Ovo su stranke patriota u Evropi

Ovo su stranke patriota u Evropi

26 oktobra 2014

Marine-Le-Pen_2711095bKoje stranke su patriotske i zašto, da li su patriote oni lideri koji žele nezavisnost dela države, ili oni koji ne podnose emigrante, evroskeptici ili oni koji uspevaju da štite nacionalnu ekonomiju? Evropske države obiluju različitim primerima, a ako je nešto zajedničko svim njihovim političkim partijama koje se obično nazivaju patriotskim, to je da pripadaju desnici, prenosi Tanjug.

Ovogodišnji istorijski uspeh nacionalnih desnih partija na izborima za Evropski parlament ozvaničio je njihov izlazak sa margine na glavnu političku scenu, a pridevi kojima su obeležavane – ultranacionalističke ili ekstremne, već su zamenjeni prikladnijim kao što je patriotske.

Uspon Nacionalnog fronta u Francuskoj, britanske Partije nezavisnosti (UKIP) ili holandske Partije za slobodu, zasnovan je uglavnom na čvrstom nacionalnom i antiemigrantskom stavu, a dobrim delom je uslovljen ekonomskom krizom koja već godinama potresa Evropu.

Evroskepticizam je u osnovi delovanja ovih i drugih nacionalističkih partija širom Evrope, a njihovi politički protivnici osporavaju im patriotizam nazivajući ih „lažnim patriotama“.

Zamenik britanskog premijera Nik Kleg, lider liberalnih demokrata, upravo tako je nazvao pripadnike UKIP u predizbornoj kampanji za Evropski parlament (EP), ali je ova partija uprkos tome osvojila 24 poslanička mandata.

„Oni ne razmišljaju o britanskim interesima, oni su lažne patriote. Zagrnuli su svoj uski nacionalizam u jezik patriotizma. Oni maskiraju svoje neprijateljstvo prema Evropi“, naveo je Kleg u maju.

UKIP je odgovorila pitanjem – da li je moguće biti evropatriota?

Međutim i sam premijer Dejvid Kameron koristio je obećanje o održavanju referenduma o ostanku Velike Britanije u EU kao predizborni adut 2010. godine kada je osvojio većinu, a ni danas ne propušta priliku da se oštro suprotstavi Briselu zarad rejtinga kod kuće.

Posle referenduma koji je nedavno održan u Škotskoj ostala je dilema, da li su patriote oni koji su zagovarali nezavisnost od Velike Britanije, ili većina koja je glasala za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu.

Slično pitanje postoji i u Španiji gde je na sceni katalonski patriotizam separatista, nasuprot španskom unionističkom patriotizmu koji zagovara jedinstvo zemlje.

I Belgija ima svoje flamanske „patriote“ okupljene u nacionalističkoj Novoj flamanskoj alijansi predvođene Bartom de Veverom koji se zalažu za otcepljenje ove pokrajine, a na drugoj strani je kralj, do prošle godine Albert Drugi, a sada njegov sin Filip.

Kralju je teško osporiti patriotizam, kako u Španiji tako i u Belgiji, a ništa lakše nije ni levičarsku partiju poistovetiti sa patriotskom, jer taj pridev u Evropi prijanja isključivo za desničare.

Kada je reč o Marin Le Pen, ona je uspela da za svega tri godine na čelu Nacionalnog fronta prevede ovu partiju iz reda ultranacionalističkih i šovinističkih u patriotsku sa realnom perspektivom da na narednim izborima u Francuskoj ostvari istorijski dobar rezultat, kao što je to učinila na izborima za EP osvojivši 24 mandata.

Pre 30 godina, kada je lider Nacionalnog fronta njen otac Žan Mari Le Pen bio na vrhuncu popularnosti u „neprirodnu“ koaliciju su ušli socijalisti Fransoa Miterana i konzervativci Žaka Širaka da bi ga sprečili da uđe u vladu.

Takav scenario teško bi mogao da se ostvari u sadašnjim okolnostima u kojima je Nacionalni front patriotska stranka koja je deo konzervativne desnice sa većinom u Senatu.

Marin Le Pen izjavila je nedeavno da ruskog predsednika Vladimira Putina smatra patriotom koji je posvećen suverenitetu svog naroda i brani hrišćansko nasleđe evropske civilizacije, istovremeno najavljujući da će „izvući“ Francusku iz EU i NATO.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *