ОВО ЗАПАД ПРЕЋУТКУЈЕ: Ево шта се променило доласком руске војске у Сирију!

OVO ZAPAD PREĆUTKUJE: Evo šta se promenilo dolaskom ruske vojske u Siriju!

1 oktobra 2015

48195990100893640360noSvetska javnost budno prati razvoj situacije u Siriji, zemlji u kojoj već godinama rat ne jenjava.

Sledi pregled najznačajnijih događaja u Siriji.

1. Sirijske oružane snage su uspešno odbranile strateški važnu provinciju Latakija, značajno umanjivši broj islamističkih boraca. Formiran je manje-više stabilan front u Latakiji i više ne postoji pretnja da Sirija postane opkoljena.

2. Više ne postoji pretnja da bi islamisti mogli da podele Siriju na dva dela pošto je vladina vojska uspešno odbranila autoput Homs-Damask, uspostavivši ponovo kontrolu nad važnom linijom transporta.

3. Kao rezultat ograničene ofanzive SAA (vojske koja odgovara Asadu), zauzeta je oblast iz koje će biti sproveden napad na Palmiru, grad koji trenutno drže borci ISIS-a i koji predstavlja istorijsko i kulturno obeležje, kao i značajno strateško sedište transporta. Oslobađanje ovog regionalnog centra je za sirijske vojnike pitanje časti.

4. Pojačano je delovanje sirijskih vazdušnih snaga, ali i efikasnost artiljerije. Za vreme operacije protiv boraca Al Nusre u Latakiji, vladina vojska je za dva dana uz minimalne gubitke oslobodila teritoriju koju su držali teroristi.

Sirijska vojska je u operacijama kod Palmire krajem avgusta za dva dana izgubila par jedinica, bombardera i dva helikoptera.

5. Sirijska vojska je 19. i 20. septembra po prvi put od avgusta podržala korpuse republikanske garde i savezničke snage koje se bore za Dejr ez Zor. Ovaj grad u istočnoj Siriji je nazivan „Staljingradom na Bliskom istoku“ pošto nije postojala mogućnost deblokade.

Sistematski vazdušni napadi na teroriste ISIS-a i jačanje blokiranih sirijskih vojnika su omogućili sirijskoj komandi da očuva Dejr ez Zor. Međutim, pošto je ovaj grad jako udaljen od ostatka teritorije pod vladinom vojskom, malo je verovatno da bi opkoljeni mogli živi da se vrate iz borbe.

Pročitajte još:

PUTIN: Ruska avijacija započela bombardovanje položaja Islamske države! (VIDEO)

POBEDA RUSIJE: Amerika odustala od smene Asada!

RUSIJA ZAPOČINJE INTERVENCIJU: Rusi kreću u oslobađanje Palmire od džihadista!

6. Pojačan je kvalitet sirijskih informacija što omogućava brzu i tačnu procenu položaja neprijatelja i njihovu eliminaciju, spašavajući živote vojnika SAA.

7. Rusko vojno prisustvo u Siriji se povećalo sedam puta. Vojne zalihe, logistika i informacije od Rusije povećavaju šanse efektivne borbe Asadovih snaga.

8. Postoji konsenzus između Rusije i SAD po pitanju Sirije. Na primer, SAD su evakuisale protivvazdušnu odbranu sa sirijsko-turske granice koja je mogla da suzbije vazdušne operacije Sirije i Rusije.

Diplomatska aktivnost SAD indirektno svedoči o želji vođstva da stvori zajednički front protiv islamista, što znači da SAD moraju da promene retoriku po pitanju Asada. Oni ga sada posmatraju kao privremenog ali vrednog saveznika u borbi protiv radikalnog islamizma.

9. Prema nekim informacijama, ISIS i dalje dobija vojnu podršku od drugih država (Turske ili Saudijske Arabije).

10. Medijska aktivnost predsednika Bašara el Asada je porasla. On je nedavno dao intervju u kom je detaljno objasnio kakva je situacija u državi, izrazivši nadu za pobedom. Odsustvo pesimizma i histerije od strane vlade je veoma važno za Siriju u ovom periodu.

Ipak, treba napomenuti da je više od polovine Sirije još uvek pod kontrolom ISIS-a, pri čemu im se sa severa suprotstavljaju Kurdi, koji takođe ne priznaju Asadovu vlast i koji žele da oforme svoju naciju nakon rata.

Asadov režim je izgubio brojna naftna polja, vojne arsenale i značajne puteve širom države koji vode do Iraka, Jordana i Turske.

Pored ISIS-a postoji još tridesetak militarizovanih grupa koje se protive Damasku i jedne drugima. Zapravo, Damask kontroliše samo oko 40% nekadašnje teritorije Sirije.

Samo kopnena i vazdušna ofanziva velikih razmera protiv ISIS-a može da preokrene situaciju u korist Damaska. Uprkos očiglednim uspesima u aktivnoj odbrani, sirijska vojska u trenutnom stanju nije sposobna za veće ofanzivne operacije bez spoljne podrške. Strateška kontraofanziva na islamiste je za sada još uvek van dometa.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. darko says:

    SVE OVO NAPISANO UOPSTE NIJE TACNO OVO PREPISAN OSRANJE S WEB TRIBUNA NE DRZI VODU U SIRIJI SIRIJA NIJE POD OKUPACIJOM OSIM KOBANEA I VECINU DRZAVE JE 90 % U RUKAMA VOJSKE I POLICIJE IRAK JE 30 $ U OPASNOSTI CAK I MANJE. NOTORNE LAZI ISIL JE DAVNO POTUCEN 30 000 MRTVIH U OVE 4 GODINE SIRIJSKA ARAMIJA S REZERVOM BROJI 620 000 LJUDI I NIJE UPOTREBLJENO NITI 30 % KAPACITETA U RATU. SAD RUSI I IRANCI CISTE IRAK USKORO I KINEZ I ZA 60 DANA SVE CE TO BITI UNISTEN O TIH 30 000 ISILOVACA KRAJ DOLAZI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *