ОВО НАМ ЈЕ НЕШТО ПОЗНАТО: Украјином се управља из Амбасаде САД

OVO NAM JE NEŠTO POZNATO: Ukrajinom se upravlja iz Ambasade SAD

7 novembra 2015

Ukraine President Poroshenko acknowledges applause after addressing joint meeting of Congress in the U.S. Capitol in WashingtonČim se situacija u donbasu smirila – ukrajinska vlast je pokazala svoje pravo lice – ocenio je Bloomberg.

Ovo je jedna od ocena iz teksta objavljenog pod naslovom „Ukrajini preti opasnost da postane neuspela država”.

U tom tekstu se naglašava: „Godinu dana posle revolucije dostojanstva, Ukrajina izgleda kao još jedan neuspeli i korumpirani režim. Ne čudi zato što se u odnosima između Kijeva i Zapada pojavljuju pukotine”.

Isti list tvrdi da reforme – koje traže Brisel i Vašington – „još nisu ni dotakle ukrajinsku ekonomiju i korumpirani sudski sistem”.

Pritom je posebno ukazao: da se obim sive ekonomije u Urajini neprekidno povećava, a da MMF prognozira pad njenog BDP u ovoj godini za 11 odsto.

Bloomberg prenosi ocenu specijalnog izvestioca UN za Ukrajinu, Kristofa Hejnsa, da je vlast u Kijevu praktično sabotirala istrage o događajima na Majdanu i o spaljivanju živih ljudi u Domu sindikata u Odesi, a da je Služba bezbednost Ukrajine realno „iznad zakona”.

Bloomberg objavljuje i da je ukrajinski šef države, Petar Porošenko, jedini bogataš u zemlji koji je z proteklih godinu dana povećao svoje bogatstvo.

Indikativno je da u tekstu„Ukrajini preti opasnost da postane neuspela država” stoji i ovo:

„Američka ambasada u Kijevu postala je centar vlasti. Ukrajinski političari otvoreno govore da imenovanja i ostavke razmatra ambasador SAD Džefri Pajet, čak i potpresednik SAD Džozef Bajden… Uprkos svemu, napori SAD i Evropske unije nisu u Ukrajini urodili plodom. Vlast tajkuna i korumpirane birokratije prejaka je za ono što je preostalo od ukrajinske ekonomije”.

Bloomberg View procenjuje da će se ukrajinska istorija surovih promena vasti nastaviti jer je malo verovatno da će politička elita biti u stanju da uvede red u zemlji.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. deda mraz says:

    Pa i kod nas je potpuno isto.

  2. ljubisav says:

    Bas tako Deda Mraze,u podpunosti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *