ОВО НИСУ СМЕЛИ ДА УРАДЕ: Џихадисти оборили авион Путиновог генерала! (ВИДЕО)

OVO NISU SMELI DA URADE: Džihadisti oborili avion Putinovog generala! (VIDEO)

18 marta 2017

MiG fighter aircraft is seen parked on the runway at Tammahint

Avion MiG-21 oružanih snaga maršala Kalife Haftara oboren je u u Al Sabri, na severu Bengazija, na istoku Libije tokom napada na položaje ekstremista.

Maršala Kalifu Haftara, vođu Nacionalne libijske vojske (NLA) koja deluje na istoku zemlje, podržava Moskva i on od pada Gadafija odbija da se prikloni Vladi nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju Evropljani i SAD

Maršal Haftar je objavio rat islamističkim radikalnim grupama, posebno u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije, i uspeo da od njih oslobodi da povrati veliki deo tog grada koji je u ruke ekstremista pao 2014. godine.

U Moskvi generala Haftara, preneo je Sputnik, smatraju jednom od ključnih figura u Libiji. Poslednjih meseci bio je čest gost ruskih visokih zvaničnika. Prošle godine je dva puta posetio Moskvu, a u januaru je bio na nosaču aviona „Admiral Kuznjecov“, dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uveriio se u manevarske sposobnosti ruskih „suhoja“.

Tokom video-konferencije sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom bilo je reči o borbi protiv terorizma, a kako neki zapadni i bliskoistočni mediji tvrde razgovarano je i o otvaranju dve vojne baze u toj zemlji: u Tobruku i Bengaziju. U Međuvremenu je i više stotina ranjenih libijskih vojnika stiglo u Rusiju na lečenje.

Libijskog vojnog zvaničnika, podsetimo, mnogi vide kao lidera koji bi mogao da objedini zemlju. On i njegova Libijska nacionalna vojska su poznati po oslobađanju Bengazija i niza gradova od islamista.

Prema nekim podacima on kontroliše 70 odsto teritorije Libije. Haftar se, tvrde vojni eksperti, neće zaustaviti na postignutom. Zbog rata koji traje od 2011. Haftaru je potrebno novo moćno oružje, a pre svega tenkovi, avijacija, ako želi da istera islamiste i teroriste i preuzme kontrolu nad čitavom Libijom.

Takvo naoružanje može mu dati samo nekoliko zemalja, među njima je svakako Rusija, koja je potpuno izgubila ovo tržište, koje joj je nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i koja želi da ga povrati.

Rusija već pet godina ne učestvuje aktivno u rešavanju situacije u Libiji. S obzirom da je ta bliskoistočna država uvek smatrana tradicionalnim saveznikom Moskve, bilo je samo pitanje vremena kad će stari kontakti biti obnovljeni. To što Libija postaje bezbedno sklonište za teroriste iz celog sveta, samo još više drži rusku pažnju za taj deo sveta.

Maršal Halifa Haftar je 1969. godine u vojnom puču i dolasku na vlast Muamera Gadafija, a od 1978. do 1983. školovao se u Moskvi. Nakon povratka iz Rusije učestvovao je u libijsko-čadskom konfliktu kada je bio i zarobljen. Gadafi ga je optužio za neuspeh operacije i nakon povratka zatvorio.

Nakon oslobađanja otišao je u SAD gde je 20 godina živeo kao disident. Kada je počela pobuna u Libiji, on se vratio i stao na čelu pobunjenika na istoku zemlje. U februaru 2014. godine pozvao je Libijce da se suprotstave Opštem nacionalnom kongresu, koji su većinom su činili islamisti.

Parlament koji je zamenio Kongres podržao je Haftara. U martu su ga poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske, a poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *