Ово нам продавци не откривају у вези налепница на воћу (ВИДЕО)

Ово нам продавци не откривају у вези налепница на воћу (ВИДЕО)

3 новембра 2016

616326_banane-yt-1000x0_f

Знате за оне налепнице које се налазе на воћу? Код нас у радњама их виђамо углавном на бананама, али су присутне и код других производа. Те налепнице крију много тога што не знамо.

Налепнице садрже и такозвани ПЛУ код који не носи само информацију о цени. Број изнад (или испод) бар-кода заправо говори о начину на који је воће или поврће узгојено и састоји се од четири или пет цифара.

Он није законски неопходан, али се све већи број компанија одлучује да га стави на своје производе како би купци што лакше нашли оно што траже. Осим на воћу и поврћу могу се наћи и на орашастим плодовима, сувом воћу, лековитом биљу…

Ево шта ти бројеви у ствари означавају:

1. Ако ПЛУ код садржи само четири цифре, то значи да је производ узгојен традиционалном методом уз употребу пестицида. Ове четири цифре једноставно говоре о којој врсти воћа и поврћа је реч, па су тако све банане означене са 4011, јабуке са 4131, киви са 4030, наранџе са 3107…

2. У случају да код садржи пет цифара и почиње бројем 8, то говори да је воће или поврће генетски модификовано.

ГМО храна није произведена на природан начин и нашем здрављу доноси бројне опасности: неплодност, поремећај у раду хормона, па чак и туморе. Генетски узгојена банана носи ознаку 84011.

3. Уколико ПЛУ код садржи пет цифара и почиње бројем 9, то значи да је произвог узгојен органски није генетски модификован. Такве банане су означене бројем 94011.

Која храна је најбезбеднија?

Авокадо, кукуруз шећерац, ананас, купус и грашак.

А шта би требало да избегавате?

Јагоде, јабуке, нектарине, брескве и целер.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u