ОВО НЕ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ У СРПСКИМ МЕДИЈИМА: Ево шта руски медији мисле о ВУЧИЋЕВОЈ посети ПУТИНУ!

OVO NE MOŽETE PROČITATI U SRPSKIM MEDIJIMA: Evo šta ruski mediji misle o VUČIĆEVOJ poseti PUTINU!

21 decembra 2017

Susret Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom zakazana je za 19. decembar. U centru pažnje naći će se čitav niz pitanja od interesa za obe strane. Ako govorimo o ekonomskim vezama, u centru pažnje je energetska saradnja.

Posle propasti projekta Južni tok, energetska stabilnost Balkana visi o koncu. Ipak, posle otpočinjanja radova na Turskom toku, u razgovorima dve strane pojavio se optimizam i po ovom pitanju. Ruski gas nije prosto potreban, već je životno neophodan svim zemljama u regionu, posebno Srbiji.

VOJNO-TEHNIČKA SARADNJA

Lideri će takođe dodirnuti i pitanja vojno-tehničke saradnje između Srbije i Rusije. U decembru Beograd je saopštio nameru da naruči višefunkcionalne helihoptere Mi-17. Pored toga, nedavno je Srbija od Rusije dobila šest lovaca Mig-29 u okviru programa vojno-tehniče saradnje. Ipak, najvažnije vojno pitanje će biti nabavka PVO sistema S-300, koja bi obezbedila zaštitu vazdušnog prostora balkanske republike.

Srbija se nalazi pod neprestanim pritiskom Zapada. Posle raspada Jugoslavije i prelaska celog regiona pod gotovo punu kontrolu NATO, Srbi su bili prinuđeni na povlačenje i razoružanje, dok su u isto vreme Bosanci i Hrvati dobili konkretnu vojnu podršku od Vašingtona i Brisela.

VISOKA POLITIKA

Nažalost, najsloženije pitanje je odnos Beograda sa Evropskom Unijom, uz istovremeno očuvanje strateškog partnerstva sa Moskvom. Već mnogo godina srpske elite ponavljaju jedno te isto: Srbija je na putu u EU, ali želi da sačuva prijateljstvo sa Moskvom i ne podržava sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji. Istini za volju, u toj formuli krije se duboka protivrečnost. Srbiju kao srce Jugoslavije teraju na civilizacijsko samoubistvo – priznanje svete srpske zemlje Kosova za nezavisnu državu. Bilo koji predsednik, koji bi se usudio na takav korak sledeći dan postao bi politički mrtvac. Bez priznanja Kosova i okretanja leđa bratskoj pravoslavnoj Rusiji, o integraciji u zapadne strukture ne može biti ni reči.

Ipak, bez obzira na godine informativne obrade, Srbi nisu spremni na takav korak. I svaki lider nađe se u istoj klopci: sa jedne strane, pritiskaju ga Brisel i Vašington, a sa druge, srpski narod.

Jedino moguće rešenje postojećeg problema je delegiranje Kosovskog pitanja u Moskvu.

Sami Srbi često govore: Rusija je imala snage da vrati Krim, pa će moći i nama da vrati našu svetu zemlju. Iz ugla političke tehnologije, to je jedinstven put za srpsko rukovodstvo da pobegne od ubistvenog izbora. Ipak, takvo rešenje će doneti probleme i samoj Rusiji, jer je teško zamisliti miran i brz put za povratak Kosova u okvire Srbije.

Vrlo je verovatno da će o kosovskim scenarijima dvojica lidera i razgovarati u Moskvi.

(autor: ANDREJ AFANASJEV)

Preveo ZORAN DRAGANOVIĆ

Telekanal Carьgrad

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Ako je za Putina Vucic velika licnost, onda to najbolje pokazuje koliko je Putin jedna velika iluzija.

  • Baja says:

   Pa vidi sliku gore, Putin patuljak naspram Vucica.

 2. Gojko says:

  To puton iz kurtoazije zar mislite da rusi neznaju kakva je vučić "roba"

 3. Ognjen says:

  Ja mislim da za 1 dan može peške da se dođe s jednog na drugi kraj kosova a tenku treba oko 2 sata. Pa zar to nije brzo. A pre toga malo nora i grad i neka luna ili alas da se proba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *