ОВО СУ ЗАХТЕВИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Ако их не испуните, ЕУ се распада!

OVO SU ZAHTEVI VELIKE BRITANIJE: Ako ih ne ispunite, EU se raspada!

11 novembra 2015

great-britain-european-union-flagsBritanski premijer Dejvid Kameron zvanično tražio od Brisela veću autonomiju i veća ovlašćenja unutar EU… Ukoliko mu zahtevi ne budu ispunjeni, najavio izlazak svoje zemlje iz Unije 2017. godine.

Britanski premijer Dejvid Kameron zvanično je juče ucenio Evropsku uniju tražeći da njegova zemlja bude najposebnija od svih 28 članica ili će iz nje izaći 2017. On želi veću autonomiju za Britaniju, ali ujedno i veća ovlašćenja pri donošenju odluka u EU.

Problematični zahtevi

Kameron je poslao pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, u kojem je naveo svoje zahteve, nazvavši ih neophodnim reformama EU. On traži zaštitu jedinstvenog tržišta za Britaniju i druge zemlje koje ne koriste evro, kao i povećanje konkurentnosti unutar EU.

Britanci žele da budu izuzeti iz „čvrste Unije“, zatim jačanje nacionalnih parlamenata i mogućnost da se oni udružuju kako bi blokirali donošenje zakona EU, kao i da se migrantima ograniči pristup tržištu rada i koristima od njega.

KAMERON PORUČIO EVROPI: Britaniju ne zanima sistem izbegličkih kvota!

– Želim jasno, pravno obavezujuće i nepovratno izuzeće od čvrstog povezivanja članica EU. Trebaju nam labavije veze. Ponosna smo, nezavisna država. Nameravamo da to i ostanemo – istakao je Kameron u Londonu predstavljajući Britancima zahteve koje je poslao Briselu.

Prema njegovim rečima, ukoliko Brisel ne izađe u susret navedenim zahtevima, on će voditi kampanju za izlazak zemlje iz EU, o čemu bi Britanci trebalo da se izjasne na referendumu.

Glasanje o tom pitanju trebalo bi da se održi do kraja 2017. Kameron, međutim, razmišlja da ga raspiše već u junu 2016, kako bi izbegao podudaranje s parlamentarnim izborima u Nemačkoj i predsedničkim u Francuskoj, koji se održavaju 2017.
Nakon što je dobio Kameronovo pismo, Donald Tusk je najavio da će sledeće nedelje pokrenuti krug konsultacija sa predstavnicima 27 zemalja članica EU o britanskom zahtevima. Nakon toga slede konsultacije u Evropskom parlamentu.

Zahtevi Britanaca, međutim, nisu dobro prihvaćeni u Briselu. Ta zemlja ionako već ima poseban status jer koristi drugu valutu i nije članica Šengena.

EVROSKEPTICI! Sve više Britanaca London van EU

– Prihvatljivi elementi su pronalaženje načina da se poveća uloga nacionalnih parlamenata, kao i neka teška pitanja kao što su odnosi između evrozone i zemalja koje ne koriste evro. Međutim, zahtevi koji se odnose na osnovne slobode unutrašnjeg tržišta, kao i diskriminacija građana EU veoma su problematični – naveo je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Žele ulogu vođe

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc okarakterisao je neke od britanskih zahteva nelegalnim.

– Ograničenja migrantima da pristupe tržištu rada u Britaniji u suprotnosti je sa zakonima o slobodi kretanja unutar EU – zaključio je Šulc.

Analitičari navode da Britanci ne žele da dele teret sa ostalim članicama EU, ali žele njome da upravljaju.

– London se poslednjih godina ništa ne pita. Nemačka je ta, koja donosi odluke, a uz nju i Francuska. Kameron ovome namerava da povrati uticaj u EU, međutim, mislim da to neće uspeti. Pre će se raspasti Unija kakvu poznajemo nego što će London biti centar odlučivanja u EU – smatraju stručnjaci.

Britanski zahtevi

1. Jedinstveno tržište za zemlje van evrozone

– Britanci hoće izmenu sporazuma EU. On bi zaštitio devet zemalja koje ne koriste evro od problema 19 država koje ga koriste. Takođe, želi da nametne Banku Engleske kao centralnu finansijsku instituciju za sve članice van evrozone. Ona bi bila nešto poput Evropske centralne banke, koja kontroliše evrozonu. U zamenu za to Britanija ne bi imala ništa protiv toga da se evrozona još više integriše

2. Veća konkurencija

– Zahtev podrazumeva izmenu seta zakona o poslovanju unutar i van EU. Britanija želi da smanji teret firmama prilikom poslovanja. Kritičari kažu da bi to velikim kompanijama dozvolilo da rade šta hoće, a da bi značajno ugrozilo radnička prava

3. Izuzeti Britaniju i čvrste Unije i ojačati nacionalne parlamente

– Britanija ne želi da bude više povezana sa ostalim članicama EU. Takođe, ideja joj je da umanji značaj Evropskog parlamenta. Zbog toga predlaže jačanje nacionalnih parlamenata uz mogućnost da se oni udružuju kako bi mogli da blokiraju donošenje zakona EU

4. Ukidanje prava migrantima

– London hoće da ukine beneficije migrantima u Britaniji, kako onima van EU, tako i onima unutar Unije. Ne želi da daje povlastice, poput oslobađanja od poreza, besplatno zdravstveno osiguranje i dečje dodatke onima koji su u Britaniji manje od četiri godine. Takođe, London insistira na tome da ograniči priliv migranata. Sve to krši zakone o slobodnom kretanju kroz EU

(Informer)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    KOJI STE VI KURAC MALO GRUBO DA VI MORATE IMATI POSEBNO MESTO U J SMRDLJIVOJ EVROPI I ZADITE IONAKO NEMATE EVRO IZASAO JE ISLAND GRCKA JE U BANKROTU OTISLO JE TO EVROPSKO GOVNO NIZ VODU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *