Ово су 3 услова САД за СРБИЈУ

Ovo su 3 uslova SAD za SRBIJU

8 juna 2015

187417789055700865c7bbb258111494_v4bigIzjava ambasadora Kirbija o domaćim zadacima Srbije odnosi se na tri seta uslova. Prvi je Kosovo, drugi sistematsko udaljavanje od Republike Srpske, a treći se tiče sankcija prema Rusiji i odustajanja od „Turskog toka“.

Srbija je naviknuta na zadavanje domaćih zadataka koji dolaze iz zapadnih ambasada, kaže za Sputnjik Aleksandar Mitić, predsednik Centra za strateške alternative povodom najnovije izjave američkog ambasadora Majkla Kirbija.

Kirbi je, naime, saopštio da Srbija ima političku podršku Vašingtona u procesu integracija, ali prvo mora da uradi svoj domaći zadatak. To podrazumeva, naveo je Kirbi, napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije, stvaranju efikasnijeg i bržeg pravosuđa kao i u rešavanju određenih pitanja sa Kosovom.

Koja su to „određena pitanja“ sa Kosovom i šta ovakav izraz „domaći zadaci“ znači u praktičnom smislu?

Unutrašnje reforme u drugom planu

Mitić konstatuje da je Kirbijeva izjava data u kontekstu nedavne posete premijera Vučića Vašingtonu i pred dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel u Beograd. On napominje da SAD imaju opštu priču o unutrašnjim reformama ali su, prema njemu, sasvim sigurno ti uslovi u drugom planu u odnosu na ono što su njihovi osnovni uslovi.

„Uslov broj jedan je, naravno, pitanje Kosova, odnosno zaokruživanje teritorijalne celovitosti Kosova. Odustajanje od Zajednice srpskih opština kao neke vrste ozbiljnije institucije koja bi imala bilo kakve ozbiljnije nadležnosti. Onda, potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Beograda i Prištine, a nakon toga ulazak Kosova u Ujedinjene nacije“, precizira Mitić.

Odustajanje od „Turskog toka“

Drugi set uslova, dodaje sagovornik Sputnjika, tiče se Republike Srpske i zahteva Vašingtona da se Beograd sistematski udaljava od Republike Srpske. Dok je, prema njemu, treći set uslova vezan za Rusku Federaciju.

„To su pritisci ne samo usklađivanja Srbije sa sankcijama Zapada prema Rusiji, već i pritisak da, ne samo Beograd nego i Makedonija i neke druge države, odustanu od ’Turskog toka‘ i zatraže svojevrsnu diversifikaciju snabdevanja gasom. Bez obzira što svi znamo da su to nerealni projekti, a i skupi. Činjenica je da oni služe jednom jedinom cilju, a to je smanjenje uticaja Ruske Federacije“, zaključuje Mitić.

(Nenad Zorić – Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. jovan III says:

    kratko recenoooo...dobili smo dozvolu za samoubistvo. pred nama je jedna mogucnost sa dva izbora...ili da nestanemo po vlastitom izboru ili po njihovom....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *