Ово нисте знали о вину

Ово нисте знали о вину

11 фебруара 2015

vino 87978Познато је да чаша доброг вина уз ручак или вечеру не само да не штети, већ може да буде и корисна за здравље. Ако сте љубитељ овог алкохолног пића вероватно знате много о њему, али можда не и податак да је у старом Риму женама било забрањено да га пију, и то уз претњу смрћу! Уколико би мушкарац „ухватио жену на делу“, закон му је давао право да је убије.

И обичај куцања чашама потиче из тог времена, а потекао је из страха од тровања које је било честа метода обрачунавања са противницима. Стари Римљани су чаше јако ударали како би се течност прелила из једне у другу и помешала, па су тако били сигурни да вино није отровано.

Стари Египћани су избегавали да пију вино, јер су веровали да је то крв људи који су погинули изазивајући богове, а тиме су објашњавали неурачунљиво понашање после испијања. Данас постоје и особе које имају енофобију – паничан страх од вина.

Ко има авантуристичког духа, може да проба и кобрино вино из Вијетнама. Ово екстремно пиће је мешавина вина од пиринча и крви кобре, а понекад се у њу додаје и срце ове змије отровнице.

Подсећамо и на две ствари које сигурно знате: флаше не би требало држати усправно, већ положено, како се не би осушио чеп. Вино је најбоље да се чува у подруму или хладној остави, али не у фрижидеру.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u