ОВО НЕ СЛУТИ НА ДОБРО! БАЈДЕНОВ „МИНИСТАР РАТА“ ОДМАХ УДАРИО ПО…

OVO NE SLUTI NA DOBRO! BAJDENOV „MINISTAR RATA“ ODMAH UDARIO PO…

21 januara 2021

Smatram da su u Nacionalnoj strategiji odbrane iz 2018. godine Kina i Rusija ispravno nazvane glavnim izazovima koji narušavaju globalnu atmosferu bezbednosti. Ipak, mislim da je Kina glavni prioritet zbog uspona i obima njene vojne modernizacije, rekao je Džej Ostin tokom saslušanja u Senatu.Penzionisani general američke vojske Lojd Džej Ostin slovi kao ministar odbrane u Bajjdenovoj administraciji.

– Ruska pretnja nastavlja da se razvija u pravcu koji podrazumeva ‘tvrdu’ i ‘meku’ silu uz upotrebu hibridne taktike. Takve operacije su višeslojne, složene i usmerene na širenje ruskog uticaja u čitavom svetu – kaže Ostin i dodaje:

– Pentagon u mnogim aspektima hibridne vojne strategije ne može da postigne uspeh bez jedinstvenih, integrisanih napora partnera iz drugih institucija i saveznika, posebno u sferi diplomatije, naoružanja, kao i u bezbednosnoj, obaveštajnoj i informativnoj sferi.

– Klimatske promene aktivno menjaju prirodni pejzaž Arktika i strateški balans. Arktik ubrzano postaje region geopolitičke konkurencije i ja sam ozbiljno zabrinut zbog nagomilavanja ruskih oružanih snaga i agresivnog ponašanja Rusije na Arktiku i celom svetu. Isto tako sam zabrinut zbog namera koje Kina ispoljava u tom regionu – rekao je Ostin.

Kako je istakao, ako njegov izbor za šefa Pentagona bude potvrđen on će razmotriti situaciju i posavetovati sa saveznicima i partnerima u pogledu strategije, razmeštanja snaga i naoružanja neophodnih za održanje stabilnosti na Arktiku, kao i u cilju zaštite Amerike, njenih ekonomskih interesa i obuzdavanja agresije.

– Kosmos je već postao poprište konkurencije velikih država. Aktivnosti Kine i Rusije u kosmosu predstavljaju ozbiljnu i narastajuću pretnju nacionalnim interesima SAD u oblasti bezbednosti – dodao je Ostin.

– Vojno-pomorska aktivnost Rusije u Crnom moru i u istočnom Sredozemlju je verovatno ima za cilj podršku pritisku koji je deo kampanje Rusije za destabilizaciju Ukrajine i Gruzije i koja treba da predatavlja izazov za operacije SAD i saveznika – rekao je on.

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Dobicete po labrnji, smrdonogi kauboji, udarite sto pre...

 2. Pravda says:

  garavi bi da vlada svijetom. Mozda bi ipak bilo bolje da se vratis branju pamuka.

  • Za Srbiju says:

   Mene neodoljivo potseća na "srodnike". Ne samo likom, već i ponašanjem- majmunisanjem.

 3. Archelay says:

  Njegova retorika podrazumeva da je potrebno u ime mira Rusija i Kina da pitaju njega sta i kako treba da rade.E,to ce da bude malo sutra.Njegova tragedija je sto je jos i ubedzen da su njegovi glavni a ostali-boranija.Ali,jos nije svesan da su ovi izbori od njegove zemlje napravili mocvaru.

  • persida says:

   Nesvestan do koske, a jos mu raste i plata.

 4. šiško says:

  Pošto su Rusija i Kina sve veća opasnost za SAD, moraće hitno da nalupaju šamare Srbiji.

 5. Milutin says:

  Rusija i Kina ostvarenje svojih nacionalnih interesa vide u saradnji sa drugim državama i njihovom razvitku. Da ceo svet što više radi i stvara. Da svi budu bogatiji. Tada će svima zajedno biti bolje. Američki nacionalni interes je da njima bude najbolje a svima drugima lošije od njih i da sve zavisi od njih. I nije bitno što bi Američkom narodu bilo mnogo bolje, očigledno je da Amerikanci i sa njima ceo svet treba da učine da malom broju bude "najbolje". Ali naprosto ne može se živeti toliko dobro koliko je neshvatljivo veliko bogatstvo tih pojedinaca. Svoje konačno dobro vide u odnosu: JA živ - TI mrtav. I to predstavljaju kao svoje legitimne težnje i nameću kao nacionalni interes Amerike koja to treba da ostvaruje za njih. I ne samo Amerika. Zato i postoji NATO.

  • persida says:

   Kauboji su infantilni i posesivni. Ali, nema nikoga da detetu opali samar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *