ОВО СУ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ СПОРАЗУМА

ОВО СУ КЉУЧНЕ ТАЧКЕ СПОРАЗУМА

4 септембра 2020

Представници Београда и Приштине потписали су у Вашинготну споразум који се тиче економске сарадње две стране. Kако “Блиц” ексклузивно открива, Приштина ће према том споразуму приступити иницијативи Мини шенген, без одлагања ће почети изградња мрежа нових путева и пруга које ће боље повезати регион, а у Београду ће бити отворена кацеларија Америчког фонда за развој, сазнаје Блиц.Споразум подразумева свеобухватни план за нормализацију економских односа између Београда и Пристине.

Приштина постаје део Мини Шенгена

На састанку председника Србије Александра Вучића са председником Сједињених Држава Доналдом Трампом и уз присуство премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија договорено је да ће Приштина у потпуности приступити иницијативи Мини Шенген, коју су поред председника Србије Александра Вучића иницирали и албански премијер Еди Рама и премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Ово је значајна вест за Србију која је највећи извозник у региону и која је због затварања тржишта тзв. Kосова изгубила више од пола милијарде евра за само две године.

Приступање Приштине Мини Шенгену даће кључни замајац овој иницијативи, показати чврсту подршку Америке тој иницијативи и допринети да се и преостале земље региона које то до сада нису учиниле прикључе. Ова ставка споразума значајно ће убрзати процес Мини Шенгена и стварања јединственог тржишта.

Неке од конкретних користи овога осим стотина милиона годисње новог српског извоза су и:

– Решава се садашњи застој у признавању сертификата

– Укида се могућност увођења једностраних трговинских баријера

– Укидају се досадашње колоне камиона и возила на административним прелазима и олакшава грађанима слободно кретање

– Признавање диплома и професионалних сертификата пружиће веће шансе младим људима на обе стране, посебно Србима са Универзитета у Kосовској Митровици који су до сада били дискриминисани јер им институције у Приштини нису признавале дипломе

Две стране, уз посредовање америчког председника, су се споразумеле и формално обавезале да без одлагања започну са изградњом мреже нових путева и пруга које ће променити слику региона.

Уз аутопут Ниш – Приштина пуног профила, и уз изгледно америчко финансирање, Србија добија још једну директну железничку пругу, преко Kосова и Метохије, до Јадранског мора, до луке Драч; Такође, наше средине на KиМ биће повезане новомжелезничком пругом која ће из Приштине преко Kосова Поља и Прилужја излазити на Мердаре.

Питање имовине СПЦ

– Постигнут је веома важан договор везан за имовину Српске православне цркве, којим се Приштина формално и писано пред председником САД обавезала да ће почети да поштује пресуде које се односе на имовину наше цркве.

Ово је изузетно важно управо због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, али и Пећке патријаршије и многих других наших светиња, и представља важан први корак и писану гаранцију за даљи рад на побољшању положаја наше цркве на KиМ, који свакако треба да се деси као део нормализације односа. Дечани су данас сигурнији за договор о њиховој имовини потписаним пред шефом америцке државе;

Промене на граничним и административним прелазима

Стране це почети да примењују најсавременије процедуре за уклањање безбедносних претњи по путнике на граничним и административним прелазима, чиме ћемо бити значајан корак ближе за увођење безвизног режима између грађана Србије и САД;

Долазак ДФЦ-а

Отварање канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, што је први такав сличај у нашем региону.

KOMENTARI6 коментара

 1. Karital says:

  Hmmm, niste napisali da je Vučić potpisao dokument na kome je u zaglavlju Republika e Kosoves.U ovom slučaju priznao je Kosovo kao ravnopravnu ugovornu stranu.Izgleda da vam Vučić prodaje bozu umjesto rakije.

  • Gardista says:

   O svijeti covjece, prosvijetli i mene.

 2. test01 says:

  VELEZIDAJA i gazenje USTAVA RS i Rezolucije UN 1244 ! Marioneta im je konacno dao i konacan potpis.

 3. persida says:

  Upravo tako, Siptari su dobili sve sto su trazili.

 4. Ivana says:

  Ma kakav crni sporazum ispunio je naredbe koje je dobio od svojih šefova na štetu države Srbije i srpskog naroda a sve u korist šiftara. Kakav dogovor šta glumiš sa teroristima koji uz pomoć amera koji su Srbiju besomučno danima zasipali sa međunarodno zabranjenim osiromašenim uranijumom? Ti ideš kao na "pregovore" bedniče izdajnički namesto šta sav narod od tebe traži savez sa zemljama BRIKS-a i proglašenje privremene okupacije. Isto kao šta je privremeno okupirana Republika Srpska Krajina uz pomoć evropskih neonacista i Vatikana hrvati su bili samo đelati da drugi ne prljaju ruke našom krvlju. S takvima ti kao nešto pregovaraš ma paz da nebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u