Ово се дешава вашем телу када једете овсену кашу сваки дан, бићете веома, веома изненађени, погледајте …

Ovo se dešava vašem telu kada jedete ovsenu kašu svaki dan, bićete veoma, veoma iznenađeni, pogledajte …

26 februara 2017

fbdsfjdslsdamiwejdws-640x469

Svi mi znamo da je doručak najvažniji obrok. Mnogi medicinski stručnjaci i nutricionisti preporučuju konzumiranje voća i drugih zdravih namirnica za doručak, ali, da li znate šta će se dogoditi vašem telu ukoliko jedete ovsenu kašu svaki dan?

Ova izuzetno zdrava namirnica je bogata hranljivim materijama koje sadrže brojna lekovita svojstva. Ljudi su naučili da uzgajaju ovas kao izvor hrane i leka pre više od dve hiljade godina. Kao što je rečeno ova super-hrana sadrži dosta hranljivih materija i leči brojne zdravstvene probleme poput problema sa crevima, problema sa nervima,itd.

Ovo se dešava vašem telu kada svakodnevno jedete ovsenu kašu

Napomena: pre nego što započnemo trebalo bi da znate da oboleli od pojedinih zdravstvenih stanja, poput gihta, ne bi trebali konzumirati ovas. Dakle, ukoliko patite od nekih zdravstvenih problema, obratite se lekaru pre nego što izmenite svoj režim ishrane.

Hranljive beneficije svakodnevnog konzumiranja ovsene kaše

Trebalo bi da znate da je ovas celo zrno koje sadrži 13 grama proteina u maloj porciji od pola šoljice. Da li ste znali da četvrtina porcije ovsene kaše sadrži skoro 100% preporučene količine mangana!

Ovsena kaša je puna antioksidanata ukljuujući i vitamin E, tokotrienole, selenijum, fenolsku kiselinu i fitatne kiseline. Ovsena kaša sadrži i druge hranljive materije kao što su: vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar i magnezijum između ostalih fitonutrijenata.

Promene koje ćete videti na svom telu ukoliko svakodnevno jedete ovsenu kašu

Prvi i najbolji razlog zbog kojeg bi trebalo da jedete ovsenu kašu svaki dan jeste to što ta navika može sprečiti gojenje i prekomernu težinu. Medicinski stručnjaci misle da je to zbog toga što konzumiranjem ovsene kaše postižete osećaj sitosti i taj osećaj traje dosta dugo.

To samim tim znači da ćete konzumirati manje hrane i da ćete brže gubiti na težini. Takođe biste trebali da znate da ovsena kaša stvara pozitivan osećaj u vašem telu na nekoliko načina, te čini da se duže osećate sito. Druga dobra stvar kod ovsene kaše je što je bogata vlaknima te duže ostajete siti.

Trebalo bi da jedete činiju ovsene kaše dnevno svaki dan i zato što vam obezbeđuje dosta energije tokom jutra bez drastičnog rasta ili pada nivoa šećera u organizmu. Takođe bi trebalo da znate da je ovo zato što ima nizak glikemijski indeks (GI). Ovo je odlično jer vam omogućava da održite nizak nivo šećera u krvi tokom dužeg perioda i na taj način regulišete korišćenje insulina.

Kao što smo ranije spomenuli, nizak GI kod ovsene kaše vam pomaže da izbegnete potraživanje organizma za nezdravom hranom usled drastičnog pada šećera, stoga će vam lakše biti da odolite svojim omiljenim poslasticama.

Takođe je dobro da znate da je dnevni kalorijski uticaj nakon konzumiranja ovsene kaše za doručak ogroman, te da može smanjiti totalni broj kalorija za čak 81%. Medicinski stručnjaci kažu da ovsena kaša sprečava ljude da konzumiraju više kalorija tokom narednih obroka usled rezultata studije koja je uporedila ponašanje ispitanika nakon konzumiranja doručaka sa visokim i sa niskim glikemijskim indeksom.

Svi znamo da druge niskokalorične (dijetalne) opcije ne održavaju sitost dugo. Ova super-zdrava hrana je odličan izbor jer pruža osećaj sitosti i zadovoljstva, što takođe znači da ćete jesti manje kasnije tokom dana. Ovo dnevno smanjenje u kalorijskim potrebama će neverovatn uticati na vašu sposobnost mršavljenja i gubitka masti iz organizma.

Druge zdravstvene beneficije

Smanjuje nivo lošeg holesterola
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
Pospešuje imunitet
Reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Odličan izvor vlakana što štiti od nastanka raka dojke
Žitarice od celog zrna štite decu od astme
Bezbedna alternativa žiarica za one koji boluju od celijaklije i ne smeju da konzumiraju gluten
Produžava životni vek
Šta treba znati o prerađivanju ovasa

Ovseni griz – nesravnjena jezgra koja su izuzetno dobra za žitarice za doručak ili punjenje
Ovas sečen čelikom – Ovsene pahuljice koje nastaju tako što se zrno seče čeličnim oštricama na tanke listiće što im daje gustu teksturu
Staromodni ovas – oni imaju ravniju površinu od onih sečenih čelikom jer se kuvaju na pari i zatim poravnjavaju
Brzo-kuvajući ovas- ovaj ovas se često prerađuje isto kao i staromodni, samo što se on seče tanko pre sravnjivanja
Instant ovsena kaša – ovaj proizvod se pravi tako što se delimično kuvaju zrna zatim izravnavaju da budu vrlo tanka
Ovsene mekinje – mekinje predstavljaju samo spoljašnji sloj ovsenog zrna koji se nalazi ispod omotača jezgra
Napomena: trebalo bi da znate da sve ove vrste ovasa možete koristiti i da su sve one zdrave. Međutim, kao što svi znamo, kada je u pitanju hrana, manje prerade uglavnom znači da je namirnica zdravija.

Ovas takođe možete dodati u vaš omiljeni proteinski šejk ili jogurt. Potražite kreativne načine da uključite ovu namirnicu u vaš režim ishrane jer ćete zbog nje duže biti siti. Dodajte ovas redovnim receptima za peciva, kolače ili kekse. Takođe možete zameniti žitarice za ovas.

Na primer, pripremite ovsenu kašu na isti način na koji biste spremili kinou. Uživajte u dobrobitima ovsene kaše. Rezultate ćete primetiti za samo 2 nedelje i oduševićete se. Izgubićete na težini veoma brzo i poboljšaćete svoje celokupno zdravlje.

Webtribune.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *