Ово нису војне вежбе – ово је „DRANG NACH OSTEN“

Ovo nisu vojne vežbe – ovo je „DRANG NACH OSTEN“

15 jula 2017

Piše: Jurij SELIVANOV

ZAPAD već dugo vodi propagandističku kampanju da Moskva sprema agresiju državice uz istočnu obalu Baltičkog mora.

Ta kampanja se dodatno pojačala u susret rusko-beloruskim vojnim manevrima „Zapad-2017“. Međutim, uprkos takvoj halabuci – realne razmere „parirajućih dejstava NATO u tom delu Evrope prilično su skromne. Primera radi: pet zemalja NATO (Litvanija, Poljska, Letonija, Velika Britanija i SAD) uključile su u vežbu zajedničke PVO na teritoriji Litvanije Tobruq Legacyukupno svega 500 vojnika.

Na sličnom nivou je i „prisustvo“ zapadne vojne alijanse u tom tobože ugroženom regionu. Grupa natovskih lovaca u Estoniji ponajviše služi za podgrevanje propagandistički dobitnog presretanja „agresivnih ruskih aviona“ iznad Baltika.

Najmoderniji američki stels-lovci F-35 u taj vazdušni prostor zalaze veoma retko, najčešće po jedan i li dva.

Ovo uopšte ne treba da čudi jer vrh NATO odlično zna stanje stvari u Oružanim snagama Rusije, odnosno – da ono što Moskva drži uz svoje zapadne granice uopšte nije predviđeno niti dovoljno za napadačke akcije.

Evo samo jednog primera: Vazdušno-kosmičke snage RF uz obale Baltika tek 2017-te su dobile svoj prvi za četvrt veka novi lovac Su-30SM!

Međutim, na jugoistočnom krilu NATO stvari stoje potpuno suprotno!

Vojne pripreme NATO u blizini krizom zahvaćene Ukrajine višestruko nadmašuju sve što se događa oko Baltika. Jer, 11. jula su započeli NATO manevri Saber Guardian 2017 uz učešće 25.000 vojnika iz 25 zemalja.

Manevri su zahvatili poligone triju zemalja – Bugarske, Rumunije i Mađarske. Samo Amerikanci su na te manevre stigli sa oko 2.000 borbenih i pomoćnih vozila.

Štampa te manevre naziva najvećim u istoriji regiona. Ne slučajno. Sa tolikim brojem vojnika bile su samo strateške vežbe „Refordžer“ i vremena konfrontacije Zapada sa SSSR. Sovjetskog saveza odavno nema, zapadna alijansa na jugo-istoku Evrope čak i nema zajedničku kopnenu granicu sa Rusijom. Samim tim, ne može da se poigrava sa „ruskom agresivnošću“.

Poligoni na kojima NATO izvodi ove manevre udaljeni su od Rusije stotine kilometara, pa iz Brisela ne mogu tvrditi da su u funkciji „odbijanja ruskih napada“.

Uprkos tome, NATO na teritoriju Rumunije dovodi svoju prvu veću stacionarnu isturenu jedinicu – mehanizovanu brigadu. A Amerikanci u Konstanci faktički već imaju vojno-pomorsku bazu, plus još – sistem PRO kod Devesela koji ima i ofanzivni, napadački potencijal.

Svemu ovome treba dodati da su se američke trupe uveliko odomaćile na zapadu Ukrajine gde se tobože bave instruktažom ukrajinskih jedinica.

Tobože, zato što ovakve tvrdnje ismeva čak i Kijevu potpuno lojalna štampa. Uostalom, „instruktaža“ je takva da američki instruktori neprekidno pitaju ukrajinske vojnike koji dolaze sa frontova: kako je tamo, u Donbasu?

U suštini, zaklanjajući se iza „instruktaže“, Pentagon je u Ukrajini organizovao upoznavanje hiljada i hiljada svojih vojnika i oficira sa potencijalnim ukrajinskim vojištem. Čudni „instruktori“ se menjaju na pola godine i dolaze u sastavu svojih taktičkih bataljonskih grupa koji su deo pešadijskih brigada.

Apetiti Pentagona nisu ograničeni samo na Zapadnu Ukrajinu. Amerikanci u uniformama sve češće posećuju ukrajinsku crnomorsku obalu koja je za njih – nakon što je Kijev izgubio kontrolu nad Krimom – postala prioritetna.

Na primer, američki komandosi neposredno obučavaju pitomce Odeskog instituta kopnenih snaga i sa njima izvode vežbe.

Za operativno osvajanje jugo-zapadnog dela Ukrajine, čiji je centar Odesa, aktivno se koriste međunarodne vojne vežbe.

Najnoviji manevri iz serije „Si briz“ samo što su počeli.

U Odesu su stigli američki ratni brodovi na čelu sa raketnom krstaricom sa sistemom PRO.

Aerodrom Odese već aktivno koristi transportna avijacija NATO. Stigla su i dva „Avaksa“.

Ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak, koji je posetio učesnike vežbe, izjavio je da je ukrajinskoj armiji preko potrebno da modernizuje vojni aerodrom „Arciz“ koji se nalazi uz granicu sa Rumunijom.

Šta će sirotinjskom ukrajinskom Ministarstvu odbrane vojni aerodrom u takvoj dubokoj pozadini?

„Arciz“ – jer je to bivša vojno-transportna baza SSSR – Ukrajini i nije potreban, ali zato jeste vojnoj avijaciji SAD jer može da prima i najteže avione.

Sve ovo svedoči da je NATO težište svojih vojnih priprema premestio na svoj evropski jugoistok. Jasno je takođe: da razlog nije fantomska odbrana od Rusije, koje nema u blizini, već stvaranje moćne vojno-strateške infrastrukture za kontrolu Zapada nad Ukrajinom. Pri svakom mogućem razvoju događaja u toj zemlji.

NATO teži da obezbedi kontrolu nad celim nizom ključnih tačaka na teritoriji Ukrajine i za slučaj da dođe njenog mogućeg raspada.

Faktički, zapadna vojna alijansa postepeno realizuje svoj plan prodora na Istok.

Otkida komad po komad zemlje od iskonske Ruske civilizacije i stavlja ih pod svoju direktnu kontrolu.

To je puzeći Drang nach Osten koji je bio i jeste osnova geopolitičke strategije NATO.

KOMENTARI8 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Sprema se "Oluja" za Donbas. Na potezu RF. Mnogi Srbi su upozoravali na ovaj scenarij. RF je izgubila vreme, a dobila sankcije. Sve je ovo kod nas već viđeno.

 2. Trifun says:

  Bice zgazeni! Rusija je daleko spremnija i efikasnija sila od bilo koje na ovoj plaenti! Mentalno, fizicki i tehnicki Rusija je nepobjediva sila. Zapadne genocidne hijene ce biti zbrisana na prvi ispaljen metak na Rusiju, zbrisane. Tramp baca ogromne pare opet na skupo naoruzanje, misleci da je to razlog zasto americki nacisti gube ratove po svijetu. Velika greska! Nema nazad.

 3. Jovan says:

  Drang nach Osten je constanta Zapadnih pljackaskih hordi jos od paljenje i pljacke Carigrada odakle je krenula njihva "renesansa i humanizam" pa do "milosrdnog andjela", i nazalost i dalje!!! Pljacka SSSR i celog Istoka je pljacka milenijuma i mozda veca i od Hitlerovog pljackaskog pohoda! Drang nach Osten nece stati dok ne uniste Rusiju i Pravoslavlje, sto oni to i ne kriju.

  • ralence says:

   Pre osvajanja i pljačkanja Carigrada od Venecijanskog Dužda i Rimskog Pape proglašen je od istog prvi Krstaški Rat od Svete Stolice ne protiv Islama nego protiv Inoveraca i Šizmatika-Pravoslavnih. To je bio prodor na Istok i Baltik koje su predvodili Tetonski Vitezovu i drugi iz Zapadne Evrope sa blagoslovom Pape koji je hteo da širi katoličanstvo na Istok i osvaja te teritorije.

 4. BULAVA says:

  Ako je tačna priča(u koju lično sumnjam)da u nuklearnom ratu nema pobjednika onda je i remi bolji od poraza."Drang nach Osten" je moguć u teoriji isključivo ako Rusija bude koristila konvencionalno oružje,mada uz ogromne žrtve,isključivo na strani ruskih neprijatelja.Tu bi Rusija ipak na kraju trijumfovala.Ruske žrtve se mogu izbjeći upotrebom ruskog oružja za masovno uništavanje.Kraj ruskog nuklearnog i hidrogenskog oružja pohod na ruska prirodna bogatstva je nemoguć.Jedino ako iz milosrđa prema neprijatelju a to je preko 90% zombiranih idiota pod skutama nacističke amerike(namjerno mala slova)Rusija ne želi da upotrebi nuklearno i termonuklearno oružje onda zapadni nacisti imaju šansu.Valjda je remi bolji od poraza.Ne mogu da vjerujem da nije.A da se razumijemo,Rusija ima dobitak u džepu.To je svakako najbolja opcija.Ako je odlučeno da Rusija bude uništena onda neka ne bude ni ove planete.Ili preciznije napisano neka ne bude neprijatelja Rusije a neka bude Rusije.Nacistička amerika i nacistički zapad ne mogu svojim projektilima doseći rusko tlo.Ne mogu zbog ruske ultra moćne tehnologije.Jedino što mene zanima,jeste,gdje je kraj ruskom strpljenju.

 5. DUSKO says:

  NISU NI SVESNI STA CE IM RUSKA VOJSKA URADITI !!!

 6. slobo says:

  Rusija ceka li ceka a ne znam sta .Njihovi ZAPADNI PARTNERI rade ubrzano I nastoje da uniste Rusiju a Rusi samo pregovaraju I pravdaju se PARTNERIMA a ovi to uzimaju kao Rusku slabost sto ce I'm se obit o glavu .Ako pustis nekom da te koristi on ce to I da uradi ali ako mu se suprostavis on ce da pobjegne jer takve su ti te hijene ako samo vide da mogu malo po malo ce da te ocerupaju.Rusija mora da postavi crvene linije I da pocne da radi isto sto I ovi njima .Moraju da formiraju svoje NVO jer je to danasnje oruzje y..es tenkove to vise nicemu ne vrijedi jer je toliko Protivtenkovskih oruzja u svijetu ima ga ko blata .Nadam se da ce Putko vec jednom da se izjasni kako treba .

 7. Barakuda says:

  Lastavice lete u jatu, a orlovi sami ! SAD su uvijek potrebni saveznici, neka jednom dođu sami ! I ovako se niko od njih neće vratiti !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *