ОВО НИЈЕ СИРИЈА, ОВО ЈЕ ГРЧКА У ЕУ КОЈУ МЕДИЈИ СКРИВАЈУ: Гладан народ се отима за храну, хаос на улицама!

ОВО НИЈЕ СИРИЈА, ОВО ЈЕ ГРЧКА У ЕУ КОЈУ МЕДИЈИ СКРИВАЈУ: Гладан народ се отима за храну, хаос на улицама!

29 јануара 2016

68743_14-grcka02-reuter_f

Пензионери у Атини грабили су воће, поврће и хлеб које су им бацали бесни пољопривредници… Сељаци штрајкују јер су им повећани намети на месечна примања како најстаријима не би биле смањене пензије.

Грчки пензионери у Атини отимали су се јуче за храну коју са са камиона бацали пољопривредници штрајкујући против нових мера штедње. Фармери, који протестују већ недељу дана, на такав потез су се одлучили јер су им власти дуплирале намете на доходак да најстаријим грађанима више не би смањивале пензије.

Општа блокада

Пољопривредници су са више од 3.000 возила јуче привремено блокирали аутопутеве и најважније саобраћајнице по целој земљи.

У Атини се, међутим, направио највећи хаос јер су стотине пензионера дошле по бесплатне намирнице. Фармери су им бацали хлеб, кромпир и друго поврће, као и воће, а стари су се отимали ко ће дограбити више.

– Ово је само почетак. Ако влада не пристане да нам укине нове намете, цела земља ће бити блокирана. Препречићемо аутопутеве, магистрале, трајекте и граничне прелазе на 24 сата. Ситуација је неиздржива, ништа нам друго не преостаје – рекао је пољопривредник из околине Солуна Атанасиос Битрос, који је јуче дошао на протест у Атину.

Поједини сељаци поредили су нове мере владе са џихадистима Исламске државе (ИСИС). На протест су дошли на џипу попут оних које возе исламисти и наредили наводним заробљеницима да клекну.

Тројица наводних џелата ИСИС са маскама чланова владе, међу којима и премијера Алексиса Ципраса, имала су лажне калашњикове и ножеве. Затим су наводно пререзали главе таоцима.

Фармери кажу да је та представа имала за циљ да покаже да је држава њихов џелат.

– Они нас убијају са реформама, већ немамо од чега да живимо због кризе, а само нам фали да већину прихода дајемо на доприносе. Нама не требају џихадисти кад имамо реформе – рекао је ратар Гиоргос Макрипидис.

Левичарска влада Алексиса Ципраса, која је дошла на власт уз обећање да ће одбацити мере штедње, да би напунила буџет била је принуђена да пољопривредницима двоструко повећа издатке за порезе, социјалну и здравствену заштиту.

Тиме је избегла да поново смањи пензионерима месечна примања, која су од 2010. чак 11 пута кресана.

68746_14-grcka04-reuter_fШтрајкују и радници

Међутим, Грчка је ипак морала да усвоји реформу пензионог система. Сада су услови за одлазак у пензију много ригорознији него раније, а примања много мања.

Због тога су претходних дана протестовали чиновници у јавном сектору, адвокати, лекари, полиција, инжењери и рибари. Запослени у болницама сукобили су се са полицијом испред министарства финансија, а хиљаде радника марширало је испред зграде парламента.

Иначе, раднички протести у Грчкој често се организују од 2010, кад је Атина, да не би банкротирала, пристала на ригорозне мере штедње у замену за 240 милијарди евра.

Иако су се Грци на референдуму прошле године изјаснили против стезања каиша, Ципрас је морао да пристане на додатне ригорозне мере да би од ЕУ, ММФ и ЕЦБ добио додатних 180 милијарди евра и земљу спасао од банкрота.

(Информер)

KOMENTARI6 коментара

 1. Lajla says:

  MA STA NE UVATE LAZOVA CIPRASA I OBESE,DRUGIMA ZA PRIMER.

 2. Apis says:

  Cipras je naivna beba kakve mi lopove imamo. Na svaku gradsku banderu po dva da obesiš.

 3. Baja says:

  He he,ko ima koze neboji se gladi,aj Bog

 4. miroslav says:

  Eu nije raj!Grci su samo trosili vise nego sto mogu.Mogu i da izadju iz Eu.Ali dugovi moraju da vrate,cak i da izadju.I mi moramo da vracamo dugove.A nismo u Eu.Banke su nemilosrdne.I ja sam kao pojedinac duzan nekom,a da ni euro nisam dobio?Vlastodrsci se zaduzuju u moje ime.Ja bih vratio svoj dug ali kome i gde?Doduse nasao sam sediste u centru bg-a,ali ona zena na trecem spratu se nasmeja i rece:Ne ide to tako!I toliko.

 5. M says:

  Cijeli ce svijet uskoro ovako.A onda i dalje,u medjusobne pljacke,pa na sela u pljacke,dok nista ne ostane,ni zivot.Vode nas tamo,zna se tko,nezasitni.Trebali su biti odabrani vodje naroda,sluge Boga.A postali su izdajice,odpadnici.

 6. putin says:

  Banke su po naredjenju amerike dovele svet na prosijacki stap nijedna banka nebi smela niza kakve pare da uzima kamatu vise od 2 posto a dase donese zakon unazad za deset godina da sve banke vrate uzete kamate preko n2 posto i etoti mira i svega sto manjka kolikesu kamate medjunarodne banke ej ljudi patoje pljacka ko to moze da vrati ta popisai mf treba spaliti i nista im nedati ni glavnicu jel dosadasnje kamate su vracene vise nego stoje uzeto od ti para uzivaju komadanti engleska i amerika a to noiko nesme da pisne zato dabi bilo dobro celom svetu otkazite poslusnost briselu tojes ameriki i englskoj udruzitese sa rusijom i sveje reseno bice problema tose zna jej ima mlogo placenih izdajnika ali sa njima po kratkom postupku kao drzavnim neprijateljma i problem je resen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u