ОВО СУ НАЈВЕЋИ АЛБАНСКИ ЛОБИСТИ!

OVO SU NAJVEĆI ALBANSKI LOBISTI!

14 maja 2017

Priština ima čitavu plejadu svetskih političara, pre svega američkih, koji lobiraju za nezavisnost Kosova, a na podužem spisku se, između ostalih, nalaze bivši diplomata Vilijam Voker i porodica Klinton, ali i finski diplomata i dobitnik Nobelove nagrade Marti Ahtisari, navodi „Blic“ u izdanju za subotu.

U tekstu pod naslovom „Mrze Srbe zato što mnogo vole pare“, beogradski list ističe da su motivi lobista za „nesebičnu pomoć“ Kosovu — razni, pri čemu je kod malobrojnih u pitanju uverenje da je njihova borba pravedna, dok je u mnogim slučajevima reč o činjenici da su od podrške više nego dobro profitirali.

Kao prvog na listi, „Blic“ navodi bivšeg diplomatu Vilijama Vokera koji je ovih dana u centru srpske javnosti zbog svojih izjava o tome kako ima plan za „veliku Albaniju“, i koga je srpski premijer nazvao velikoalbanskim lobistom.

Važnu ulogu u kosovskom lobiranju ima i njujorški biznismen Heri Bajraktari, koji se još 2007. godine javno hvalio da je svojim novcem i uticajem lobirao za priznavanje Kosova, navodi se u tekstu.

Jedan od važnih igrača u SAD sasvim sigurno je nekadašnji čelnik partije Samoopredeljenje Fljorin Krasnići, tvrdi „Blic“, navodeći da je Krasnići do bogatstva došao trgujući oružjem u SAD.

Za Krasnićija ovaj list piše da je snažno podržavao borbu za nezavisnost Kosova, a nakon što je ona praktično izborena, vratio se u domovinu gde je postao vlasnik „Kosova stil grupe“, nekadašnje „Zastavine“ fabrike auto-delova.

U lobiste za nezavisnost Kosova „Blic“ ubraja i američkog kongresmena Eliota Engela, koji se krajem marta ove godine javno založio za Kosovo i za to da ono formira vojsku, rekavši tada da su SAD trenutno protiv formiranja vojske Kosova, ali je i zatražio da se taj stav što pre promeni.

Osim ovih trenutno manje poznatih lobista i političara, za albanski lobi vezuju se i zvučna imena poput Bila i Hilari Klinton, koja je podršku Kosovu preuzela od supruga i nastavila u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

Nekadašnji američki ambasador u Prištini Kristofer Del takođe je nagrađen za podršku, navodi „Blic“, koji je već pisao da je Del bio umešan u izvoz šljake iz Trepče, a tim poslom je obezbeđivao unosan biznis za ćerku-firmu kompanije koju poseduje Medlin Olbrajt, ali je Del vezivan i za američku korporaciju koja je učestvovala u izgradnji auto-puta od Tirane do Merdara.

Što se tiče Ahtisarija, priča se da će upravo on, zajedno sa Olbrajtovom, biti deo tima čiji je zadatak da utiču na EU da pritisne Beograd na brži tempo pregovora sa Prištinom, koji bi potom rezultirao potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, stoji u tekstu.

Niko nije bio iznenađen time što bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je inače imala jednu od ključnih uloga u Klintonovoj administraciji, iz sve snage podržava kosovsku nezavisnost, tim pre što je njena kompanija „Olbrajt grup“ stala iza jednog od vodećih mobilnih operatera na teritoriji KiM „Ipko neta“, navodi beogradski list.

Govorilo se i o tome, dodaje se u tekstu, da je Olbrajtova želela da kupi i poštu i telekomunikacije Kosova.

Na „Blicovoj“ listi albanskih lobista je i penzionisani general NATO-a, sada biznismen Vesli Klark, koji je, na čelu kanadske energetske korporacije „Enviditi“, tražio baš od prištinskih vlasti licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta.

Uniformu je, zaključuje beogradski dnevnik, skinuo i nekadašnji prvi komandat Kfora, britanski general Majkl Džekson, koji se nakon više od decenije vratio na Kosovo, ali kao predstavnik „Kor menadžment grupe“.

(SPUTNIK)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *