Ово су 3 услова САД за СРБИЈУ

Ово су 3 услова САД за СРБИЈУ

8 јуна 2015

187417789055700865c7bbb258111494_v4bigИзјава амбасадора Кирбија о домаћим задацима Србије односи се на три сета услова. Први је Косово, други систематско удаљавање од Републике Српске, а трећи се тиче санкција према Русији и одустајања од „Турског тока“.

Србија је навикнута на задавање домаћих задатака који долазе из западних амбасада, каже за Спутњик Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе поводом најновије изјаве америчког амбасадора Мајкла Кирбија.

Кирби је, наиме, саопштио да Србија има политичку подршку Вашингтона у процесу интеграција, али прво мора да уради свој домаћи задатак. То подразумева, навео је Кирби, напредак у владавини права, борби против корупције, стварању ефикаснијег и бржег правосуђа као и у решавању одређених питања са Косовом.

Која су то „одређена питања“ са Косовом и шта овакав израз „домаћи задаци“ значи у практичном смислу?

Унутрашње реформе у другом плану

Митић констатује да је Кирбијева изјава дата у контексту недавне посете премијера Вучића Вашингтону и пред долазак немачке канцеларке Ангеле Меркел у Београд. Он напомиње да САД имају општу причу о унутрашњим реформама али су, према њему, сасвим сигурно ти услови у другом плану у односу на оно што су њихови основни услови.

„Услов број један је, наравно, питање Косова, односно заокруживање територијалне целовитости Косова. Одустајање од Заједнице српских општина као неке врсте озбиљније институције која би имала било какве озбиљније надлежности. Онда, потписивање споразума о добросуседским односима између Београда и Приштине, а након тога улазак Косова у Уједињене нације“, прецизира Митић.

Одустајање од „Турског тока“

Други сет услова, додаје саговорник Спутњика, тиче се Републике Српске и захтева Вашингтона да се Београд систематски удаљава од Републике Српске. Док је, према њему, трећи сет услова везан за Руску Федерацију.

„То су притисци не само усклађивања Србије са санкцијама Запада према Русији, већ и притисак да, не само Београд него и Македонија и неке друге државе, одустану од ’Турског тока‘ и затраже својеврсну диверсификацију снабдевања гасом. Без обзира што сви знамо да су то нереални пројекти, а и скупи. Чињеница је да они служе једном једином циљу, а то је смањење утицаја Руске Федерације“, закључује Митић.

(Ненад Зорић – Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. jovan III says:

    kratko recenoooo...dobili smo dozvolu za samoubistvo. pred nama je jedna mogucnost sa dva izbora...ili da nestanemo po vlastitom izboru ili po njihovom....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u