„ОВО НЕ СМЕ ДА СЕ ДЕСИ НЕКОМ ПРЕДСЕДНИКУ“

„OVO NE SME DA SE DESI NEKOM PREDSEDNIKU“

19 aprila 2019

Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je da predstavi kao svoju političku pobedu navode specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Milera.

„Rečeno je da nije bilo dosluha (s Rusijom), da nije bilo opstrukcije pravde. Nikada nije bilo niti će ikada biti. Ovo nikada ponovo ne bi trebalo da se desi nekom drugom predsedniku, ova podvala“, rekao je Tramp na skupu ranjenih ratnih veterana.On je ranije danas objavio brojne poruke na Tviteru u kojima je ukazivao na svoju nevinost i insistirao da je Mulerova istraga politički motivisana. Iako je tačno da Miler nije optužio Trampov izborni štab da je bio u dosluhu s Rusijom, i da ministar pravde SAD Vilijam Bar nije na osnovu Milerovog izveštaja optužio Trampa za opstrukciju pravde, u izveštaju se navodi da je predsednik SAD pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom mešanja Rusije u predsedničke izbore 2016. godine i da izdejstvuje Mulerovu smenu kako bi ga sprečio da istražuje da li je šef Bele kuće ometao pravdu.

To međutim nije sprečilo Trampa da izjavi da je danas imao „dobar dan“.

U redigovanom izveštaju u dva toma, na 448 strana, objavljenom posle gotovo dvogodišnje istrage, Miler je naveo više slučajeva u kojima je Tramp naređivao ljudima oko sebe da pokušaju da utiču – da ograniče ili zaustave istragu ruskog mešanja posle Milerovog imenovanja u maju 2017. godine.

Ti Trampovi pokušaji „uglavnom su bili neuspešni, ali u najvećoj meri zbog toga što su osobe u predsednikovom okruženju odbijale ta naređenja ili da se povinuju njegovim zahtevima“, napisao je Miler.

Miler je procenjivao 10 slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitivno da odluči da li je Tramp izvršio krivično delo opstrukcija pravde.

Među tim slučajevima su Trampovo otpuštanje direktora Federalnog istražnog bioa (FBI) Džejmsa Komija, predsednikova naredba podređenima da otpuste Milera i pokušaji ohrabrivanja svedoka da ne sarađuju. Kad je reč o eventualnom dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, Miler je napisao da je „istraga utvrdila brojne veze između pojedinaca koji su imali veze s ruskom vladom i osoba povezanih s Trampovim izbornim štabom“, ali da „dokazi nisu bili dovoljni za podizanje optužnica“.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *