ОВО СЕ ЗОВЕ ШАХ МАТ: ПУТИН ШАЉЕ ВОЈСKУ У ИРАН, НАПАД САД САДА ЈЕ НЕМОГУЋ! Русима ће се придружити и Индија!

OVO SE ZOVE ŠAH MAT: PUTIN ŠALJE VOJSKU U IRAN, NAPAD SAD SADA JE NEMOGUĆ! Rusima će se pridružiti i Indija!

22 septembra 2019

Iran će uskoro izvesti zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Kinom u Omanskom zalivu i Indijskom okeanu, navodi agencija Fars reči predstavnika resora.

Nezami je izjavio da će tokom vežbi vojska razmeniti iskustva u taktičkim i vojnim manevrima.Ministarstvo odbrane Irana je saopštilo da će u Teheranu uskoro biti održan sastanak šefova generalštaba.

Krajem jula, Rusija i Iran su se dogovorili da prošire voju saradnju. Komandant iranske Ratne mornarice Husein Hanzadi je saopštio da u budućnosti mogu biti održane zajedničke vojne vežbe dveju država u području Ormuskog moreuza.

Ranije je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da će Amerika poslati dodatni vojni kontingent na Bliski istok kao odgovor na „agresiju Irana protiv Saudijske Arabije“.

KOMENTARI9 komentara

 1. teoretičar says:

  Uskoro i moguće su, što znači da možda i neće. KinA? Ma ajte molim vas. Indija je već poslala topovnjaču, ali samostalno jer tamo joj se udavio jedan tanker. Vojne vežbe traju petnajst minuta i onda oficiri brže bolje jurcaju da se dočepaju kreveta. Vojne vežbe znače ali nisu ni pomoć ni savez, osim ako se učesnici ne ulogoruju na mestima vežbi i neće se pomere. Ali te vežbe će najpre biti kako da se izbeganu američki brodovi.

  • padre says:

   Kao što če Ameri svakog trena napasti Iran!

 2. Slobodanka says:

  Napad SAD na Iran zbog ovih vežbi nije postao nemoguć. On će se desiti, ne znamo kad, ali do kraja ove godine desiće se. Napad SAD na Iran treba gledati kao na poseban deo predizborne predsedničke kampanje u SAD. U obadve varijante rade na tome kako da Tramp izgubi na sledečim izborima. 1) Ako ne donese odluku o vojnom napadu na Iran Tramp je šonja nesposoban da vodi računa o interesima SAD u svetu. To je dovoljan razlog da Tramp ne bude ponovo izabran za Predsednika SAD. 2) Ako Tramp donese odluku o napadu na Iran, broj žrtava na američkoj strani opet biće razlog da Tramp ne bude izabran na sledećim izborima. Elem, Duboka radi svoj posao.

 3. persida says:

  Iranci, oni sa parama i vezama, beze iz Irana. To znaci da ce biti bombardovanja, Ameri ce izgaziti koliko mogu, a Rusi ce protestvovati u UN, sto jedino i umeju.

  • Miraš says:

   1. "Ameri će izgaziti (Iran) koliko mogu" - već si sama primetila "koliko mogu" što znači da moguće je da američki napad može da bude i odbijen PVO sistemima koje poseduje Iran. 2. "a Rusi ce protestvovati u UN, sto jedino i umeju." - Rusija i Kina će u početku nastojati da smiruju sukob SAD-Iran, što može da da rezultat ako Rusija nije direktno uključena u taj sukob. Po svoj prilici SAD će sa saveznicima iz regiona ući u rat protiv Irana. Za Iran sigurno nije dobro da taj rat duže potraje i zato pružiće žestok odgovor. Ali mora se misliti i o izlaznoj strategiji SAD-a iz tog rata. Npr može se iskoristiti ovo >sada ako bi taj rat duže trajao Tramp će izgubiti na predstojećim izborima. Zatim dok Rusija samo daje nagoveštaje da će ući a nije ušla u rat ili nagoveštava da će naoružanjem pomoći Iranu Tramp zna da će izgubiti taj rat. Jeftinije mu je da ne učestvuje dugo u sukobu protv Irana. ... 3. Zašto uporno guraš Ruse i Rusiju u svaki rat? Najznačajnije je da na celom Bliskom Istoku odmeravaju snage dve najveće vojne sile: SAD i Rusija. Ako bi Rusija suviše brzo ušla u nove i direktne ratove na Bliskom Istoku, da li će zbog toga postati ugrožene neke druge njene teritorije? Ne može se zaboravljati veličina teritorije Rusije koju Ruska vojska obavezno treba da brani, a ni prisustvo potencijalnih žarišta duž njenih granica. 4. Pruželjkuješ brzo rešenje po principu: Udri pravo po neprijatelju. To je uobičajena logika malih država koje se brane. Ta ista logika se ne može preporučivati SAD-u i Rusiji jer onda smo svi završili misiju na zemlji.

  • Miraš says:

   Iz našeg ugla gledano unazad 200 godina jeste strašno što sve zavisi od interesa i zatim od mogućnosti i od odnosa snaga velikih sila. Medjutim ne možemo navijati da ratni sukobi velikih sila budu još žešći i još katastrofalniji nego dosad.

  • Miraš says:

   Rusija ima još jedan razlog da koči tj. da ne žuri u nove ratove - Indija (blizu je vrućeg Bliskog Istoka) nije pokrivena sa S-400, to tek treba da se dogodi.

 4. Istina says:

  Amerika neće napasti Iran, u suprotnom primeru ako napadnu Iran upotrebljava nuklearno naoružanje, Izrael i Saudska Arabija su prve mete, tako da je to nemoguči scenario za Ameriku. Ujedno Kina, Indija, Rusija i Iran su zajedno u koaliciji, šanse za napad su veoma male jer ako krenu u napad izgubili su unapred. Pa sada neka Pentagon proba da razmotri situaciji ako sme?

  • teoretičar says:

   Ma ne plaše se oni da razmotre. Razmotrili su i u pravu ste. Neće napasti.(nego ako ipak napadnu, nas dva se moramo zajednčki braniti jer će, ako niko drugi, Kosovac zapamtiti i bićemo izloženi unakrsnom ispitivanju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *