ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО – ЕВРОПА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Тежак ударац за Америку

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO – EVROPA DONELA ODLUKU: Težak udarac za Ameriku

16 maja 2018

EU namerava da pređe sa američkog dolara na evro prilikom kupovine nafte od Irana, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Briselu.

„Raspolažem informacijama da EU namerava da prilikom plaćanja iranske nafte pređe sa dolara na evro“, rekao je neimenovani izvor.Evropska „trojka“ — Francuska, Nemačka i Velika Britanija — i Iran su se dogovorili da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, saopštila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pre svega, radi se o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, nastavku ugovora sa Iranom u sferi avijacionog, morskog i kopnenog saobraćaja, o odobrenju izvoznih kredita.

Praktična rešenja će biti izrađena u narednim nedeljama. Za 19-20. maj je zakazana poseta Iranu evropskog komesara za energetiku i klimu Migela Ariasa Kanjeta.

Prema podacima Evropske komisije, cilj puta je „razgovor o saradnji Irana i EU u oblasti energetike“ kao potvrda privrženosti poštovanja EU sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom.

KOMENTARI8 komentara

 1. goran says:

  U sledecoj fazi predjite na rublju.

 2. Zoran says:

  Da, da, to sigurno.

 3. R.Srpska says:

  dolar ionako vredi jedino za čišćenje cipela...najveća novčanica (100 usd) ne vredi ni čačkalice.

  • goran says:

   Dolar stampa privatna jevrejska banka, lazno zvana "Federalne reserve". Cinjenica je da ona uopste ne pripada Americi i njeno predstavljanje kao americke institucije je jedan od najvecih kriminalnih zlocina u istoriji Amerike. Iza dolara nema nikakve vrednosti, nikakvog pokrica, u pitanju je cist criminal ili ako hocete magija u koju covecanstvo veruje a ne zna ni zasto.

 4. Trifun says:

  Bwhaaaaa...Nemacki vazali su ljuti!! Bwhaaaaa...vidjecemo kako ce se to zavrsiti po Nemacki Rajh! Predidam nove sante leda za EU Titanik! Bwhaaaa...Nema nazad.

 5. Miraš says:

  Ovo je puno krupnija i ozbiljnija tema u odnosima SAD-EU od one kad će biti Kosovo. Zbog daljeg ugrožavanja ekonomskih interesa EU, neka sada EU preuzme štafetu sukobljavanja sa SAD, a nas i Kosovo neka malo zaborave.

  • Velika Metla says:

   Miraš,zaboravili bi oni nas i "šipce",ali ne mogu one milione koje dobijaju od šiptara koji narkotike prodaju!

 6. PRVA LINIJA says:

  ODUSTAJU OD DOLARA...HMMM SAD KRECU TERORISTICKI NAPADI PO EVROPSKIM GRADOVIMA, KAO SLUCAJNO, NICIM IZAZVANI, ODJEDARED, ONAKO...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *