Ово нам продавци не откривају у вези налепница на воћу (ВИДЕО)

Ovo nam prodavci ne otkrivaju u vezi nalepnica na voću (VIDEO)

3 novembra 2016

616326_banane-yt-1000x0_f

Znate za one nalepnice koje se nalaze na voću? Kod nas u radnjama ih viđamo uglavnom na bananama, ali su prisutne i kod drugih proizvoda. Te nalepnice kriju mnogo toga što ne znamo.

Nalepnice sadrže i takozvani PLU kod koji ne nosi samo informaciju o ceni. Broj iznad (ili ispod) bar-koda zapravo govori o načinu na koji je voće ili povrće uzgojeno i sastoji se od četiri ili pet cifara.

On nije zakonski neophodan, ali se sve veći broj kompanija odlučuje da ga stavi na svoje proizvode kako bi kupci što lakše našli ono što traže. Osim na voću i povrću mogu se naći i na orašastim plodovima, suvom voću, lekovitom bilju…

Evo šta ti brojevi u stvari označavaju:

1. Ako PLU kod sadrži samo četiri cifre, to znači da je proizvod uzgojen tradicionalnom metodom uz upotrebu pesticida. Ove četiri cifre jednostavno govore o kojoj vrsti voća i povrća je reč, pa su tako sve banane označene sa 4011, jabuke sa 4131, kivi sa 4030, narandže sa 3107…

2. U slučaju da kod sadrži pet cifara i počinje brojem 8, to govori da je voće ili povrće genetski modifikovano.

GMO hrana nije proizvedena na prirodan način i našem zdravlju donosi brojne opasnosti: neplodnost, poremećaj u radu hormona, pa čak i tumore. Genetski uzgojena banana nosi oznaku 84011.

3. Ukoliko PLU kod sadrži pet cifara i počinje brojem 9, to znači da je proizvog uzgojen organski nije genetski modifikovan. Takve banane su označene brojem 94011.

Koja hrana je najbezbednija?

Avokado, kukuruz šećerac, ananas, kupus i grašak.

A šta bi trebalo da izbegavate?

Jagode, jabuke, nektarine, breskve i celer.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *