Ово су најокрутније серијске убице бивше Југославије

Ovo su najokrutnije serijske ubice bivše Jugoslavije

4 juna 2015

Dzek-Trbosek-e1396729335874-600x364O pomračenim umovima na prostoru bivše Jugoslavije pisalo se dosta u poslednjih par godina.

Serijskim ubicama u istorijskom kontekstu bavili su se psiholozi i psihijatri kako bi shvatili koji je njihov glavni motiv prilikom ubistava. Razlozi doduše mogu biti različiti.

Do sada se smatralo kako je dobar deo serijskih ubica emocionalno neuravnoteženo, ali prema pojedinim zapisima često možemo da svedočimo kako se radi o uravnoteženim i natprosečno inteligentnim osobama. Takve osobe često trpamo u koš sa psihopatama i sociopatama, što nije pogrešno, jer se radi o poremećajima ličnosti koji imaju težak oblik emocionalnog oštećenja.

Na prostorima bivše Jugoslavije radilo se o dobro proračunatim ličnostima s problematičnom životnom pozadinom. Ne radi se o osobama koje su spletom okolnosti osetile da su stvoreni kako bi ubijali, jer njihova kriminalna pozadina počinje u njihovom ranom detinjstvu.

Države bivše Jugoslavije nisu zaostajale za ostatkom sveta po pitanju ovakvih ubica, iako je Amerika prednjačila ljudima čiji identitet, pa čak i sistem ubijanja još uvek nije u potpunosti razjašnjen.

U službenim podacima spominje se 8 serijskih ubica na području bivše Jugoslavije, a radi se o Anujki Di Pištonja, Miodragu Stoletu Trifunoviću, Vinku Pintariću, Metodu Trobecu, Silviju Plutu, Lazi Radeskom, Vladi Taneskom i Viktoru Karamarkovu.

Ponekad je potrebno kopati puno dublje kako bi se izvukao profil osoba koje se mogu smatrati serijskim ubicama. Temom ubistava široko se bavio i Marko Lopušina u svojoj knjizi ‘Najzagonetnije Jugoslavenske ubice’.

Serijskim ubicom se službeno smatraju osobe koje su počinile tri ili više ubistava. Ipak, FBI recimo smatra da su serijske ubice one osobe koje su počinile dva ili više ubistava koja su se dogodila zasebno, a ubica je delovao sam.

1. Metod Trobec – Monstrum iz Dolenja Vas

Mnogi su čuli za Trobecove peći. Lik i delo ovog serijskog ubice opevao je bend Slon i Sadež, a po ključnom motivu njegovih ubistava zagrebački postpunk bend dao je sebi ime Trobecove krušne peći. Metod Trobec ubio je pet žena. Njegovi problemi počeli su u ranoj mladosti kada je optužen za spaljivanje komšijske štale i nakon krađe mopeda.

Svoju priliku za boljim životom potražio je u Nemačkoj, ali zbog niza kriminalnih radnji završio je u slovenskom zatvoru. Tada su doktori utvrdili da Trobec boluje od zatvoreničkog sindroma. On je bio svestan svega; orijentisana, ali i histerična psihopatska osoba koja je autosugestivno došla u pseudodementno stanje, kažu nalazi. Trobec je primao terapiju elektrošokom i tvrdio da zbog toga više nikada nije bio isti.

Njegova prva žrtva bila je Vida Markovčić koju je ubio 1976. godine, a ostale četiri žrtve upoznao je u kafićima. Sve su ubijene na isti način.

„Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja. Kad sam se osvestio, ona je bila krvava i mrtva!” , objasnio je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i poslednje žrtve Zorke Nikolić.

Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u peći koju je imao u kući. On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je nakon revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je počinio samoubistvo 2006. u zatvoru.

2. Miodrag Stole Trifunović – Srpski Džek Trbosek

Miodrag Stole Trifunović dobio je nadimak Džek Trbosek zbog opčinjenosti njegovim likom i delom. Stole je obožavao priče o njemu, a ujedno je obožavao Balzakovu knjigu ‘Golišave priče’ u kojoj su mu bili fascinantni pohotni likovi.

Trifunović je silovao i ubio 14 žena, a zahvaljujući svom ocu mrzeo je ženski rod.Kao mlad je razmišljao na koji način da se osveti ženama za poniženja kojima je bila izložena njegova majka, a u većini slučajeva je za to bio zaslužan njegov otac koji je u kuću dovodio žene sumnjivog morala i terao svoju suprugu da mu peva dok ga žene seksualno zadovoljavaju.
Stole je u detinjstvu sanjao kako se prikrada prostitutki, hvata je za vrat, davi je i potom siluje. Kao 15-godišnjak silovao je 12-godišnju devojčicu.

Pre nego što je u kasnijim godinama postao ubica i krenuo u svoj krvavi pohod, Stole je ukrao periku, brkove, bradu i odela iz stana glumca Milivoja Mavida Popovića. Prvo ubistvo počinio je 1948. godine, a nakon toga je dobio nadimak Fantom sa Zvezdare. U proleće i leto 1948. nanizalo se nekoliko žrtava. Jednoj preživeloj devojci je recitovao svoju poeziju, a da nije zazirao od ničega pokazuje činjenica da je ubio sestru svoje žene.

Policija ga je uhapsila kada je počeo da ubija muškarce, svoje ssradnike sa kojima je pljačkao prodavnice i kuće. Nakon što je završio u zatvoru Stole je presudio sam sebi. Iz zatvorskog kreveta je iščupao dve šipke. Oko vrha jedne šipke zamotao je deo čaršava i nabio je sebi u usta, a drugom šipkom je sebi probio srce.

3. Antun Stanković – Zagrebački davitelj

Detinjstvo Antuna Stankovića bilo je problematično zbog njegovog oca koji je tukao njega i njegovu majku, a zbog teške situacije u porodici sa 14 godina je postao delikvent i kriminalac.

Počinio je dva teška ubistva, a kako je sam naveo ona su mu pričinjavala zadovoljstvo. 1982. godine ubio je doktorku Ludmilu Broliš u njenom zagrebačkom stanu. Predstavio se kao majstor za struju , a nedugo nakon toga rekao joj je kako je on kriminalac. Srušio ju je na pod i zadavio rukama i, iako je bio zbunjen, priznao je kako je osećao određeno zadovoljstvo.

Njegova druga žrtva bila je njegova tetka koju je ubio 1983. godine. Nakon što je došao u njen stan, posegnuo je za sekirom i udario je u potiljak s tupim delom sekire. Nakon što se srušila na pod on je zadavio rukama i krpom. I ponovo je osetio isto ono zadovoljstvo kao i prvog puta. Antun je izjavio kako mu ni najmanje nije žao žrtava.

4. Anujka di Pištonja– Vračara iz Vladimirovca

Anujka je jedna od najpoznatijih serijskih ubica bivše Jugoslavije i nalazi se na službenom popisu osam poznatih serijskih ubica na ovim područjima. Anujka je bila medicinska sestra koja je arsenom usmrtila preko dvadeset ljudi, uključujući sopstvene roditelje. Učinci arsena bili su joj poznati jer se u 18. veku on uglavnom koristio kao dezinfekcijsko sredstvo.

50 godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko tačno može da predvidi dan nečije smrti. Ipak, ona je zapravo mušterijama koje bi dolazile kod nje po savet davala vodu koja je trebala da reši sve njihove probleme, a u njoj se nalazio arsen. Pretpostavlja se kako je prvu žrtvu ubila 1878. godine kada je izjavila kako uz pomoć nečastivog rešava sve probleme.

Nakon što je otkriveno da ona stoji iza svih ubistava, 1929. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora. Prema nepotvrđenim podacima Anujka je 1941. godine pobegla iz ženskog bloka požarevačkog zatvora, a nagađa se kako su je oslobodili nemački vojnici. Umrla je u 104. godini u svom rodnom selu.

5. Vinko Pintarić – Zagorski Čaruga

Vinko Pintarić, poznatiji kao Zagorski Čaruga, ubio je petoro ljudi. Svoje prvo ubistvo počinio je u Zaboku 1973. godine. Vinko se sukobio sa komšijom Vidom Želimorskim zbog jedne odbačene daske, a Vidu se pridružio Mate Papišta.

Vinko je pre toga bio pod uticajem alkohola i nakon verbalnog obračuna s Vidom otišao je kući po pištolj.Vido ga je napao ključem, a Zagorski Čaruga mu je oduzeo život jednim metkom.

Vinko je završio u Vrapču da bi nedugo nakon toga pobegao i ubio svoju suprugu. Predao se policiji 1974. godine i osuđen je na smrtnu kaznu. Sud je promenio svoju odluku i osudio Vinka na 20 godina zatvora.

1982. godine on beži iz zatvora, a osam godina kasnije ubija novu žrtvu. 1990. godine Zagorski Čaruga je ubio vikendaša iz Zagreba, Rudolfa Belina, pred ženom i decom ubio je Stepana Kišura, a 2. oktobra je ubio Božu Habeka pred njegovom suprugom i komšijom jer je za njega Božo bio najgori zemljak.

Vinko je pokušao da ubije još dva puta, Franju Kocijana i mladog policajca Vladu Stakića u decembru 1990. godine. Policija je 1991. odlučila da uhvati Zagorskog Čarugu u akciji ‘Prsten’ pa su ga u izmeni vatre ubili specijalci.

6. Mitar Sekulić – Seksualni manijak

1948. godine u beogradskom nedovršenom paviljonu u Cvijićevoj ulici pronađen je leš 30-godišnje Milene Petrović, a godinu dana kasnije na Zvezdari je pronađeno telo 17-godišnje Jele Đukić.

Njihov napadač Mitar Sekulić prvo ih je silovao, a potom zadavio. Ubica je odneo sve njihove stvari, a jedino što je ostavio je primerak lista ‘Borba’.

Mitar je nastavio da napada žene, ali prvu prijavu beogradska policija dobila je tek 1950. godine kada ga je prijavila Marija Mitrović koju je Mitar silovao, ali nije uspio da je ubije. U idućih godinu dana još desetak žena je ispričalo istu priču, i one su se uspele izvući od smrti, a 1951. godine Mitar je uhvaćen u zasedi na železničkoj stanici.

7. Dragan Marković – Ubica žena

Po izlasku iz KPD Kruševac 1948. godine, kod Dragana Markovića se sve više javljala želja za ubijanjem. Prvi put je ubio 60-godišnju Milojku Krasavčić (godina nije navedena) i nakon toga je pobegao u Rijeku na par dana. Kada se vratio, shvatio je da niko ne zna za ubistvo. Par meseci kasnije, nedaleko od svoje kuće u selu Straža kod Loznice ubio je Natašu Miletić jer mu se ona prva našla na putu. 1948. Dragan je završio u zatvoru zbog krađe, razbojništva i nasilnog ponašanja i tada mu se zapravo prvi put pojavila želja za ubistvom.

8. Ivan Milat – Hrvat, najbrutalniji ubica Australije

Ivan Milat, Australijanac hrvatskog porekla, smatra se najbrutalnijim ubicom u Australiji. On je napravio niz serijskih ubistava u periodu od 1989. pa do 1994. godine. Milat je bio problematičan od malih nogu, a 1971. završio je na sudu zbog optužbe da je naoružan nožem silovao dve planinarke, ali mu taj zločin nije dokazan.

U australijskim šumama Belanglo pronađena su tela nekoliko planinara koje je Milat ubio nakon što su stopirali na auto-puti. Milat bi ih pustio u auto predstavljajući se kao Bil, a nakon toga bi ih odveo u šumu i ubio. Načini ubistava bili su različiti zbog čega je policijska istraga bila otežana. Jedna od tri britanske planinarke nekoliko puta je upuvana u glavu i izbodena nakon ubistva, dok su ostale dve samo izbodene. Nemački planinari koje je ubio na telima su imali znakove gušenja i tučnjave, a jednoj je žrtvi bila odsečena glava. Ovi tragovi naveli su policiju da misli kako se radi o više počinitelja.

Zahvaljujući Pol Onionsu koji je prijavio Milata policiji, ovaj hladnokrvni ubica završio je u zatvoru. Naime Milat je pokušao da ubije Onionsa 1990. godine, ali nakon što je Onions 1994. video vest o ubistvima kontaktirao je policiju koja je istragom došla do Milata. Nakon što je završio u zatvoru i dobio doživotnu kaznu, Milat je bio kolumnista jednih australijskih novina, a otpušten je zbog plagiranja. On je nedavno ponovo pokušao da privuče pažnju medija nakon što je sebi odrezao mali prst i pokušao da ga pošalje Visokom australijskom sudu.

Njegov primer odlučio je 2010. godine da slesi njegov nećak Metju Milat koji je s prijateljem Koenom Klajnom sekirom u Belanglo šumi ubio Dejvida Aušterlonia koji je imao 17 godina. Metju, osuđen na 43 godine zatvora, je sa sekirom ubio Dejvida,a Koen, osuđen na 32 godine zatvora, je sve snimio telefonom.

Dejvida su zakopali na istom mestu gde je Milat zakopavao svoje žrtve.

(Telegram.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. 1 izuzetno dobar čovek says:

    ovi Milati su bolesni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *