Ову тактику је користио Путин да победи САД у Украјини!

Ovu taktiku je koristio Putin da pobedi SAD u Ukrajini!

11 jula 2015

fbdhe38hde-640x427Piše: Rostislav Išćenko

Hanibal je porazio Rim za vreme Drugog punskog rata. Vojska Kartagine je protutnjala preko Italije kao kroz svoje dvorište. Međutim, Publije Kornelije Scipion Afrikanac Stariji je preneo operacije u Afriku, uništio vojsku Kartagine, pobedio nepobedivog Hanibala i uspostavio mir u Rimu.

Pravi pobednik nad Hanibalom nije bio briljantni taktičar Scipion već mudri strateg i političar Kvint Fabije Maksim. On je bio uticajan političar iako nije bio deo zvanične vlasti. Njegov autoritet je ojačao kada je odabran za predsedavajućeg senatora. Njegove pristalice i članovi porodice su postali konzuli, dok su njegovi protivnici marginalizovani.

Koja je bila strategija Fabija Maksima? Ona se zasnivala na pravom odabiru metode borbe protiv Hanibala. Vojska Kartagine je bila suštinski drugačija od rimske vojske. Rimska vojska se sastojala od građana (regruta), dok su vojsku Kartagine činili plaćenici. U rukama talentovanog komandanta poput Hanibala, vojska je bila moćan instrument. Rimljani su pretrpeli nekoliko katastrofalnih poraza za prvih par godina rata. Hanibal je uspevao da ojača svoje snage zahvaljujući ratobornim galskim plemenima iz doline reke Po, ali i zahvaljujući saveznicima Rima u centralnoj i južnoj Italiji koji su se odlučili da pređu na neprijateljsku stranu. Dakle, svaki od rimskih poraza je sa sobom nosio i gubitak vojske (građana) i gubitak saveznika.

Tako je Fabije Maksim došao do jedinog pravog rešenja – Hanibal nije smeo da ostvari nove pobede. Rimska vojska mora sprečiti Hanibalove manevre, uništiti lokalne uspostave, podržati odane saveznike i kazniti izdajnike, ali i izbegavati sukobe kad god je moguće. Jednom prilikom, konzuli su 216. godine pre nove ere odlučili da se okanu ove strategije i organizuju ofanzivu na Hanibalove položaje u Kanu. Katastrofa je bila tako velika da su sledeći poraz ovih razmera dogodio tek na vrhuncu moći kada je car Valens umro predvodeći svoju pešadiju u Adrijanopolisu 378. godine nove ere. Rim je odolevao Hanibalu čitavu deceniju, pridržavajući se strategija Fabija Maksima.

Tek tada su pobede Scipiona Afrikanca postale moguće. Međutim, čak i tada je Kvint bio protiv ratnih operacija, verujući da može da dokrajči Hanibala i Kartaginu bez većih gubitaka, pogotovo zato što je vojska plaćenika postajala sve slabija i manja usled odsustva većih pobeda. Kako se situacija na frontu pogoršavala, tako se stvarao sve veći sukob Hanibala i Kartagine.

Danas možemo da vidimo da Rusija koristi identičnu strategiju u svom konfliktu sa SAD.

Ta strategija nije nastala danas, a omogućila je ovoj državi da preživi katastrofalne devedesete godine i da se oporavi taman dovoljno da može da baci rukavicu pred Vašington. Stvar je u tome da masa nije ni primetila da postoje nepomirive razlike između SAD i Rusije dok Rusija nije povratila Krim i dok nije počelo krvoproliće u Donbasu. Bilo je u interesu Rusije da se ovaj okršaj odloži što je duže moguće.

Štaviše, to vreme je doprinelo slabljenju SAD koje su podelile svoju snagu na nekoliko oblasti širom sveta. Rusija je u međuvremenu ojačala svoju ekonomiju, vojsku, povratila stare i stvorila nove saveznike. Sve u svemu, Rusija namerno menja ravnotežu moći već duži period vremena, a radi to i sada kada je sukob sa Vašingtonom postao realnost.

Zbog nedostatka paradiranja Krimom i Donbasom, mnogi spekulišu da se Putin plaši da ne razbesni SAD. Međutim, da nije Putina, vojska bi bila 5 puta slabija nego što je sada.

Ekonomska aktivnost u Donbasu postepeno oživljava, neka industrijska preduzeća ponovo rade, banke rade, budžet ima dovoljno novca da isplati plate i penzije, a 80% valute predstavlja ruska rublja. Učenici dobijaju ocene pomoću kojih mogu da upišu, ne samo lokalne, već i ruske univerzitete. Pre godinu dana je tako nešto bio problem a učenici nisu mogli da dobiju neophodne dokumente kojima potvrđuju svoje obrazovanje.

Vođstvo republika je legitimizovano kroz izbore, ali i kroz međunarodni zakon. Plotnicki i Zakarčenko su prepoznati kao političke vlasti, ne samo u Kijevu, već i u Berlinu i Parizu, pošto su garantovali svoje potpise na dokumentima koji regulišu situaciju. OEBS zvanično kontaktira vlasti Donjecka i Luganska. Oni postepeno postaju međunarodni akteri.

Opet se nameće pitanje ko daje naređenje Zakarčenku i Plotnickom i ko je zaslužan za sve što sada postoji u Donbasu?

Najbolje bi bilo da se uporede ovi navodi sa navodima neprijatelja.

Oni i dalje optužuju Putina da je naredio Janukoviču da otvori paljbu na Majdanu. Ili su barem to činili krajem 2013. i početkom 2014. godine. Oni su tada govorili kako Putin želi da aneksira čitavu Novorusiju, te da se posle uplašio. Ambasador SAD u Ukrajini je izjavio kako je Ukrajina, uprkos namerama Kremlja, uspela da održi svoje jedinstvo.

Da se podsetimo, svaki put kada su Rimljani pokušali da primene drugačiju strategiju od one koju je Kvint Fabije Maksim smislio, Hanibal i vojska Kartagine su ih porazili. Rimljani su na kraju priznali da je strategija Kvinta Fabija Maksima stvarno bila najbolja i prestali su da eksperimentišu.

Rat u Donbasu se nastavlja, a nema naznaka da će se uskoro završiti. Kremlj ima u planu da pobedi, i to ne samo u Donbasu. Neprijatelj je jak, pametan i ne poštuje pravila. Želja i pokušaj da se savlada neprijatelj neopreznim uskakanjem u sukob može delovati kao lep gest.

Ukoliko vojnik želi da se bori, on može da ode u Donbas i umre tamo. Međutim, političar nema pravo da rizikuje svoju državu radi jednog lepog gesta.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. mija says:

  Odličan i izuzetno poučan tekst. Videli smo da je Rusija u ukrajinskom sukobu postupala oprezno i uzdržano i podržavali takav pristup, jer nikom nije bio potreban sukob Rusije sa izludelom svetskom silom, ali nismo znali, bar ja nisam znao, za ovaj uzor iz istorije. Svačeg pametnog ima u knjigama. Onaj ko čita, sazna. :) Živela Rusija.

 2. mister Tucoprc says:

  Odličan tekst

 3. Nebojsa says:

  Rusija je velika sila vec hiljadu godina. Svojim geografskim prostranstvom ona to i mora biti, jer kao takva prosto mami svetski olos da stavi sapu na njena bogastva. To imamo prilike cuti iz usta djavolskih zapadnjaka koji sanjaju o tome da oni upravljaju tim bogastvima. Tako je bilo kroz vekove. Sad prisustvujemo radjanju nove Rusije sa svom svojom tradicijom. Vekovno iskustvo ih je naucilo da nekoliko decenija u zivotu otadzbine je kao blesak varnice i da zato treba razmisljati na duzi rok. Za razliku od njih Americka elita zanesena jednodecenijskim sedenjem na navodnom "pobednickom postolju" razmislja samo nekoliko godina unapred. Zeljni da bez ikakvog zrtvovanja za samo jednu generaciju prosire svoju moc na ceo svet srljaju ka bezdanu iz koga im nece biti povratka.

 4. pravda says:

  Dace Bog,Amerika ce propasti a sa njom i EU. NATO=EU=Fasisticka organizacija

 5. Slepci says:

  Zar jos ima nekoga toliko naivnog da nije skapirao da je Putin anti-Rus!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *