ОВО СУ ДОКАЗИ да је извештај Европске комисије о Србији скандалозан и фингиран

OVO SU DOKAZI da je izveštaj Evropske komisije o Srbiji skandalozan i fingiran

7 oktobra 2020

Evropska komisija završila je izveštaj o napretku Srbije, a koji je danas usvojen u Briselu. Ipak, u njemu se, kako prenose pojedini mediji, između ostalog navodi i da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem.U Izveštaju se između ostalog konstatuje da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, koja je najniža u poslednjoj dekadi.

Konstantovano je da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ali da je neophodno postići sporazum.

Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, piše u izveštaju Evropske komisije.

Evropska komisija je ocenila da je, kada je reč o ekonomskim kriterijumima, Srbija postigla određeni napredak i da je umereno pripremljena odnosno na dobrom nivou pripremljenosti za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije.

Takođe je EK pozvala Srbiju da poštuje standarde i pravila EU kod ulaganja, državne pomoći, procene ekoloških uticaja investicija.

“Sve investicione odluke treba da prate EU standarde o javnim nabavkama, državnoj pomoći, proceni uticaja na životnu sredinu i analizi troškova i koristi”, ukazuje se u izveštaju.

Ipak kada je reč o izborima, konstatuje se da je svima omogućeno učešće i kampanja, ali da su najveći mediji favorizovali vladajuće strukture.

Dodaje se da je dijalog od suštinske važnosti i da nijedna preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) nije ispunjena, a da sastav parlamenta ne pogoduje političkom pluralizmu.

Portal Objektiv istražio je da li “zamerke” EU na račun Srbije kada je izborni proces u pitanju i odnos medija zaista stoje i došao do zaključka da je sve preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a Srbija ispoštovala.

Naime, dođeno je do zaključka da su na osnovu zaključenja Radne grupe, organi državne uprave i Narodne skupštine sproveli su 20 stavki aktivnosti radi unapređenja izbornog procesa. Što nikada do sada nije bio slučaj.Sređen je birački spisak

Srbija je uredila birački spisak, koji je prema ocenama mnogih posmatrača izborima jedan od najbolje uređenih ikada.

U skladu sa preporukama ODIHR, a kada je u pitanju birački spisak urađeno je sledeće:

– Sprovedene su obuke ovlašćenih lica, koja vode, ažuriraju birački spisak i dostavljaju podatke koji imaju uticaja na promene u biračkom spisku.

– Formirana je Radna grupa za verifikaciju jedinstvenog biračkog spiska

– U svim opštinama sproveden je redovni i vanredni inspekcijski nadzor.

Izborna administracija

Kada su u pitanju zamerke na izbornu administraciju Srbija je i na tom polju uradila zaista mnogo.

– Omogućeno je skeniranje svih zapisnika o radu biračkih odbora

– Omogućeno je domaćim i stranim posmatračima praćenje celokupnog rada bez ograničenja

– Obuka članova biračkih odbora

Izmene zakona

Srbija je uradila sve što je mogla i da se zakonodavni deo koji utiče na izbore uredi na najbolji mogući način. Tu najbolje svedoči Zaključak Vlade RS kojim se ukazuje svim članovima Vlade, državnim sekretarima, direktorima službi Vlade da u periodu od raspisivanja izbora do okončanja moraju se pridržavati odredaba koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa.

Kada su u pitanju mediji i medijske slobode vezane za izbore, možda je urađeno i najviše, a ključne stavke su:

– REM vršio stalni nadzor u toku izborne kampanje

– Pravilnik o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje

– Preporuka za komercijalne pružaoce medijskih usluga o obezbeđivanju zastupljenosti bez diskriminacije u toku predizborne kampanje registrovanih političkih stranaka,koalicija i kandidata

– Izabrano je PET novih članova REM-a

– Formiran Nadzorni odbor Skupštine Srbije.

(Objektiv.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. SiNiša says:

  Dalekovidi ste koliko i objektiv koji koristite.

 2. Slavujka says:

  Zašto onda guramo u EU? Ko nam brani da budemo neutralni?

 3. VRSK says:

  Trula Evropa

 4. Rista says:

  Hehe...ovo ko da je Rista piso kada piše sa otpuštenim i pronarodskim jezičkim pravilima...."Naime, DOĐENO JE do zaključka..."! Pa ima Rista u Srbiji. Nisam ja jedini. Za divno čudo, gramatički ispravno ali jezički ponarođeno, iako danas retko možete čuti takvu kombinaciju. Ako idemo do dna, rekli bi "dođeto je" ili "umrela je"(mada to nije iz mog žargona) a Rista doda "od smrti". Jezik se menja i pročišćava u toku, ali se pravila vrlo retko menjaju. Ona čuvaju jezik jednog naroda i ne dozvoljavaju mu, ponekad simpatičnu i neodoljivu, ponekad glupu Rista degradaciju. Iako sam Srpski jezik delimično studirao, savladao sam ga u potpunosti i službeno ga upotrebljavam cela veka, ostaje da sam odrastao na jezičkim pravilima sela Gornjeg Srema i danas ih koristim u privatnim razgovorima i obožavam ih. Ponekad me mlađi pitaju "šta znači ta reč..." i čak kasnije poneku reč i način upotrebe iz prošlosti vrate u svoj govor uz osmeh, mada to neće preživeti jer se reč već "usavršila" i prilagodila pravilima jezika. Ostaće prijatno sećanje. Jeste, sve teče...

  • Rista says:

   Drugim rečima, Izveštaj evropske ludnice sam samo informativno, na preskoke i na brzaka čitao, jer mi poznat kao i lanjski sneg. Čak se ni nijanse ne razlikuju od onoga što gotovo sigurno znate da će pisati u tom izveštaju. Ceo izveštaj vrvi od dobrih i loših milicajaca a svi znamo kako ta kombinacija deluje.

 5. Kulak says:

  Ušla je u tu evropsku ludaru rvacka pa šta je dobila?Demografsku propast,ekonomsku katastrofu i kulturološki sunovrat.Zašto ići u tu trulu uniju koja puca po svim šavovima? Evropska unija se u praksi pretvorila u birokratsko čudovište.Srbiji to jednostavno nije potrebno.

 6. Cp6a says:

  Kad te krvni neprijatelj kudi, onda si na pravom putu. I obrnuto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *