Ово воће и поврће никако не би требало да љуштите

Ovo voće i povrće nikako ne bi trebalo da ljuštite

14 oktobra 2018

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili.

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Sveži krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imunitetajer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.

Šargarepa 

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite.

Američki nutricionista Kejti Kavuto kaže:

„Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje“.

Jabuke 

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi.

– Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka -dodaje Kavuto.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *