ОВО СУ ДОКАЗИ да је извештај Европске комисије о Србији скандалозан и фингиран

ОВО СУ ДОКАЗИ да је извештај Европске комисије о Србији скандалозан и фингиран

7 октобра 2020

Европска комисија завршила је извештај о напретку Србије, а који је данас усвојен у Бриселу. Ипак, у њему се, како преносе поједини медији, између осталог наводи и да Србија није направила никакав напредак када су у питању изборни процеси или правосудни систем.У Извештају се између осталог констатује да је дошло до смањења незапослености, која је најнижа у последњој декади.

Константовано је да су настављени преговори Београда и Приштине, али да је неопходно постићи споразум.

Србија мора да усклади своју спољну политику са Европском унијом, пише у извештају Европске комисије.

Европска комисија је оценила да је, када је реч о економским критеријумима, Србија постигла одређени напредак и да је умерено припремљена односно на добром нивоу припремљености за развој функционалне тржишне економије.

Такође је ЕК позвала Србију да поштује стандарде и правила ЕУ код улагања, државне помоћи, процене еколошких утицаја инвестиција.

“Све инвестиционе одлуке треба да прате ЕУ стандарде о јавним набавкама, државној помоћи, процени утицаја на животну средину и анализи трошкова и користи”, указује се у извештају.

Ипак када је реч о изборима, констатује се да је свима омогућено учешће и кампања, али да су највећи медији фаворизовали владајуће структуре.

Додаје се да је дијалог од суштинске важности и да ниједна препорука Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) није испуњена, а да састав парламента не погодује политичком плурализму.

Портал Објектив истражио је да ли “замерке” ЕУ на рачун Србије када је изборни процес у питању и однос медија заиста стоје и дошао до закључка да је све препоруке Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а Србија испоштовала.

Наиме, дођено је до закључка да су на основу закључења Радне групе, органи државне управе и Народне скупштине спровели су 20 ставки активности ради унапређења изборног процеса. Што никада до сада није био случај.Сређен је бирачки списак

Србија је уредила бирачки списак, који је према оценама многих посматрача изборима један од најбоље уређених икада.

У складу са препорукама ОДИХР, а када је у питању бирачки списак урађено је следеће:

– Спроведене су обуке овлашћених лица, која воде, ажурирају бирачки списак и достављају податке који имају утицаја на промене у бирачком списку.

– Формирана је Радна група за верификацију јединственог бирачког списка

– У свим општинама спроведен је редовни и ванредни инспекцијски надзор.

Изборна администрација

Када су у питању замерке на изборну администрацију Србија је и на том пољу урадила заиста много.

– Омогућено је скенирање свих записника о раду бирачких одбора

– Омогућено је домаћим и страним посматрачима праћење целокупног рада без ограничења

– Обука чланова бирачких одбора

Измене закона

Србија је урадила све што је могла и да се законодавни део који утиче на изборе уреди на најбољи могући начин. Ту најбоље сведочи Закључак Владе РС којим се указује свим члановима Владе, државним секретарима, директорима служби Владе да у периоду од расписивања избора до окончања морају се придржавати одредаба које се односе на злоупотребу јавних ресурса.

Када су у питању медији и медијске слободе везане за изборе, можда је урађено и највише, а кључне ставке су:

– РЕМ вршио стални надзор у току изборне кампање

– Правилник о начину извршавања обавеза јавних медијских сервиса током предизборне кампање

– Препорука за комерцијалне пружаоце медијских услуга о обезбеђивању заступљености без дискриминације у току предизборне кампање регистрованих политичких странака,коалиција и кандидата

– Изабрано је ПЕТ нових чланова РЕМ-а

– Формиран Надзорни одбор Скупштине Србије.

(Objektiv.rs)

KOMENTARI7 коментара

 1. СиНиша says:

  Далековиди сте колико и објектив који користите.

 2. Slavujka says:

  Zašto onda guramo u EU? Ko nam brani da budemo neutralni?

 3. Риста says:

  Хехе...ово ко да је Риста писо када пише са отпуштеним и пронародским језичким правилима...."Наиме, ДОЂЕНО ЈЕ до закључка..."! Па има Риста у Србији. Нисам ја једини. За дивно чудо, граматички исправно али језички понарођено, иако данас ретко можете чути такву комбинацију. Ако идемо до дна, рекли би "дођето је" или "умрела је"(мада то није из мог жаргона) а Риста дода "од смрти". Језик се мења и прочишћава у току, али се правила врло ретко мењају. Она чувају језик једног народа и не дозвољавају му, понекад симпатичну и неодољиву, понекад глупу Риста деградацију. Иако сам Српски језик делимично студирао, савладао сам га у потпуности и службено га употребљавам цела века, остаје да сам одрастао на језичким правилима села Горњег Срема и данас их користим у приватним разговорима и обожавам их. Понекад ме млађи питају "шта значи та реч..." и чак касније понеку реч и начин употребе из прошлости врате у свој говор уз осмех, мада то неће преживети јер се реч већ "усавршила" и прилагодила правилима језика. Остаће пријатно сећање. Јесте, све тече...

  • Риста says:

   Другим речима, Извештај европске луднице сам само информативно, на прескоке и на брзака читао, јер ми познат као и лањски снег. Чак се ни нијансе не разликују од онога што готово сигурно знате да ће писати у том извештају. Цео извештај врви од добрих и лоших милицајаца а сви знамо како та комбинација делује.

 4. Kulak says:

  Ušla je u tu evropsku ludaru rvacka pa šta je dobila?Demografsku propast,ekonomsku katastrofu i kulturološki sunovrat.Zašto ići u tu trulu uniju koja puca po svim šavovima? Evropska unija se u praksi pretvorila u birokratsko čudovište.Srbiji to jednostavno nije potrebno.

 5. Cp6a says:

  Кад те крвни непријатељ куди, онда си на правом путу. И обрнуто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u