ОВО СУ НАЈМОЋНИЈЕ ВОЈНЕ СИЛЕ НА СВЕТУ: Србија на 70. месту, а Хрватска и Мађарска…

OVO SU NAJMOĆNIJE VOJNE SILE NA SVETU: Srbija na 70. mestu, a Hrvatska i Mađarska…

1 decembra 2015

putin_945609S1U svetu prepunom globalnih sukoba koji su kulminirali rušenjem ruskog aviona na tursko-sirijskog granici sve se više priča o Trećem svetskom ratu. Napetosti između Rusije i Turske, odnosno NATO saveza ne jenjavaju i svi strahuju kako bi to moglo završiti.

Global Firepower nedavno je objavio popis 126 najmoćnijih vojski današnjice na temelju više od 50 faktora, uključujući broj stanovnika i aktivnog vojnog osoblja, broj aviona, brodova, oklopnih vozila, ali i izvore finansiranja poput nafte. Uzimajući u obzir statističke podatke Global Firepower je došao do indeksa moći u kojem manji broj označava veću vojnu silu. Na stranici napominju kako nuklearna moć nije obuhvaćena ovom kalkulacijom.

Na prvom mestu po vojnoj sili su Sjedinjene Američke Države, s indeksom moći koji iznosi 0,1663. Na drugom mestu je Rusija koja ima indeks moći 0,1865. Treća je Kina (indeks moći 0,2318), na četvrtom Indija (0,2698). Potom sledi Ujedinjeno Kraljevstvo (0,2747), Francuska (0,3069), Južna Koreja (0,3098), Nemačka (0,3507), Japan (0,3841) i Turska (0,4339).

Na popisu se nalazi i Srbija, na 70. mestu s indeksom 1,6944 kao i njene komšije: Mađarska je na 59. mestu (1,4563), a verovali ili ne, Hrvatska ima jaču vojsku od Srbije, nalaze se na 62. mestu s indeksom 1,5042. BiH na 89. (2,2811), a Slovenija je na 99. mestu (2,5041). Crne Gore nema na listi, dok je Italija 16. s indeksom moći koji iznosi 0,5744.

Na listi iznad Srbije nalaze se i Tunis i Bangladeš, kao i Švajcarska i Rumunija.

Uz tablicu poretka, tu je i još jedna zanimljiva opcija ‘uporedbe zemalja po vojnim silama’. Tako detaljno možete pogledati primera radi detaljnu uporedbu između SAD-a i Rusije, ili primera radi uporediti Srbiju s određenom zemljom i saznati koja ima više vojnika i raspoloživog oružja, kao i koliku teritoriju ko mora braniti i s koliko zemalja se graniči

Na stranici napominju da objavljeni materijal služi isključivo za razonodu, kako su informacije dobijene iz javno dostupnih podataka te kako je stranica nezavisna.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Ovo je bez nuklearnog naoružanja, jer je Rusija jača od svih nuklearnih država zajedno. Od nas su i okupirane teritorije jače. Da ne pominjemo države sa kojima graničimo. Sve je ovo stravično ozbiljno, jer nam rat kuca na vrata. A mi se bavimo poligrafima. Kukala nam majka.

 2. Krajisnik says:

  Ali zato mi imamo najvece izdajnike i najjacu zeljezaru Smederevo u kojoj je istopljena sva nasa vojna nadmoc nad ustasama iz okruzenja!

 3. MERI says:

  Pa to ti je baš tako, zabavljaju nas sa glupostima, a sakrivaju nešto drugo...

 4. Dušan grešnik says:

  Glupost.

 5. miroslav says:

  Jedan avion nam je kod Gasica u Krusevcu.Jel' su uracunali njega?Nisu tenkovi za koje kazete da su pretopljeni bas bili iz radnje.Bili su stari,dimili se,karike propale,14 oktobar vise nije radio,para za delove vise nije bilo.I na kraju krajeva izgubili smo sve,cak i dobijene ratove.Pobednik odredjuje sta ces da imas a sta ne.Imam dovoljan broj godina da me nijedan rat nazalost nije zaobisao.Sad je lovacko drustvo najaca sila u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *