izadje i puni rukom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *