ОВО НИЈЕ СЛУЧАЈНО: Русија дигла Запад на ноге! МАСОВНО СЕ НАОРУЖАВА ПОД ВОДОМ

ОВО НИЈЕ СЛУЧАЈНО: Русија дигла Запад на ноге! МАСОВНО СЕ НАОРУЖАВА ПОД ВОДОМ

17 децембра 2019

Северноатлантски савез забележио је ове године највећу активност руских подморница после завршетка Хладног рата.

Русија непрекидно интензивира операције, изјавила је портпарол НАТО Оана Лунгеску. Ово посебно важи за северни Атлантик и Норвешко море.Само приликом операције у водама Норвешке, НАТО је у октобру приметио чак десет руских подморница истовремено. Група бродова пловила је ка западу кроз подручје између Гренланда, Исланда и Велике Британије, а затим заронила у дубину.

“Северноатлантски савез ће реаговати на то”, рекла је представница НАТО.

Како се наводи, Западни савез, између осталог, планира појачане патроле у северном Атлантику, као и улагања у савремене методе борбе против подморница из ваздуха.

Северни Атлантик је од “виталног значаја за безбедност Европе” због тога што је то зона транспорта војних залиха, цивилних трговинских путева и канала комуникације, изјавила је Лунгеску.

Према једном од сценарија који круже у НАТО, руске подморнице могле би да пресеку каблове за комуникацију између САД и Европе.

Напади такве врсте могу бити део хибридног вођења рата, то јест комбинације отворених и скривених ратних операција.

Према незваничним информацијама из НАТО, Путинов циљ је да значајно омете заједништво између ЕУ и САД управо у мору према коме је савез и назван: Атлантском океану.

Оно што забрињава западне планере јесте пре свега веза између подморница и ракета које могу да се лансирају са њих. Русија је у последњих неколико година у обе области увела значајна технолошка побољшања: руске подморнице су данас много тише, а ракете брже него до сада.

Ових дана, Русија тестира нову верзију подморнице класе „Бореј“, која се тешко детектује. Током 2020. бродови треба да добију наоружање у виду надзвучних ракета типа „Циркон“, а за сада није тачно утврђено да ли актуелни западни системи за пресретање уопште могу да их задрже. Уколико се наоружане подморнице приближе обалама на западу ЕУ или источној обали САД, стратешка ситуација би се одмах променила.

(Блиц / Билд)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u