ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Немачка економија пуца по шавовима!

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Nemačka ekonomija puca po šavovima!

10 aprila 2020

Nemačka će ove godine biti u recesiji od 4,2 odsto, a ekonomija će najlošije proći u drugom tromesečju, kada se predviđa da će bruto domaći proizvod pasti za čak 9,8 procenata.

Očekuje se da će najjača evropska ekonomija sledeće godine rasti za 5,8 odsto, ali sa niske baze. Tako u prolećnoj prognozi predviđa pet ekonomskih instituta koji su već uzeli u obzir ekonomske mere zemlje, prenosi portal Sibiz.Nemačka nikad nije doživela tako dubok pad BDP-a, kakav predviđaju ekonomisti za drugi kvartal, od prikupljanja tromesečnih podataka, odnosno od 1970. godine. Pad je čak dvostruko dublji od najdubljeg tromesečnog pada BDP-a u poslednjoj finansijskoj krizi 2008. godine. Ekonomisti procenjuju da je zemlja u prvom kvartalu 2020. zabeležila pad od 1,9 odsto.

Makroekonomski brojevi takođe su niski u ostalim zemljama zbog korona krize. Na primer, Francuska je zabeležila pad BDP-a od šest odsto u prvom kvartalu ove godine, nakon što je u poslednjem kvartalu prošle imala pad od 0,1 odsto. Francuska je već pala u tehničku recesiju. Poslednji put francuski BDP pao je slično duboko u drugom tromesečju 1968. godine – 5,8 osto.

Institut Ifo iz Minhena u saradnji sa švajcarskim institutom KOF prognozira da će evrozona biti u prilično dubokoj recesiji u prvoj polovini godine, a vratiće se rastu u trećem tromesečju.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Najpametniji ne drži do očuvanja domaće privrede niti do njenog razvoja, nego drži se programa razvoja Brbijice na direktnim stranim investicijama a sad će i to da puk-pukne.

 2. Istina says:

  Nemačku očekuje gradjanski rat izmedju severa i juga uskoro za jedno 5 godina biće najrazjedinjenija evropska zemlja...

 3. Savetodavac says:

  Ovo ispada da su temelji Nemačke ekonomije ilegalci! Kada su se ilegalno zapošljeni radnici iz istočne evrope povukli kući na mesec dana od "najjače ekonomije evrope" ostali samo dugmići... Kakve su to jadne ekonomije koje ne mogu da pretrpe jedan mesec izolacije? Nas su ta g**na držala pod sankcijama godinama i mi smo još uvek tu!

  • Kiza says:

   Kod nas je vise od pola Srbije na 250 eur mesecno, mi smo za sve njih daleko ispod sesira pa i da najstrasnije padnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *