ОВО НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО: ЕУ уводи визе за Американце, а разлог за то је невероватан – ХРВАТСKА

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: EU uvodi vize za Amerikance, a razlog za to je neverovatan – HRVATSKA

16 jula 2020

Zastupnici Evropskog parlamenta iz odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove pozvali su Evropsku komisiju da osigura implementaciju načela reciprociteta u viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je inače i zakonska obveza.Zbog činjenice da SAD još uvek nisu ukinule vize za državljane Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Kipra, zastupnici Europskog parlamenta upozoravaju da stanje nepostojanja reciprociteta postoji još od 2014. godine, a prema zakonodavstvu EU, obaveza uspostavljanja viznog reciprociteta mora se uvesti u roku od 24 meseci od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta.

Taj rok prošao je još 2016, ali od tada, osim što su SAD ukinule vize za državljane Poljske, pomaka nije bilo.

Evropski parlament je još 2017. godine na plenarnom zasedanju usvojio rezoluciju kojom je zatražio uvođenje viza za državljane SAD-a ukoliko se ne osigura putovanje bez viza u toj državi za sve državljane Evropske unije. Prema sadašnjem stanju, državljani ovih država su diskriminisani.

EU treba, kako bi se osigurao ravnopravan tretman svih svojih država, da uvede vize za sve treće zemlje koje imaju vize za bilo koju državu Europske unije.

Ali do implementacije ovog načela od strane EU nije došlo zbog „posebnih interesa“, pre svih ekonomskih. Tada su upozoravali da bi u slučaju uvođenja viza Amerikancima mnoge države članice EU, pa i Hrvatska i Kipar kao važne turističke destinacije, imale posledice jer bi to odvratilo mnoge američke turiste koji bi planirali posetu tim državama.

Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju se na načelo solidarnosti među članicama Evropske unije, ali i na institucionalno pitanje jer su u ovom slučaju ovlašćenja na strani Europske komisije. Ukoliko bi Komisija predložila uvođenje viza za državljane SAD-a, ono bi stupilo na snagu pod uslovom da se tome ne protivi Evropski parlament ili Veće.

Ovo je još uvek samo nezakonodavna rezolucija spomenutog odbora, a o njoj će se raspravljati i na sledećoj plenarnoj sednici.

KOMENTARI9 komentara

 1. Baja says:

  Svi cete vi trazit Baju , a Baja ce svima pomoc. Ima koza Baja a i mlika i sira! Fak Amerikance i onako su talaboza!!

  • Baja says:

   Veliki pozdrav mom drugu Kosovaru!!

 2. Pravda says:

  taman ce zbog ovih gnjida da idu amerima uz dlaku.

 3. Baja says:

  Veliki pozdrav za mog peijatelja Kosovara!! No siki riki Pravi Baja je tu a i moje Koze samo se kote!!

  • Kosovac says:

   @ Baja izes mi jaja, …..Znam da ti znaš, ali moram da te ispravim još jednom, nisam ja Kosovar. Kosovar je onaj Šipo, veliki hrvatski prijatelj. Ja sam Kosovac. ……….A to što se koze toliko kote (ojare, okoze), to je izgleda zato što si poslušao moj savet pa si im kupio čizme.

 4. Kosovac says:

  Naravno, Evropska Unija (Sorošoidi) će uvesti vize za državljane Amerike. Ali za svoju braću državljane Duboke Države Amerike (Sorošoidi), naravno da Evropski Centralni Komitet (Sorošoidi) neće uvesti vizni režim.

 5. Archelay says:

  Tutor vlada a njihov vazal hoce nad tutorom.Naravno da je to utopija jer na kraju ispada da je ustvari pozoriste pod naslovu"Igrarije macora sa misom"Kakva farsa.Sve clanice(osim Madzarske)svesni su da nije u redu sto im Tutor radi ali u sustini prihvataju krilaticu"bolje rob nego grob".Kao,zabrinjva ugruzenost hrvatske ekonomije a ne zabrinjava KIM Crne Gore,Makedonije,Nemacke,Francuske?Ostaje nejasno ko jos od ostalih clanica EU mesa corbu.

 6. Rista says:

  Ako Tramp ponovo bude precednik, tek onda ćemo videti sve što još uvek ne vidimo. Ne znam šta je to, ali u drugom mandatu praktično mu niko ništa ne može jer onda će koristiti tamo neka prava precednika koje su svi precednici izbegavali u prvom mandatu, jer je rizično za prolazak u drugi mandat. Dakle, Tramp nije mnogo stvari odradio koje misli da odradi samo zbog drugog mandata. A pošto treći mandat ne postoji, neće imati taj obzir ili strah. Tramp nije napao Kinu, nije napao Venecuelu, nije poveo ni jedan rat i zaustavio je napad na Iran, ukinuo mnogo Obaminog rada, gađao se starim tomahavcima po pustinjama, bacio car bombu u gudure Avganistana i izblefirao ambis državu kojoj je besna pena udarila na usta od muke, pa da sačekamo jedno dve godine...

  • test01 says:

   Tacno Risto ali zato su Demokrati pustili "koronu" i srusili esvetsku ekonomiju jer znaju da ce duboka drzava biti napadnuta u drugom mandatu. Oni se boje Trumpa !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *