OVO NEMA NIGDE U SVETU – Na zahtev Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, Vojska Srbije otkazala promociju knjige „Srebrenička podvala”

OVO NEMA NIGDE U SVETU – Na zahtev Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, Vojska Srbije otkazala promociju knjige „Srebrenička podvala”

10 aprila 2014

natasa-kandicMinistarstvo odbrane otkazalo je najavljenu promociju knjige „Srebrenička podvala“, autora pukovnika u penziji Ratka Škrbića, koja je trebalo u četvrtak da bude održana u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Do otkazivanja ovog događaja došlo je posle javnog poziva Fonda za humanitarno pravo ministru odbrane i načelniku Generalštaba Vojske Srbije za zahtevom da spreče promovisanje knjige.

Od Nebojše Rodića i generala Ljubiše Dikovića Fond je zatražio da onemoguće održavanje skupa u prostorijama državnih institucija i tako pokažu „poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije“ ali i da Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze.

U Ministarstvu odbrane u četvrtak nisu želeli da komentarišu zabranu predstavljanja Škrbićeve knjige. Nezavnično je „Novostima“ potvrđeno da je razlog otkazivanja istup Fonda za humanitarno pravo.

Autor knjige „Srebrenička podvala“ Ratko Škrbić kaže da od Ministarstva odbrane nije dobio nijednu reč objašnjenja ovog poteza.

– Pozvali su me iz Medija centra Odbrana, koji upravlja Domom Vojske i samo mi saopštili da promocije neće biti – kaže Ratko Škrbić.

– To mi je sve vrlo teško palo, jer sam ceo radni vek proveo u vojsci kao oficir i docent na katedri za strategiju Vojne akademije. Očigledno je da moja knjiga o Srebrenici smeta Haškom tužilaštvu, ali i mnogima u Srbiji.

Škrbić tvrdi da on u svojoj knjizi ne negira da je u Srebrenici počinjen zločin. On na osnovu popisa stanovništva i drugih dokumenata, međutim, tvrdi da postoje mnoge činjenice koje dovode u sumnju zvaničnu istinu prema kojoj je leta 1995. godine ubijeno više od 7.000 vojnosposobnih muškaraca.

– Knjiga koja je trebalo da bude promovisana je proizvod ekspertize koju sam napravio za potrebe odbrane generala Zdravka Tolimira. U njoj nema nijednog dokumenta koji već nije u predmetima Haškog tribunala. Otud je odluka da se promocija u Domu vojske zabrani još čudnija – kaže Škrbić.

U Fondu za humanitarno pravo navode, međutim, da Škrbić negira genocid u Srebrenici i podsećaju da njegovo svedočenje kao ekspertskog svedoka odbrane u predmetu „Tolimir“ – nije prihvaćeno. Veće je osporilo i njegovu metodologiju kao nepostojeću i kontradiktornu a njegove izvore kao nejasne.

POPISI POKAZUJU DRUGAČIJE

Tezu da je u Srebrenici ubijeno više od 7.000 muslimana ozbiljno dovode u pitanje rezultati popisa stanovništva iz 1994, kao i uporedni pregled iz januara i avgusta 1995. godine – kaže Škrbić.

– Muslimanski i izveštaji UN i drugih međunarodnih organizacija ukazuju i na brojne praznine u zvaničnom brojenju žrtava.

KOMENTARI5 komentara

 1. velimir says:

  OVU SPODOBU PO HITNOM POSTUPKU U ZATVOR. DRŽAVO SRBIJO PROBUDI SE POGLEDAJ ŠTA TI NATO SMRADOVI RADE.

 2. Pavle says:

  Sve što se dogadja i što će se dešavati je odredjeno pre izbora ... Najveća iznenadjenja nam tek predstoje ,pljuvanje po Srbima od strane nekih individua i ponašanje NVO,žene u crnom je pokazivanje sile zapada koliko smo podredjeni i nemoćni u njihovom uticaju na dešavanja u Srbiji...

 3. Snezana says:

  Mislim da najvise zla nanosimo mi sami,sebi.Zasto?!Dokle nas vodi to poltronstvo?!Dobri su bili oni mladici,iz OBRAZA,voleti svoj narod,nije nacionalizam.A iznosenje lazi,o svom narodu,pomozite mi,JA NE ZNAM KAKO SE TO ZOVE!??

 4. PREDATOR says:

  PA VALJDA ĆE KONAČNO NEKO DA SE SETI DA OVOM DRŽAVOM NE UPRAVLJAJU KOJEKAKVE NAZOVIMO IH HUMANITARNE ORGANIZACIJE I DA ZABRANI RAD ISTIH NEZNAM ŠTO NEIDU U FRANCUSKU ITALIJU NEMAČKU AMERIKU TAMO ZA NJIH IMA VIŠE POSLA ILI NE IZVEŠTAVAJU O ISRAKU AVGANISTANU I NEDELIMA KOJA SU UČINJENA, BILO BI DOBRO DA NEKO OD NJIH PROČITA OVAJ KOMENTAR I ODE DO GRADA FALUDŽE I KAŽE ISTINU O ONOM ŠTO SE TAMO DOGODILO A NE DA SUFLIRAJU KAD ĆEMO IMATI KOJU FIZIČKU POTREBU I DA PO NJIHOVOM NAHOĐENJU ŽIVIMO. AKO IM NEODGOVARA BILO ŠTA U OVOJ SRBIJI NEKA IDU NEĆEMO SEĆI VENE ZBOG NJIH ZA SVAKO MEŠANJE U UNUTRAŠNJE STVARI OVE ZEMLJE JA BIM NAPLATIO KAZNU ZA SVAKO NEOVLAŠĆENO MEŠANJE U UNUTRAŠNJE STVARI TAKO JE TAMO ODAKLE SU IM MENTORI PA BI BRZO PRESTALI DA SE MEŠAJU U ONO ŠTO NETREBA.

 5. jugasajuga says:

  E ovo je prevršilo svaku meru a gospodin Škrbić treba da tuži (neću ni ime da joj spomenem) osobu za kršenje jedno od osnovnih ljudskih i ustavnih načela o slobodi izražavanja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *