Ово није посвета Кишу

Ovo nije posveta Kišu

3 marta 2017

kul-ovo-nije-posveta-(1)_620x0

PREDSTAVOM „Čas anatomije“ koja će premijerno biti igrana večeras (28. februar), jedan od najpoznatijih i najprovokativnijih naših reditelja Andraš Urban (47) debitovaće u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a Danilo Kiš posle dužeg vremena vratiće se na pozornicu.

Polazeći od motiva jedne od najpoznatijih Kišovih knjiga, a „Čas anatomije“ je veliki polemički spis u kome je ovaj pisac 1977. godine govorio o književnosti, svojim delima, politici i društvu, Urban na sceni nastoji da oblikuje snažnu kritičku perspektivu modernog vremena.

– Ne smatram sebe nekim ekspertom za Kiša i njegovu književnost, niti od ove predstave treba očekivati nekakav „muzej“ ili posvetu piscu na sceni – kaže reditelj čija je matična kuća Mađarsko gradsko pozorište „Deže Kostolanji“ u Subotici. – Kiš je od onih pisaca koje kada čitate jednostavno ne možete da mu se ne divite zbog njegovog jedinstvenog i uzvišenog stila izražavanja. Govorimo o čoveku koji je vrlo jasno i precizno mogao da se približi istini i neverovatno je da je takav pisac napadan za plagijate. „Čas anatomije“ bio je Kišova odbrana, a na daskama SNP to je predstava koja govori o umetničkoj slobodi i kulturi izražavanja.

Tekst je radio sa glumicom Suzanom Vuković na osnovu nekoliko Kišovih dela. Urban je na glasu kao provokativan reditelj kojem su omiljene tabu teme u savremenom društvu.

– Ova predstava bavi se savremenim položajem umetnika, intelektualca ili čoveka koji pokušava da misli slobodno u odnosu na stvarnost u kojoj živi – ističe Urban.

Pozorišnim kućama zamera da često repertoarskim podilaženjem široj publici degradiraju pozorišnu umetnost:

– Često se govori da treba ispoštovati klasike. Ako to znači da treba da ispoštujemo kliše i ne kažemo ništa novo, nego da to bude predstava u kojoj poručujemo da je u svetu i dalje sve u najboljem redu. Ako je tako, to nije dobro za umetnost. Plašim se da će pozorišta postati upravo takve ustanove za razonodu i neku lažnu uzvišenost. A, pozorište ne bi trebalo da podleže cenzuri i samocenzuri, nego da bude nešto mnogo uzvišenije.

Ugledni reditelj otkriva i recept za odbranu od autocenzure i cenzure.

– Kažem sebi: ako radim predstavu po delu Danila Kiša, onda bi bilo glupo da podilazim bilo kome, ili bilo čemu jer bi to značilo da ne cenim dovoljno tog autora – dodaje Urban.

O tome što ga nema često pred beogradskom publikom, naš sagovornik kaže:

– Moj odnos prema centrima zavisi od druge strane. Ja jesam život vezao za Suboticu, ali idem na ona mesta na koja me zovu. Moja prisutnost u Beogradu zavisi i od Beograda. Prošle ili pretprošle godine sam prvi put režirao u Bitef teatru, ove godine ću raditi u Narodnom pozorištu „Sumnjivo lice“, ali činjenica je da postoji taj stari problem da se sve što se u kulturi dešava van Beograda, tretira kao manje bitno.

EKIPA

GLUMAČKU ekipu u predstavi „Čas anatomije“ čine: Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Opet se ulazu neverovatna sredstva za odrzavanje kulta Danila Kisa. Uzalud je sve, posle izvrsne knjige Nebojse Vasovica "Zar opet o Kisu?" (Konras, Beograd, 2013). To je pravi dijalog sa Kisovim delom, a ne ova predstava koja je stavljena u odbranu Kisovih stavova, bez imalo distance i kriticnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *