ОВО СУ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК УКРАЈИНЕ У НАТО

OVO SU USLOVI ZA ULAZAK UKRAJINE U NATO

31 avgusta 2023

UKRAJINA sama mora da odredi u kojim granicama će ući u NATO, ali one moraju biti stabilne, rekao je predstavnik Češke u alijansi Jakub Landovski, a citira ga Blumberg (Bloomberg).

– Nestabilnost i neprijateljstva moraju biti završeni. Ali na kraju, jedina strana odgovorna za odgovor na pitanje gde treba da ide granica je Ukrajina, rekao je zvaničnik.Prema njegovom mišljenju, Kijev će moći da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi kada se neprijateljstva okončaju i granice Ukrajine stabilizuju. Istovremeno, prema rečima predstavnika Češke, punopravni mirovni sporazum sa Moskvom nije neophodan uslov za članstvo u NATO.

Važan kriterijum biće i da li će istočnoevropska zemlja moći da doprinese bezbednosti vojnog udruženja, precizirao je Landovski.

Ranije je šef kancelarije generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Stijan Džensen rekao da će Ukrajini biti dozvoljeno da se pridruži organizaciji u zamenu za ustupanje teritorija Rusiji. Prema njegovim rečima, o ovom pitanju se već razgovaralo u NATO. Međutim, kasnije je povukao svoju izjavu, nazvavši je greškom.

Kao rezultat samita u Viljnusu 11-12. jula, Ukrajina nije dobila poziv da se pridruži bloku. Štaviše, generalni sekretar Jens Stoltenberg je rekao da će ovo pitanje izgubiti na aktuelnosti ako Kijev ne pobedi u konfrontaciji sa Rusijom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Poltergest Jova says:

    teško...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *