ОВО СУ СРПСКИ СУПЕРВОЈНИЦИ (ВИДЕО)

OVO SU SRPSKI SUPERVOJNICI (VIDEO)

9 novembra 2017

Na poligonu u Nikincima održan je Dinamički prikaz dela projekta „1500+“ i testiranje novog streljačkog naoružanja, zaštitne balističke opreme i drugih sredstava iz proizvodnog programa preduzeća odbrambene industrije Srbije.

Prikazu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, sa saradnicima, a Vulin je podsetio da se po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, projekat „1500“ nastavlja projektom „1500+“.

„To je naš način da pokažemo da ćemo armiju i dalje unapređivati, da će svaki naš vojnik biti opremljen u skladu sa najvišim svetskim standardima i da će moći da se nosi sa svakom opasnosti i svakim izazovom koji može pred njega biti postavljen“, rekao je Vulin.

Ministar je rekao da je pokazana nova generacija streljačkog naoružanja, ali i nova balistička zaštita i oprema.

– Prikazali smo vam i nova vozila, novu optiku i pokazali smo vam, što je najvažnije, sve ono što je produkt naše pameti i našeg znanja. Ovo su osmislili i uradili, u najvećoj mogućoj meri, naši konstruktori i inženjeri, naša odbrambena industrija Srbije- rekao je Vulin i dodao da nema mnogo zemalja na svetu koje mogu da se pohvale da rade tako široku paletu proizvoda namenjenih vojsci.

– Naša vojska, zahvaljujući ovakvoj politici i ovakvom opremanju, moći će da se nosi sa bilo kojim izazovom koji se pred nju postavi, naš vojnik će biti zaštićen, biće mu svakako povećana i efikasnost baš kao i naših jedinica, a biće omogućeno našim starešinama da na bolji i bezbedniji način komanduju- istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, srpska armija može da se ponosi onim što je prikazano, dodajući i da su najznačajniji svetski časopisi u ovoj oblasti pisali o prikazu „Slobode 2017“.

„Oni su posebno obraćali pažnju na modularnu pušku, produkt naše pameti i našeg znanja, a poštovanu i cenjenu svuda u svetu, baš kao što je i naša vojska – naša, a poštovana je i cenjena svuda u svetu“, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Diković je istakao da se u Vojsci Srbije pažljivo prati sve što se događa na savremenom bojištu, u skladu sa naglim i brzim razvojem savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme.

„Najvažnije od svega je da naš vojnik na bojištu bude dobro zaštićen i da njegovi vitalni delovi tela budu zaštićeni. Sredstva koja ste videli pružaju najveći mogući stepen zaštite našem vojniku koji je najmanje jednak sa stepenom zaštite svakog vojnika mnogo savremenijih i razvijenih zemalja“, naveo je Diković.

On je istakao da sa sredstvima i opremom kojom raspolaže, vojnik može lako i brzo da uoči opasnost, a isto tako i da brzo na nju reaguje.

– Videli ste efikasnost dejstva iz streljačkog naoružanja, sa borbenog oklopnog vozila, a smatram najvažnijim to što smo mogli da uočimo da smo, uprkos svim teškoćama, uspeli da sačuvamo kapacitete naše odbrambene industrije i da sposobnost našeg vojnika, a samim tim i naše vojske, ne zavisi od drugih, odnosno od uvoza, već da mi razvijamo ono što nam treba- rekao je general Diković.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da projekat „1500+“ predstavlja nastavak opremanja elitnih jedinica Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom prethodno započet kroz realizaciju projekta „1500“.

„Prikazanim naoružanjem značajno će se povećati sposobnosti pre svega pešadijskih i specijalnih jedinica Vojske Srbije“, naglasio je Miloradović.

Kako je rekao, sve se to odvija u sklopu znatno šireg projekta razvoja i povećanja sposobnosti naoružanja Vojske Srbije, koji je započeo pre dve godine.

„On predviđa da se 90 sistema novog i modernizovanog naoružanja, municije i vođenih raketa, ali i ostalog uvede u Vojsku Srbije i da se njene sposobnosti dovedu na zadati nivo“, objasnio je Miloradović.

Projekat „1500+“ obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti.

Taj projekat obuhvata modularne automatske puške M-17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M-07 i poluautomatske M-91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M-12 i taktički pištolji E-3 9 mm „para“ – što su sve proizvodi „Zastava oružja“ a. d. Kragujevac i RBGR 40 mm, koji proizvodi „PPT Namenska“.

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm „grendel“ i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noćna dejstva.

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta „1500+“ su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma „miloš“, nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema „MIP 1“ kao i oklopna borbena vozila „lazar 3“.

Osim navedenog, projekat „1500+“ obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme „vrabac“ i „kvadrikopter“ i nova neborbena vozila „zastava NTV“

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *