ОВО НЕЋЕТЕ ПРОЧИТАТИ У ЗАПАДНИМ МЕДИЈИМА: Ево како амерички „ПАТРИОТ“ брани Саудијску Арабију од Хута

OVO NEĆETE PROČITATI U ZAPADNIM MEDIJIMA: Evo kako američki „PATRIOT“ brani Saudijsku Arabiju od Huta

13 decembra 2017

Saudijska vojska tvrdi da je uspešno presrela projektil jemenskih boraca pomoću američkih raketnih sistema Patriot. Čak se i američki predsednik hvalio kako je Patriot čudo neviđeno i kako nito na svetu ne proizvodi ništa slično, ali avaj… Ispostavilo se da čudo od američke tehnologije ne samo da je promašilo metu, već da je samo sreća spasla prestonicu Saudi Arabije.

Podsetimo, SAD je snabdela arapsko kraljevstvo s protivvazdišnim sistemima Patriot.

Njujork Tajms, međutim, otkriva da je tim stručnjaka preispitao istinitost službene verzije.

– Nakon analize javno dostupnih informacija, došli su do zaključka „kako je projektil neometano preleteo iznad saudijskih sistema protivraketne obrane i gotovo je pogodio metu, terminal aerodroma u glavnom saudijskom gradu – tvrdi američki list.

Štaviše, list piše da Vlada SAD laže o efikasnosti Patriota.

– Ili je i sama u zabludi, a to bi nas trebalo pakleno da zabrine – rekao je analitičar Jefri Luis, koji je vodio istraživački tim.

Luis i njegove kolege su bili uznemireni kada su saudijske vlasti saopštile da su uspešno oborili projektil.

– Stvar je u tome da su i prošle vlade preterivale o postignućima protivraketne obrane. Tokom prvog rata u Perzijskom zaljevu, SAD su izveštavale o gotovo savršenim rezultatima u borbi protiv iračke verzije projektila R-17. Ali su naknadne provere pokazale da gotovo nijedno presretanje nije uspelo – objašnjava NYT.

Je li Patriot zakazao u Rijadu? Da bi to saznali, Lusov tim je analizirao objavljene fotografije i video materijale s mesta incidenta.

Neposredno nakon aktiviranja saudijskog Patriota delovi projektila počeli su padati po Rijadu. Jedan od snimaka pokazuje trenutak kada je posebno velik deo projektila pao na jedno od gradskih parkirališta.

Rijad se odmah pohvalio kako prisutnost fragmenata projektila Burkan-2 dokazuje uspešno obaranje projektila, ali među pronađenim delovima i telu projektila nije bilo bojeve glave.

– Nedostatak bojeve glave je bio važan signal analitičarima i pokazao im je da je projektil najverovatnije izbegao odbranu Saudijske Arabije – piše NYT.

Raketa, koja je letela oko 600 milja, gotovo sigurno je trebalon da se odvoji na dva dela dok se približavala Rijadu. Glavni deo, koji čini najveći deo projektilu, je nestao. Bojeva glava, koja je manja i teža, nastavlja put do cilja. Sve to sugerira da su Saudijci pogodili samo telo projektila, ali nakon što se odvojilo i bilo u slobodnom padu.

I američki vladini funkcioneri koje je intervjuisao NYT su, takođe, izrazili sumnju da je saudijska vojska oborila projektil.

– Huti su promašili svoj cilj, ali su bili dovoljno blizu i pokazali su da njihovi projektili mogu da izbegnu saudijske obrambene sisteme. Kilometar je prilično normalan propust za Skad – rekao je Luis.

– Huti su bio vrlo blizu da razore aerodrom – dodao je on.

Laura Grego, stručnjak za raketnu tehnologiju, izrazila je zabrinutost što su baterije saudijske protivraketne odbrane zakazale pet puta.

– Gađali su pet puta u ovaj projektil i svaki su put promašili. To je šokantno. Šokantno je jer ovaj sistem treba da funkcioniše bez greške – rekla je Laura Grego.

Poređenje američkog sistema Patrot i ruskog unapređenog sistenma S 300 kakova bi mogao da dođe i u našu zemlju pogledajte u sledećem video zapisu!!!

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  Huti rasturaju ameriku tehnologiju ko mace masnu kesu.

 2. RD says:

  Baš kao i famozni i najbolji F-35, MIG-21 ga može za večeru pojesti

 3. Beli Orao says:

  Ako tehnika nije bila ni dalekih godina vijetnamskom ,pa korejskog rata ,migovi su ih tada skidali sa neba ko muve ,tako da i danas nije bolja jedino je bolje da i danas preteruju u svemu ,kao superiornim tehnici a ustvari laže sami sebe pa i cio svijet ali ne Rusiju !!! Lako je tući raketama patriot iz Jadrana i Avijana Srbiju koja nema adekvatno oružje da odgovori , letila bi baza Avijana u Italiji u zrak !!! Da bi koliko toliko bilo barem nešto uredu morali su da kradu Njemcima tehnologiju , inače bi i danas pucali s kremenjačama na kuglično pnjenje!!! Dobri su znači samo u laganju, prevari,podlosti a to im je u venu od vremena 18-stog vijeka bežeći od tadašnjih vlastodrmaca za zla koja su činili po Evropi i sakrivajući se na obećanoj zemlji ali zlo je u žilama opstalo pa su u to morali da vjeruju i starosedeoci Indijanci!!!

  • Velika Metla says:

   Beli orao,"dobri su u laganju...",naravno da su dobri kad su služinčad sotonina,jer je sotona laž,a Gospod Bog Istina! Nema tu dvojbe i nedoumica nikakvih!

 4. R.Srpska says:

  Sadam im je razbijao vojne baze i Iraku, kauboji su se vracali u delovima u USA. Kaubojska tehnologija je,kako sama rec kaze, kaubojska. Oni su za mamuze i sesire dobri, sve drugo nije za njih.

 5. opet ja says:

  Ništa novo, ali su na dobru priču isprodavali Patriot mnogima.

  • Velika Metla says:

   Opet ja,prodali su ga svima,bolje reći utrpali,onima koji im nisu smeli reći NE! Kolonija kojom vladaju,a takvih ima podosta,su nesposobne da se odbrane od zla zvanog Čemerika,pa zato te montirane nazovi vlasti i plaćaju čemeriki za oružje,za koje ne smeju ni da pomisle da pitaju "da li je ispravno i kako radi,funnkcioniše",da provere "robu",nego se kupuje na "poverenje",a narod plaća,tako da ih zabole da li je "roba"u ispravnom stanju! Gde ćeš posumnjati u čemerikino "poštenje"?

 6. doktor says:

  OVO NEĆETE PROČITATI U ZAPADNIM MEDIJIMA: Evo kako američki „PATRIOT“ brani Saudijsku Arabiju od Huta///// Cekajte, kako 'necemo procitati u zapadnim medijima', kada je clanak prenet iz 'Njujork Tajmsa', kako je lepo i jasno navedeno u tekstu !??? Druga je stvar KO upravlja raketnim sistemom, a to su u ovom slucaju bili Saudijci(valjda, jer je poznato da najveci deo njihove placenicke armije cine Jordanci, koji su najkvalitetniji arapski vojnici, ali Patriot je verovatno van pristupa ikom osim saudijskih oficira]. Doduse, ni Izraelci, kojima niko ne moze osporiti tehnolosku sofisticiranost, nisu bili zadovoljni Patriotom tokom zalivskog rata. Patriot i S-300 se ne mogu meriti, jer je ruski PVO sistem neuporedivo superiorniji. Sovjeti i Rusi su uvek imali prednost nad zapadom u raketnim sistemima, a zapad u elektronici, sto je najuocljivije bilo u pogledu radara [bilo, ali ne znaci da je i danas prisutno]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *