ОВО ВАМ НИКО НЕЋЕ РЕЋИ ЈЕР ЈЕ ЗАБРАЊЕНО: Није Моралес свргнут због демократије или избора – ЕВО KОМЕ СЕ ЗАМЕРИО А НИСУ САД

OVO VAM NIKO NEĆE REĆI JER JE ZABRANJENO: Nije Morales svrgnut zbog demokratije ili izbora – EVO KOME SE ZAMERIO A NISU SAD

19 novembra 2019

Predsednik Bolivije „podneo ostavku“ nakon što je 2017. preuzeo kontrolu nad zemljom od MMF-a i Svetske banke pod kontrolom Rotšilda.

Još su 2017. alternativni mediji rado izveštavali da je Bolivija uspela da izbaci Rotšildove banke iz zemlje i povrati njenu finansijsku nezavisnost, ne reagujući na finansijski pritisak vlade Sjedinjenih Država ili bankarskih entiteta u vlasništvu Rotšilda.Pre nego što je Evo Morales preuzeo funkciju predsednika, Bolivija je patila od efekata štednje i privatizacije koju je nametnuo MMF / Svetska banka i koja je iskoristila njene ljude i resurse. To je takođe bila najsiromašnija nacija Južne Amerike.

Od 2006. godine, nakon što je Morales došao na vlast, socijalna potrošnja na programe zdravstva, obrazovanja i siromaštva povećala se za preko 45 odsto.

Predsednik Bolivije Evo Morales isticao je nezavisnost svoje vlade od međunarodnih organizacija za pozajmljivanje novca i njihov štetni uticaj na državu:

„Organizacije poput MMF-a i Svetske banke su diktirale ekonomsku sudbinu Bolivije i sveta. Danas možemo reći da imamo potpunu nezavisnost od njih “.

To je bilo još 2017. Nažalost, nije dugo trajalo.

Bolivijski predsednik Evo Morales podneo je ostavku u nedelju, nakon što su vojni generali javno zatražili njegovu ostavku, uprkos ubedljivoj pobedi na reizborima pre samo tri nedelje.

Čim je Morales odstupio, policija, koja je odbila da služi vladi, naredila je njegovo hapšenje i izvršili su mu pretres kuće.

U međuvremenu, konzervativna opozicija radosno je spaljivala zastavu starosedeoca Bolivije sa jasnom porukom da državni udar označava povratak na vlast strane, bele elite koja je vladala još od vremena konkvistadora.

Trampova administracija je nakon toga izdala zvanično saopštenje kojim ne samo da podržava državni udar, već je izjavila i „uspeli smo“.Američka vlada se odavno protivila Moralesu i programu njegove stranke Pokret za socijalizam u vezi sa nacionalizacijom resursa Bolivije kako bi pomogla svom narodu.

Moralesu je meksička vlada ponudila azil. Još je neizvesno da li će bolivijski narod prihvatiti nove događaje, ali ono što je jasno to je da Trampova administracija sledi mnogo agresivniju politiku od Obamine u pogledu promene režima.

Slučaj Bolivije je tek najnoviji u dugom nizu američkih pučeva u regiji. Istoričar i bivši zvaničnik Stejt departmenta Vilijam Blum izračunao je da su SAD srušile preko 50 vlada od 1945. godine, a mnoge od njih u regionu smatraju svojim “dvorištem”.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI14 komentara

 1. Zoran says:

  Ne, on je svrgnut zbog prodaje Kinezima pravo na iskoriscavanje litijuma u toj drzavi u januaru ove godine, a Bolivija ga ima skoro najvise na svetu. Znaci ovako: Ja izevezm Kinezima proizvodnju, i dignem im drzavu, oni prodaju nazad na mom trzistu. Dozvoljavam Kinezima da kupe zemlju u Americi, ali Kina ne dozvoljava Amerima u Kini. Sada Kina kupi litijum jeftino od Bolivije, pa jos i to uvali meni. E pa malo je mnogo. A i toliko o cuvanju svojih resursa od strane Boliivije. Prodaju, samo nece Amerima. Sankcije. Jel sankcije, pa moze i tako da se igramo. I onda dobije Bolivija ovo sto dobila.

  • Velika Metla says:

   Jasno je meni zašto ti braniš tu genocidnu nazovi državu ameriku,ali ti je sve uzaludu,jer je to fašistička država,koja pljačka i ubija gde god može. Kina nije bombardovala Boliviju da bi je potom pljačkala,kao što rade tvoji "ameri". E pa više neće da može,dobili su u Siriji po leđima,a i još će. Bliži im se kraj,Kina ima da ih rasturi kao beba zvečku. A i treba,jer su toliko zla naneli po svetu da samo njihov nestanak može da to zlo koliko toliko umanji. A ti samo tepaj "amerima".

  • zaliv.net says:

   @Zorane, to sta se tamo desava nema apsolutno nikakve veze sa Kinom. U Kini mozda najveci investitori su upravo americke firme tako da ne razumem to o cemu pricas....recimo u Sangaju svaki drugi oblakoder su izgradili americki investitori jer imaju ogroman profit i niko im ne brani da ulazu i rade a potpuno je drugacije sa kineskim firmama u Americi. Amerika je zlo koje ce se srusiti pre ili kasnije, zbog dobrobiti covecanstva nadam se sto pre

  • Vladimir Monomah says:

   Ne laži narod ovde ,USrA b.lego, Morales nije prodao no dao u zakup zemlju.To su dve suštinski razlicite stvari ,drugo,na konto toga dobio je kredite s kamatom od 1% citaj jedan posto balego jedna. Tim Kreditima igradio je nasušno potrebnu infrastrukturu i to u delovima zemlje gdje zive pretežno siromasni. Stao je na zulj potomcima ustaške emigracije čiji su preci-čitaj ustaše zemlju kupovali budzašto i to zlatom skinutim sa mrtvim Srba b.lego jedna ....

   • Vladimir Monomah says:

    Nema razlike između anglosaksonskog kapitalizma i germanskog fašizma u osnovi je to ista ideologija, ako već postoji razlika tada u kapitalizmu, onom pravom nemilosrdnom umireš natenane sve dok ti ujka sem ne iscrpi i zadnji atom snage, zivis zivotom obespravljenog roba nesto sto nam zadnjih 30 godina namecu i u Srbiji i teraju nas da to prihvatimo zdravo za gotovo....

 2. persida says:

  Sve ovo sto pises itekako je povezano sa Rotsildom i MMF-om, aku tvoj mozak je mali da bi to shvatio.

  • doktrina soka says:

   Davolji profit vlada planetom,MMR,jos od doba postanja i kada je pali andeo nudio sva bogatstva sveta Isusu Hristu (istina) da se odrekne Boga,on nije hteo.Zato gledamo davolja dela ,suze,krv i jad.BESAN SVE RAZARA.

 3. Kosovac says:

  Znači, „Organizacije poput MMF-a i Svetske banke su diktirale ekonomsku sudbinu Bolivije i sveta. Danas možemo reći da imamo potpunu nezavisnost od njih“. Rekao je Morales. ……….Sada potpuno razumem Aleksandra Vučića što je otimao penzionerima deo penzije, što je poskupljivao struju, i ostalo. Sećate se da je otvoreno govorio da se tako mora, zato što to traži MMF. Mi smo se čudili, jer su nam pričali da je MMF finansijska organizacija koja veze nema sa politikom. Međutim, sada je jasno, da ih Vučić nije poslušao, MMF bi ga smenio kao Moralesa. ……….Sada mi je takođe jasno, zašto se srpsko nalazište litijuma kod Jadra „daje“ na eksploataciju nekoj bratskoj firmi iz Australije radni naziv „MMF Rio Tinto“. Zamislite šta bi se desilo sa Srbijom, kada bi im neko odrekao poslušnost i nacionalizovao to nalazište.

 4. Velika Metla says:

  Ko očekuje da se Bolivija sa svojih 9 i nešto miliona suprotstavi hijenama iz MMF-a sa njim nešto nije u redu! Zašto velike držve Kina,ili Rusija,ili Indija,ne dignu glas i vojsku i ne unište mmf? Zato što su verovatno i sami učesnici u podeli plena koji opljačka mmf.

  • teoretičar says:

   Pa NJE Putin je pre pešes godina uložio ravno 100 milijardi dolara u MMF iz onoga što se zove državni fond ili državne rezerve, sa rečima da je to najsigurnije ulaganje. Pisao sam o tome bar 5 puta, ali niko nikad nije antikomentariso. A MMF onda proda pare Srbiji, srbija plaća katastrofalne MMF kamate a Rusija na svojih 100 milijardi dobija pozlaćene MMF kamate. Treba biti majstor. I opet ja volem Putina više nego gorbačova i jelcina. Šta ja mogu kad sam zlopamtilo. I ovaj jelcin me već nervira sa svojim imenom. Nikada nisam naučio jeli jelciNJ, jeLJcin ili jeLJciNJ. Za inat nisam teo da naučim kako se pravilno kaže. Sav nedonet. Mislim, on a ne ja. Svi ti veliki su najobičnije ..... Ovo je jedna urođenička psovka pa sam stavio tačke.

 5. vanja says:

  Pratite trag novca. Banka Rotsild je jedna od banki koje rukuju bogatstvom Vatikana. Prema tome imamo Vatikan na listi onih koji su imali interes da svrgnu "komunistu" Evo Moralesa

 6. teoretičar says:

  Autošovinizam, autobotizam, beskorisni amerikanizam. Ko je to rek'o da ovde nema autobotista sa ukusom autošovinizma? JA??? Dobro, povlačim reč.

 7. padre says:

  A čiji je taj MMF, nego Amerićki!

 8. Milojko Lepi ali ne iz Parova says:

  Uf, lažov i teška seljačina je taj Morales. Kao uzima malu platu, manju od 2000 dolara a živi u svili i kadifi. Obećavao sirotinji a ništa ono nikom. Uništio ekonomiju, zapalio Amazonu, auuu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *