ОВО НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО: ЕУ уводи визе за Американце, а разлог за то је невероватан – ХРВАТСKА

ОВО НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО: ЕУ уводи визе за Американце, а разлог за то је невероватан – ХРВАТСKА

16 јула 2020

Заступници Европског парламента из одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове позвали су Европску комисију да осигура имплементацију начела реципроцитета у визном режиму са Сједињеним Америчким Државама, што је иначе и законска обвеза.Због чињенице да САД још увек нису укинуле визе за држављане Хрватске, Бугарске, Румуније и Kипра, заступници Еуропског парламента упозоравају да стање непостојања реципроцитета постоји још од 2014. године, а према законодавству ЕУ, обавеза успостављања визног реципроцитета мора се увести у року од 24 месеци од дана кад је службено објављен изостанак реципроцитета.

Тај рок прошао је још 2016, али од тада, осим што су САД укинуле визе за држављане Пољске, помака није било.

Европски парламент је још 2017. године на пленарном заседању усвојио резолуцију којом је затражио увођење виза за држављане САД-а уколико се не осигура путовање без виза у тој држави за све држављане Европске уније. Према садашњем стању, држављани ових држава су дискриминисани.

ЕУ треба, како би се осигурао равноправан третман свих својих држава, да уведе визе за све треће земље које имају визе за било коју државу Еуропске уније.

Али до имплементације овог начела од стране ЕУ није дошло због „посебних интереса“, пре свих економских. Тада су упозоравали да би у случају увођења виза Американцима многе државе чланице ЕУ, па и Хрватска и Kипар као важне туристичке дестинације, имале последице јер би то одвратило многе америчке туристе који би планирали посету тим државама.

Заступници Европског парламента позивају се на начело солидарности међу чланицама Европске уније, али и на институционално питање јер су у овом случају овлашћења на страни Еуропске комисије. Уколико би Kомисија предложила увођење виза за држављане САД-а, оно би ступило на снагу под условом да се томе не противи Европски парламент или Веће.

Ово је још увек само незаконодавна резолуција споменутог одбора, а о њој ће се расправљати и на следећој пленарној седници.

KOMENTARI9 коментара

 1. Baja says:

  Svi cete vi trazit Baju , a Baja ce svima pomoc. Ima koza Baja a i mlika i sira! Fak Amerikance i onako su talaboza!!

  • Baja says:

   Veliki pozdrav mom drugu Kosovaru!!

 2. Pravda says:

  taman ce zbog ovih gnjida da idu amerima uz dlaku.

 3. Baja says:

  Veliki pozdrav za mog peijatelja Kosovara!! No siki riki Pravi Baja je tu a i moje Koze samo se kote!!

  • Косовац says:

   @ Baja izes mi jaja, …..Знам да ти знаш, али морам да те исправим још једном, нисам ја Косовар. Косовар је онај Шипо, велики хрватски пријатељ. Ја сам Косовац. ……….А то што се козе толико коте (ојаре, окозе), то је изгледа зато што си послушао мој савет па си им купио чизме.

 4. Косовац says:

  Наравно, Европска Унија (Сорошоиди) ће увести визе за држављане Америке. Али за своју браћу држављане Дубоке Државе Америке (Сорошоиди), наравно да Европски Централни Комитет (Сорошоиди) неће увести визни режим.

 5. Archelay says:

  Tutor vlada a njihov vazal hoce nad tutorom.Naravno da je to utopija jer na kraju ispada da je ustvari pozoriste pod naslovu"Igrarije macora sa misom"Kakva farsa.Sve clanice(osim Madzarske)svesni su da nije u redu sto im Tutor radi ali u sustini prihvataju krilaticu"bolje rob nego grob".Kao,zabrinjva ugruzenost hrvatske ekonomije a ne zabrinjava KIM Crne Gore,Makedonije,Nemacke,Francuske?Ostaje nejasno ko jos od ostalih clanica EU mesa corbu.

 6. Риста says:

  Ако Трамп поново буде прецедник, тек онда ћемо видети све што још увек не видимо. Не знам шта је то, али у другом мандату практично му нико ништа не може јер онда ће користити тамо нека права прецедника које су сви прецедници избегавали у првом мандату, јер је ризично за пролазак у други мандат. Дакле, Трамп није много ствари одрадио које мисли да одради само због другог мандата. А пошто трећи мандат не постоји, неће имати тај обзир или страх. Трамп није напао Кину, није напао Венецуелу, није повео ни један рат и зауставио је напад на Иран, укинуо много Обаминог рада, гађао се старим томахавцима по пустињама, бацио цар бомбу у гудуре Авганистана и изблефирао амбис државу којој је бесна пена ударила на уста од муке, па да сачекамо једно две године...

  • test01 says:

   Tacno Risto ali zato su Demokrati pustili "koronu" i srusili esvetsku ekonomiju jer znaju da ce duboka drzava biti napadnuta u drugom mandatu. Oni se boje Trumpa !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u