ОЗБИЉАН ПОТРЕС: Амерички Сенат без договора о помоћи Украјини

OZBILJAN POTRES: Američki Senat bez dogovora o pomoći Ukrajini

5 decembra 2023

Američka demokratska i republikanska partija nisu uspele da se dogovore o nacrtu zakona o zaštiti granice i borbi protiv migrantske krize, što bi im omogućilo da se dogovore oko zahteva američkog predsednika Džozefa Bajdena za dodatnu podršku Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, prenosi En-Bi-Si njuz.

„Pregovori u Senatu o pooštravanju pravila o azilu su propali“, navodi se u saopštenju.Kako se ističe, republikanci najavljuju blokadu Bajdenovog zahteva za bezbednost i stranu pomoć bez adekvatnih imigracionih promena.

„Svi pokušaji političkih protivnika da postignu sporazum završeni su dubokim nesuglasicama. Demokrate razumeju da republikanci ne žele, ili ne mogu da naprave kompromis u vezi sa razumnim predlogom koji može da prođe“, rekao je jedan izvor za En-Bi-Si njuz.

U tom kontekstu, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer kritikovao je političke protivnike, ističući da je njihove zahteve „naredio“ bivši američki predsednik Donald Tramp.

Američki predsednik Džozef Bajden je prethodno od Kongresa tražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio podršku. Dom sa republikanskom većinom glasao je da se podrži samo Tel Aviv, ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *