Ovo su simptomi koji ukazuju na šugu!

Ovo su simptomi koji ukazuju na šugu!

23 maja 2014

suga4Uz poplavne katastrofe ili slične vanredne životne okolnosti, može se očekivati da se pojave zarazne bolesti i infekcije. Ukoliko se na vreme prepoznaju simptomi i započne lečenje, oporavak je siguran.

Kada se spomenu zarazne bolesti, većini će pasti na pamet neprijatna zarazna infekcija kože uzrokovana gnjidom „Sarcoptes scabiei“, u narodu poznatija kao šuga. Manifestuje se kroz uporan svrab i osip koji se lako uočava na koži.

Ako ste zaraženi prvi put, možda nećete imati simptome u prvih dve do šest nedelja. Međutim, ako ste i pre imali problema sa ovom infekcijom, simptomi se mogu javiti veoma brzo, posle samo dva dana. Najčešći simptom šuge je intezivan svrab (naročito noću) i osip koji zahvata veću površinu tela.

Ukoliko imate sive, braon ili crvene linije na koži, pažljivo ih pogledajte. Ove linije će pokazati tunele koji grinje ukopavaju ispod vaše kože. Linije će biti uočljivije na mekšoj koži, pre nego na grubljoj. Međutim, ako se često češete, stvore se ogrebotine ili kraste na koži, svrab vas može sprečiti da vidite tunele.

Ova bolest je zarzana jer je dovoljan telesni kontakt da bi se infekcija prenela.

Šuga se prenosi dužim direktnim kontaktom sa infestiranom osobom, (najčešće spavanjem), ili deljenjem garderobe, peškira ili posteljine. Najčešće se prenosi na članove porodice i seksualne partnere.

Potražite dokaze i na drugim mestima

Najčešća mesta na telu gde napadaju grinje su: zglobovi, laktovi, kolena, pazuh, bradavice, lopatice, grudi, struk, urogenitalna oblast, tvrda tkanica između prstiju.

Proverite temeljno odojčad i malu decu

Ako vaša deca krenu preterano da se češu po telu ili mislite da ima potencijalnog rizika da se zaraze, obavezno im temeljno pregledajte telo. Najčešća mesta infekcije za bebu ili malu decu su dlanovi ruku, tabani, glava , lice ili vrat.

Ukoliko primetite prve simptome ove zarazne kožne bolesti, odmah se uputite lekaru. Ako vam stručno lice potvrdi da je reč o šugi, izolacija je najbolji način da zaštitite osobe u svojoj okolini.

(Mondo.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *