ОВО НИЈЕ СИРИЈА, ОВО ЈЕ ГРЧКА У ЕУ КОЈУ МЕДИЈИ СКРИВАЈУ: Гладан народ се отима за храну, хаос на улицама!

OVO NIJE SIRIJA, OVO JE GRČKA U EU KOJU MEDIJI SKRIVAJU: Gladan narod se otima za hranu, haos na ulicama!

29 januara 2016

68743_14-grcka02-reuter_f

Penzioneri u Atini grabili su voće, povrće i hleb koje su im bacali besni poljoprivrednici… Seljaci štrajkuju jer su im povećani nameti na mesečna primanja kako najstarijima ne bi bile smanjene penzije.

Grčki penzioneri u Atini otimali su se juče za hranu koju sa sa kamiona bacali poljoprivrednici štrajkujući protiv novih mera štednje. Farmeri, koji protestuju već nedelju dana, na takav potez su se odlučili jer su im vlasti duplirale namete na dohodak da najstarijim građanima više ne bi smanjivale penzije.

Opšta blokada

Poljoprivrednici su sa više od 3.000 vozila juče privremeno blokirali autoputeve i najvažnije saobraćajnice po celoj zemlji.

U Atini se, međutim, napravio najveći haos jer su stotine penzionera došle po besplatne namirnice. Farmeri su im bacali hleb, krompir i drugo povrće, kao i voće, a stari su se otimali ko će dograbiti više.

– Ovo je samo početak. Ako vlada ne pristane da nam ukine nove namete, cela zemlja će biti blokirana. Preprečićemo autoputeve, magistrale, trajekte i granične prelaze na 24 sata. Situacija je neizdrživa, ništa nam drugo ne preostaje – rekao je poljoprivrednik iz okoline Soluna Atanasios Bitros, koji je juče došao na protest u Atinu.

Pojedini seljaci poredili su nove mere vlade sa džihadistima Islamske države (ISIS). Na protest su došli na džipu poput onih koje voze islamisti i naredili navodnim zarobljenicima da kleknu.

Trojica navodnih dželata ISIS sa maskama članova vlade, među kojima i premijera Aleksisa Ciprasa, imala su lažne kalašnjikove i noževe. Zatim su navodno prerezali glave taocima.

Farmeri kažu da je ta predstava imala za cilj da pokaže da je država njihov dželat.

– Oni nas ubijaju sa reformama, već nemamo od čega da živimo zbog krize, a samo nam fali da većinu prihoda dajemo na doprinose. Nama ne trebaju džihadisti kad imamo reforme – rekao je ratar Giorgos Makripidis.

Levičarska vlada Aleksisa Ciprasa, koja je došla na vlast uz obećanje da će odbaciti mere štednje, da bi napunila budžet bila je prinuđena da poljoprivrednicima dvostruko poveća izdatke za poreze, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Time je izbegla da ponovo smanji penzionerima mesečna primanja, koja su od 2010. čak 11 puta kresana.

68746_14-grcka04-reuter_fŠtrajkuju i radnici

Međutim, Grčka je ipak morala da usvoji reformu penzionog sistema. Sada su uslovi za odlazak u penziju mnogo rigorozniji nego ranije, a primanja mnogo manja.

Zbog toga su prethodnih dana protestovali činovnici u javnom sektoru, advokati, lekari, policija, inženjeri i ribari. Zaposleni u bolnicama sukobili su se sa policijom ispred ministarstva finansija, a hiljade radnika marširalo je ispred zgrade parlamenta.

Inače, radnički protesti u Grčkoj često se organizuju od 2010, kad je Atina, da ne bi bankrotirala, pristala na rigorozne mere štednje u zamenu za 240 milijardi evra.

Iako su se Grci na referendumu prošle godine izjasnili protiv stezanja kaiša, Cipras je morao da pristane na dodatne rigorozne mere da bi od EU, MMF i ECB dobio dodatnih 180 milijardi evra i zemlju spasao od bankrota.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. Lajla says:

  MA STA NE UVATE LAZOVA CIPRASA I OBESE,DRUGIMA ZA PRIMER.

 2. Apis says:

  Cipras je naivna beba kakve mi lopove imamo. Na svaku gradsku banderu po dva da obesiš.

 3. Baja says:

  He he,ko ima koze neboji se gladi,aj Bog

 4. miroslav says:

  Eu nije raj!Grci su samo trosili vise nego sto mogu.Mogu i da izadju iz Eu.Ali dugovi moraju da vrate,cak i da izadju.I mi moramo da vracamo dugove.A nismo u Eu.Banke su nemilosrdne.I ja sam kao pojedinac duzan nekom,a da ni euro nisam dobio?Vlastodrsci se zaduzuju u moje ime.Ja bih vratio svoj dug ali kome i gde?Doduse nasao sam sediste u centru bg-a,ali ona zena na trecem spratu se nasmeja i rece:Ne ide to tako!I toliko.

 5. M says:

  Cijeli ce svijet uskoro ovako.A onda i dalje,u medjusobne pljacke,pa na sela u pljacke,dok nista ne ostane,ni zivot.Vode nas tamo,zna se tko,nezasitni.Trebali su biti odabrani vodje naroda,sluge Boga.A postali su izdajice,odpadnici.

 6. putin says:

  Banke su po naredjenju amerike dovele svet na prosijacki stap nijedna banka nebi smela niza kakve pare da uzima kamatu vise od 2 posto a dase donese zakon unazad za deset godina da sve banke vrate uzete kamate preko n2 posto i etoti mira i svega sto manjka kolikesu kamate medjunarodne banke ej ljudi patoje pljacka ko to moze da vrati ta popisai mf treba spaliti i nista im nedati ni glavnicu jel dosadasnje kamate su vracene vise nego stoje uzeto od ti para uzivaju komadanti engleska i amerika a to noiko nesme da pisne zato dabi bilo dobro celom svetu otkazite poslusnost briselu tojes ameriki i englskoj udruzitese sa rusijom i sveje reseno bice problema tose zna jej ima mlogo placenih izdajnika ali sa njima po kratkom postupku kao drzavnim neprijateljma i problem je resen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *