ОВО НЕ СЛУТИ НА ДОБРО: НАТО почео да хвали Србију

OVO NE SLUTI NA DOBRO: NATO počeo da hvali Srbiju

14 oktobra 2017

Na sastanku Komiteta za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu, održanom od 7. do 10. oktobra, izveštaj o Zapadnom Balkanu, gde je posebno poglavlje posvećeno stanju u Srbiji, usvojen je jednoglasno, a naša zemlja je pohvaljena.

Za razliku od dosadašnjih izveštaja, naša zemlja je u tom dokumentu pohvaljena i o njoj se govori afirmativno, istakao je za „Politiku“ poslanik Srpske napredne stranke i član delegacije Skupštine Srbije pri NATO-u Vladimir Đukanović.

Na prolećnom zasedanju u Tbilisiju britanski parlamentarac Ričard Benion napisao je jednostrani izveštaj u kojem je Srbiju označio kao remetilački faktor na Balkanu i glavnog krivca za šumove na diplomatskim vezama Beograda i Prištine. Srpska delegacija je dala brojne primedbe na taj dokument, a u Bukureštu je o tome govorio i šef naše delegacije Dragan Šormaz.

„Na sednici koja je bila posvećena Zapadnom Balkanu, samo je govorio Šormaz, koji je izneo konkretne primedbe i sve što je rekao je prihvaćeno i uneto u konačan finalni tekst tog izveštaja, koji je usvojen na jesenjem zasedanju. Jedina smo zemlja koja je pohvaljena apsolutno za odlično angažovanje, saradnju, ekonomiju, dok su ostale zemlje sa Balkana pretrpele veliku kritiku“, kaže Đukanović.

Šef delegacije Dragan Šormaz je takođe zadovoljan što niko na njegovo izlaganje nije reagovao „napadom“, suprotstavljanjem.

„Ćutali su. Ovde sam deset godina i nikada nisu ćutali, a ovo je bio prvi put. Znači da svi razmišljaju o toj temi što je po mom mišljenju takođe korak napred“, rekao je Šormaz.

Đukanović podseća da Srbija nema pravo glasa, jer nije članica NATO-a, ali tvrdi da se stav Srbije dosta uvažava.

„Na Srbiju gledaju kao na jednog veoma pouzdanog partnera u smislu te saradnje. Možemo da budemo veoma zadovoljni ovim izveštajem koji se odnosi na Srbiju“, dodao je Đukanović.

Kaže da je u centru pažnje zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu bila navodna pretnja koju predstavlja Rusija, a ono što je njega iznenadilo je da Kinu i Severnu Koreju gotovo niko nije pomenuo.

Čak su tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa bili kritikovaniji.

„Na zasedanju smo mogli da čujemo da će se glavna bitka između NATO-a i Rusije voditi u hibridnom ratu i u njega ulažu ogromna sredstva, jer smatraju da je opasna, kako su rekli, propaganda Kremlja. NATO je već napravio tri posebna obaveštajna centra za odbranu od hibridnog rata i imali su vojnu vežbu. Posebna pažnja biće posvećena elektronskim medijima, ali i društvenim mrežama. Prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, Alijansa će ubuduće bazirati odbranu od tvitova do tenkova“, ističe Đukanović.

Đukanović kaže da su neki parlamentarci otišli toliko daleko da su pitali domaćine u Rumuniji da li je Ruska Federacija uticala na rezultate parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, a da su najveće kritike na račun Trampa uputili parlamentarci iz Kanade, uz prećutnu saglasnost američke delegacije.

KOMENTARI5 komentara

 1. mladen says:

  srbija nije irketno u nato ali je preko ipan organizacije povezana s ovim savezom poput tzv neutralnih zemlja austrije finske itd

 2. simo says:

  ode Milicka, sada druga taktika, kakvi su to s.radovi...

 3. Cigo says:

  NATO genocidne bitange i naše domaće barabe !

 4. rajko says:

  pa normalno da nas hvali jer smo ko nojevi zabili glave u beton posle bombardovanja. ako smo sada u dobrim odnosima zasto nasi pravnici i vojni strucnjaci ne isteraju na svetlost dana sve sto je vezano za agresiju! NATO NIKADA NE MOZE BITI PRIJATELJ SRBIJI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *