ОВО СУ СВИ ЗЛОЧИНИ Рамуша Харадинаја

OVO SU SVI ZLOČINI Ramuša Haradinaja

28 aprila 2017

Protiv Ramuša Haradinaja u Srbiji je poslednjih godina podneto više od 108 krivičnih prijava zbog najstrašnijih zločina – od terorizma, do silovanja, mučenja i ubistava civila.

Zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti od marta do septembra 1998, Haradinaj je čak dva puta optuživan pred Tribunalom u Hagu. Prvu oslobađajuću presudu Hag je doneo 2008. konstatujući da je Tužilaštvo dokazalo da su pripadnici OVK počinili zločine, ali ne i da je za to odgovoran Haradinaj. Oslobađajuća presuda poništena je u julu 2010. zbog zastrašivanja svedoka. Postupak je ponovo pokrenut 2011. ali je u novembru 2012. ponovo oslobođen.

Nova istraga za koju je vezana dokumentacija poslata Apelacionom sudu u Kolmaru, kada je Srbija tražila Haradinajevo izručenje, odnosi se na zločine protiv civila, počinjene u junu 1999. U zahtevu, Srbija je istakla da je Haradinaj, kao komandant OVK za Metohiju, naređivao ilegalna zatvaranja, nehuman tretman, silovanja, napade na fizički integritet i ubistva nealbanskog stanovništva, kao i da je neka od njih i lično počinio između 12. i 15. juna 1999.

* * * * * * * * * * * *

TORTURA U PODRUMU HOTELA „PAŠTRIK“, TERALI LJUDE DA JEDU UŠI

HARADINAJ je naredio da se u podrumu hotela „Paštrik“, u Đakovici, napravi privremeni zatvor u kome su Arben Škupi, Anton Lekaj, Besim Bestrazimi, Šaban Azemi, Rifat Ukšinaj i ostali članovi OVK ilegalno zatvarali nealbanske civile, vršeći nad njima torturu i silovanja. Haradinaj je naredio i da se neki zatvorenici odvedu na obalu reke Erenik, na mesto Gropa Coftinave, u blizini klanice „Agimi“, ili u šumu, gde su ubijani vatrenim oružjem.

Oko 12 sati, 12. juna, u blizini fabrike „Edmin Duraku“, Škupi, Lekaj, Bestrazimi, Azemi, Ukšinaj i Hoda Hekuran, u pratnji izvesnog Ukaja, zaustavili su svadbenu povorku Roma. Ređ, Bedri i Salji Šalja, Gzim Ješiri, Ajfeta Zećiri, Bajram Krasnići, Zvezdan Ljustaj, Šaban Beljalja, Sofija Tafa, Hasan Tafa i maloletna nevesta Gamineta Tafa, odvedeni su i držani satima u prostorijama fabrike.

Za to vreme, Ukaj ih je, u društvu Hekurana i Bestrazimija, udarao nogama i kundacima, optužujući ih da su im se obratili na srpskom jeziku. Oko 18 sati Hekuran je radio-vezom kontaktirao sa Haradinajem, koji mu je naredio da uhvaćene prebace u podrum hotela „Paštrik“.

Đakovica

Lekaj i Škupi su zatočene danima tukli da bi iz njih izvuki priznanje o saradnji sa srpskom vojskom. I sam Haradinaj je obilazio žrtve, ispitivao ih i naređivao batine.

Memet Krsi i Rade Gagović su zatvoreni u podrum 13. juna 1999. Te noći Lekaj i Škupi su istovremeno silovali Bedrija Šalju, a zatim mučili Gagovića. Škupi je Gagoviću odsekao levo uvo, stavio ga Šalji u usta i naredio da pojede. On je i Gzimu Zećiriju kleštima čupao nokte.

Svedokinja je navela da je jednom od uhvaćenih, posle mučenja, ispao grkljan i niko mu nije ukazao medicinsku pomoć, pa je ona morala da pocepa bluzu da bi ga previla.

– Među nama nije bilo neveste, nju su doveli kasnije te večeri, i ona je potvrdila da je bila silovana – kaže ova nesrećna žena. – Odvodili su je i vraćali više puta, a preda mnom ju je lično silovao jedan pod nadimkom Zifa… Dok smo boravili u tom prostoru, ulazili su mnogi u uniformama OVK, terali nas da pijemo mokraću, jedemo izmet… Zifa je usmrtio B. K. tako što mu je jedan dugačak nož progurao u grudi, sleva na desno.

U podrumu hotela proveli su četiri dana, uz silovanja i batine, a nju su odvodili u hotel da čisti sobe. Taj koji ju je silovao dao joj je da jede neki keks:

FOTOGRAFIJE SVEDOČE O ZLOČINIMA

NATAŠA Šćepanović podseća da su u tzv. operativnoj zoni „Dukađini“, koja je bila pod komandom Ramuša Haradinaja, počinjeni stravični masovni zločini: – Na području metohijskog kraja, Prizrena, Đakovice, Peći, Istoka, Kline, Dečana i ostalih opština stradalo je više od 500 Srba, Roma i nealbanaca… Porodice srpskih žrtava naopominju da za zločine počinjene nad Srbima, čija su tela pronađena u Radonjićkom jezeru i masovnoj grobnici „Volujak“, postoje i snimci i fotografije, kao i obdukcioni nalazi koje je uradio Unmik i Kfor.

– Stric je pokušao da pobegne kroz prozor, ali su ga uhvatili, odsekli mu glavu i bacili kroz prozor, u vodu koja prolazi pored hotela. Arben Škupi je mokrio pred nama, a zatim naterao Gagovića da to ispije. To je radio i Anton Lekaj, i meni silom gurnuo flašu u usta.

Oko dva sata ujutro, 15. juna, Škupi je rekao Bedriju i Ređi Šalji, Bajramu Krasnićiju, Zvezdanu Ljusaju i Gagoviću da će po naređenju Haradinaja biti streljani. Vezani su, odvedeni blizu klanice „Agimi“ i streljani svi osim Bedrija Šalje, koji je uspeo da pobegne.

* * * * * * * * * * * *

HICI U DVONEDELJNU BEBU KOJOJ SU ODSEKLI GLAVU

TOKOM juna 1999, Haradinaj je naredio ilegalno hapšenje mnoštva civila, među kojima su bila i deca. Ona su zatvarana u obore i tu držana danima. Među njima je bila i beba mlađa od godinu dana. Haradinajevi saborci su je bacili o zid, zbog čega je ostala trajno paralizovana.

Sredinom juna te godine odsečena je glava i dvonedeljnoj bebi, u Đakovici, pošto su vojnici pod komandom Haradinaja upali u porodičnu kuću K. A. Prema iskazu svedoka, jedan pripadnik OVK upitao je šta ima za ručak, na šta mu je muškarac odgovorio: „Ima prazan pasulj“. Drugi pripadnik OVK upitao je: „Nema ni govedine, ni ovčetine?“, na šta je muškarac odgovorio: „Nema mesa“. Onda je izvukao pištolj iz pojasa i ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu u kolevci, prišao, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: „Eto, sad imaš meso za pasulj.“

Prema izjavama svedoka, nekadašnjih pripadnika OVK, Hardinaj je naređenja za likvidacije najčešće izdavao rečima: „Vodite ih kod baca-Adema“. „Baca“ je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

* * * * * * * * * * * *

TRGOVINA ORGANIMA

SVEDOK Albanac, koji je bio vozač u OVK i učestvovao u prebacivanju Srba sa Kosova na sever Albanije, svedočio je da su braća Ramuš i Daut Haradinaj u zoni Dukađini, posle okončanja sukoba 1999. organizovali hvatanje preostalih Srba i njihov transport u Albaniju.

– Mi smo 19. avgusta crvenim kamionom „volvo“ prebacili 10 ili 12 Srba… Njih četvorica su izdvojena na severu Albanije, u mestu Burelj, i odvedena u kuću koja je ličila na malu kliniku… Rekli su mi da se tamo vade organi i prodaju – svedočio je.

Haradinaj je često boravio u Albaniji i lično organizovao prebacivanje Srba, koji su bili zatočeni u napuštenom rudniku u mestu Kruma. Ima indicija da su Srbi u rudniku zlostavljani i ubijani, i da su im vađeni organi. Haradinaj je u tom periodu bar jednom nedeljno avionom putovao u Tiranu, odakle se vraćao sa torbom punom novca, a sumnja se da je reč o zaradi od trgovine organima.

* * * * * * * * * * * *

UBISTVO POLICAJACA

PRIPADNICI OVK pod komandom Haradinaja kidnapovali su i dva policajca. Prvo su im noževima odsecali delove tela, a zatim ih žive zakopali u pesak, tako da im se vide samo glave. Po njihovim glavama su potom urinirali.

Sudu u Kolmaru su dostavljeni i dokazi za kidnapovanje dve starije žene, koje su odvedene u nedovršenu kuću u jednom selu, gde su ih pripadnici OVK maltretirali i silovali. U toj kući je bilo je mnogo žena koje su silovane i maltretirane. Jedna je ubijena pucnjem u glavu, dok su druge odvedene na drugu lokaciju i zaklane.

Krajem 1999. pripadnici OVK pod vođstvom Haradinaja oteli su i Veselja Murisija i još četvoricu Albanaca, koje su zatim držali zatvorene u zgradi, u Peći. Murisi je uspeo da pobegne, a ostali su streljani. Njihova tela su bačena u reku Beli Drim.

* * * * * * * * * * * *

ZLOČIN KRAJ RADONJIĆKOG JEZERA

HARADINAJU se na teret stavljaju i zločini počinjeni tokom 1998, zbog kojih je u Hagu oslobođen. Između ostalih masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa.

U aprilu 1998. Haradinaj formira štab OVK za Metohiju, u kome su bila i njegova braća Daut i Škeljzen. Na njegovu inicijativu formirana je i specijalna jedinica OVK „Crni orlovi“. Oni su kidnapovali i brutalno ubili više desetina srpskih civila, a jedan broj leševa pronađen je u Radonjićkom jezeru i seoskim bunarima u opštini Dečani.

Sumnja se da je, zajedno sa braćom i saborcima, od aprila do septembra 1998, Haradinaj lično ubio 47 civila na području Glođana, Rznića, Dašinovca, Gornjeg i Donjeg Ratisa i oko Radonjićkog jezera.

U jednoj od pomoćnih kuća u blizini jezera zatvarani su i teško zlostavljani kidnapovani. Oni su prvo mučeni strujom sprovedenom kroz pojilice za stoku, a zatim ubijani i bacani u kanal. Zatrpavali su ih zemljom, ili su kanale prekrivali betonskim pločama. U jednom od tih stratišta pronađeno je telo Zdravka Radunovića iz Peći, koji je šest godina posle smrti sahranjen na groblju u Paraćinu.

U blizini Kline, kod sela Volujak, nađena je velika masovna grobnica, 2005. Ovaj teren bio je pod komandom Haradinaja.

Glođani

KOMENTARIJedan komentar

  1. arso says:

    Platite Izraelcima da nam dovedu zivog Haradinaja, to je njima ko dobar dan, al se plasim da nemate hrabrosti da mu sudite i presudite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *