Ovo su neke zablude o hrani i zdravom životu u koje su svi verovali!

Ovo su neke zablude o hrani i zdravom životu u koje su svi verovali!

31 avgusta 2014

voce-i-povrce-1993456243Da li ste spremni da prihvatite rušenje nikih mitova i zabluda o hrani koji su do sada važili?

NIKAD NE MOŽEMO PRETERATI SA SPAVANjEM

Netačno: Predugo spavanje, što znači više od deset sati, isto je štetno koliko i ako spavate manje od šest sati. Smatra se da spavalice loše spavaju, kao i da duži periodi u horizontalnom položaju mogu usporiti protok krvi i uticati na nivo šećera, što povećava rizik od srčanih obolenja, moždanog udara i dijabetesa. Od sedam do devet sati spavanja smatra se najzdravijim.

MASLINOVO ULjE JE NAJZDRAVIJE ZA KUVANjE

Netačno: Ovo ulje postaje nestabilno i potencijalno loše na visokoj temperaturi. Kada se maslinovo ulje pregreje i počne da dimi (što se odnosi na još neka ulja), ispušta lipidne perokside, hemikalije koje mogu stupiti u reakciju sa DNK i dovesti do povećanog rizika od kancera. Malinovo ulje je najbolje upotrebljavati za salate.

TREBA JESTI DOSTA VOĆA?

Netačno: Preterano konzumiranje voća povećava rizik od dijabetesa i gojaznosti. Iako voće sadrži vitamine i vlakna, ono je, takođe, bogato fruktozom (voćnim šećerom), za koje najnovija istraživanja tvrde da predstavlja vrstu šećera koja nas ne zasićuje.

Kada jedemo šećer, organizam luči hormon insulin, koji poručuje mozgu kada smo siti. Fruktoza ne izaziva lučenje insulina i ostalih hormona koji smanjuju apetit. Kao posledica toga, dešava se da se prejedemo, a tada se masne supstance nagomilavaju u jetri, zbog čega raste rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

 SALATA JE IZUZETNO ZDRAVA

Netačno: Zelena salata sadrži vrlo malo hranljivih sastojaka i sastoji se uglavnom od vode.

Zdravija je salata koja ima tamnije lišće, kao što je rukola, na primer. Najvažnije je dobro oprati svaki list salate.

(Ženablic.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *