ОВО СУ УСЛОВИ ЗА ОТВАРАЊЕ ПОГЛАВЉА: Прихватити одлуке Хага, испоручити војна лица Хрватској…

OVO SU USLOVI ZA OTVARANJE POGLAVLJA: Prihvatiti odluke Haga, isporučiti vojna lica Hrvatskoj…

19 jula 2016

srbija eu 65744U poziciji EU za poglavlje 23, u koju su „Novosti“ imale uvid, navedene su obaveze Srbije i očekivanja Brisela od naše zemlje, a u nekoliko njih, iako ne eksplicitno, ugrađene su potencijalne zamke za Beograd.

Recimo, u delu koji se tiče ratnih zločina, EU „podvlači potrebu da Srbija u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, što uključuje i potpuno prihvatanje i sprovođenje presuda i odluka Haškog tribunala“.

Iako nije pomenuto, ovo merilo moglo bi da se odnosi i na zahtev Haga za izručivanje troje članova SRS koji se traže zbog nepoštovanja ovog suda.

Takođe, navedena je i „potreba za temeljnom regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima“ pri procesuiranju ratnih zločina, uključujući cilj da se „izbegne sukob nadležnosti“. Ovako sročena formulacija možda ukazuje na to da su u nju između redova ugrađeni hrvatski zahtevi da Beograd ne primenjuje univerzalnu nadležnost za suđenje ratnim zločincima i da ne sudi njihovim državljanima.

U oblasti ljudskih prava, EU je naglasila značaj postojanja nezavisne i profesionalne institucije ombudsmana, a našu vladu „podstiče“ da aktivno i kontinuirano daje javnu podršku relevantnim nezavisnim institucijama za zaštitu ljudskih prava.

Dalje, ukazuje se na značaj punog poštovanja slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući čuvanje fizičkog integriteta novinara. EU poziva Srbiju da u potpunosti primeni svoj akcioni plan za poglavlje 23, naglašavajući deo koji se tiče zaštite nacionalnih manjina, a u koji je Srbija uključila mere sa ciljem obezbeđivanja efektivnog učešća manjina u izbornim procesima i njihove zastupljenosti u javnoj upravi, upotrebu jezika…

Ističe se značaj podizanja svesti kada je reč o rasizmu i ksenofobiji – kroz obrazovanje i medije – i zahteva se adekvatan politički i zakonski odgovor na rasističke incidente.

U Poziciji za poglavlje 24 naša zemlja se poziva da pojača napore u presretanju ilegalnih migranata i na efikasnije krivično gonjenje mreža za krijumčarenje ljudi.

(Večernje novosti)

KOMENTARI18 komentara

 1. Nuclear Vlasta says:

  Dali to znači da i Srbija može da sudi za ratne zločine Slovencima, Hrvatima i takozvanim bošnjacima i kosovarima?!

  • Lajla says:

   Ne,Srbiju se nista ne pita,naredenje izvrsenje.

  • ARTILJERAC says:

   Narode Srbije pokrenuta je peticija za raspisivanje referenduma o našoj budućnosti ,ovako više ne može. Peticija u vezi pristupanja eu i nato na " PETICIJE24". Podigni glavu narode.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Jovan says:

  Da se ne lazemo, sve uslove koje Srbija mora da ispuni "na dobrom putu" u EU su na stetu kolonije Srbije i narocito srpskog naroda. Katastrofalne posledice tog ispunjavanja beskonacnog broja uslova od 2000-te do danas bice da ce Srbi biti potlacena manjina u ostatku od drzave Srbije kao i u ostalih 7 kolonija ex-yu. Price koje prica prvi ministar Vucic da smo na dobrom putu su prazne kad svi znamo da nam okupator upravlja ovim ostatkom od drzave Srbije; oni pisu zakone, kontrolisu privredu i robovsku radnu snagu, komanduju vojskom i policijom, sede u narodnoj banci, sudstvu, drze sve medije sa nacionalnom frekfencijom. Ovi ili oni uslovi(novi i stari) postaje svejedno.

 3. Mali says:

  Zalosno..Ko u svetu ima nezavisne medije?Kao i sve drugo trazeno,drugim recima znaci da prihvatamo diktaturu,ili potpisujemo kapitulaciju.Sta je sa nacionalnim interesima i nezavisnoscu? Ziveo Orban i Putin!

 4. Mali says:

  I Svajcarska,propala?

 5. Rade says:

  Ma ne svirajte kurcu!

 6. Batina says:

  Ma ko jos normalan hoce u tu skalameriju od eU ???

 7. Baja says:

  Naprid braco nasa pravoslavne vjere !!!!

 8. DUSKO says:

  AKO JE OVO ISTINA A MISLIM DA NIJE ONDA PREMIJER TREBA ODMAH DA UKINE VOJSKU SRBIJE JER SUTRA NE DAJ BOZE U RATU KAD SVE PRODJE PREZIVELE OFICIRE PREDACE NEPRIJATELJU NA SUDJENJE ! AKO JE TACNO SVAKI SRPSKI OFICIR JE ISAO U RAT PO NAREDJENJU I AKO NIJE CINIO RATNE ZLOCINE NE MOZE BITI ISPORUCEN USTASKOJ HRVATSKOJ ! ONAJ KO JE POTPISAO OVAJ DOKUMENT PONAVLJAM AKO JE ISTINA BOLJE DA NAPUSTI SRBIJU; DA EMIGRIRA ; JER SE OVO NECE NI MALO DOBRO ZAVRSITI !!!

 9. baja says:

  srbi srbije su sve krivi kom dozvoljavaju da ih prestavlja i vodi drzavu srbiji ne treba vlada vucic i dacic sami vode srbe u hag a nacijolnoj manjini mora sve dati i primiti u vladu srbije jovam raskovic je dobro kazpo srbi su lud narod

 10. Džoni says:

  Na putu u EU da ponesemo vazelin ili će nam oni dati???

 11. Radomir says:

  Referendum

 12. ilija says:

  sto srbi sute u srbiji ko im je zavezo jezik dacic i vucic 2 cveka vode 15 . milijona srba zedne preko vode ko i dva ustasa sa puskama sto su srbske civile vodili u jasenovac u drugom sv. ratu

 13. Radoman Mladjenović says:

  Poglavlja treba otvarati. ai ih treba ispuniti tako dasu oni u interesu naroda i gradjana Srbije u svakom pogledu, kao i wenog teritorijalnog itegriteta, celovitosti i neutralnosti Srbije, kako bi se ekonoski br\ee rayvilala sasvim yemqmq sveta, ;ime bi br\e rastaostadar radih qudi u yapo[qavawu, formirawu mladih porodiccivve'e prirastaju ra]ana mladih parova. Ako nemaju posao, oni to ne mogu ostvariiti. Kod nassve to d idedeklarativno i veli;a preko medija> @igara i pesama@, aa gra]ni svegorei gore iy dana, meseca, godine uiygodine \ive. Tacva poglavqa, koja ne donose mo\i \ivot, koji 'e se osetiti na trpeyi politi;ka manipulacija sepske elite koja ve' trideset godina uni[tava sepsku naciju i gr]aneSrbije, gde nismo ni smao stalna dr\ava, ni protektoral, ni Kurdi. ako ko yna [ta smo i gde idemo, neka k\e_ Ja ne ynam_ Radoma Mla]enovi' Mr]a /Ni[

 14. Radoman Mladjenović says:

  POGLAVLJA TRBA OTVARATZI. ALINJ IH TRBA ISPUNITI TAKO DA SU ONI U INTERESU GRAĐANA SRBIE U CELINI, ZNA SE ŠTO ŠTA ZNAČE, ONI KOJI PRATE SRPSKU SVAKODNEVNU POLITIKU: POGLAVLJA SE NE IDU TIM SRPIM PUTEM ; NITI SUTRA ŠTO DONOSE DOBRO SRBII!!! TO JEBUNIŠTAVANJE SRPSKE DRŽAVE; SRPSKE NACIJE NA DUŽIM MODIJALSTIČKI ROK: KAKO MATRIJALNO TAKO I DHOVNO: NAROD JE STHOVITO U SIROMŠTVU NEZADOVOLJAN, DA GA OD BOLA HVATA HISTERIJA I SMEH, PA NE ZNA KO SU, I ŠTA SU I KADA ĆE BOLJE MATERIJLNO I DUHOVNO ŽIVETI? ZNAJU DA NISU SAMOSTALNA DRŽAVA. DA IH NIKO NE PITA ZA NIŠTA. DA SRBIJOM VLADAJU PRTIJCI STRANAKA, DA BOLJEN SE NE NADAJU, PA IM JE SVEJEDNO DA LI SU PROTEKTORAT MOĆNIH, JER ZNAJU DA SU POSTALI ROBOVI KAPITLA; A KURFI SE BAREM BOR I GINU. PIŠE: RADOMADOM MLAĐENOVIĆ-MRĐA

 15. goran says:

  gde kad da se dodje da se da glas, dal sam za ili protiv

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *