ОЗБИЉАН УДАРАЦ ЗА МАКЕДОНЦЕ: Џаба су мењали име, НЕМА НИШТА ОД…

OZBILJAN UDARAC ZA MAKEDONCE: Džaba su menjali ime, NEMA NIŠTA OD…

25 juna 2019

(foto: Pixabay)

Cinici bi rekli, dobro je što su Skoplje i Sofija pre dve godine potpisali Sporazum o dobrosusedskim odnosima, inače, kako bi izgledali njihovi odnosi da nisu dobri susedi. Ovako, Bugarska će „samo“ blokirati dobijanje datuma za početak pregovora Severne Makedonije sa EU, ako Skoplje ne prizna da je Goce Delčev Bugarin.

Nekima koji baš i nisu poznavaoci „dobrosusedskih odnosa“ na Balkanu, zahtev Sofije bi u najmanju ruku mogao da izgleda kao čudan. Međutim, iza njega se, po rečima sagovornika Sputnjika, praktično krije odricanje Makedonaca od sopstvenog identiteta i kao nacije, i kao države.Sporazum o dobrosusedskim odnosima zvaničnici dveju država potpisali su 1. avgusta 2017. godine, ali je zajednička Komisija o istorijskim pitanjima trebalo da utvrdi pravo stanje stvari u situacijama u kojima razmimoilaženja postoje i da ih, ako je moguće, „ispegla“.

Čiji je Ilindenski ustanak

Sudeći po izjavi bivšeg predsednika Bugarske Georgija Parvanova, da se rađa antibugarski makedonizam u najgrubljoj formi, teško da će do toga skoro doći. Ilindenski ustanak iz 1903. godine, protiv Osmanskog carstva, a za autonomiju Makedonije, koji Makedonci smatraju jednim od najvećih i najznačajnijih događaja u modernoj istoriji, po Parvanovu je bio „bugarski po svom karakteru“.

Oglasio se i premijer Bugarske Bojko Borisov ocenom da Skoplje još nije „zrelo“ za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU, sve dok se spori da li je osnivač VMRO Goce Delčev Bugarin ili Makedonac i dok koristi antibugarsku retoriku.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva bila je još preciznija: Sofija ne zahteva ništa više od Severne Makedonije, već samo istinu da je Goce Delčev bez ikakve sumnje Bugarin.I bugarski ministar odbrane i predsednik stranke VMRO-BND Krasimir Karakačanov utvrdio je da Severna Makedonija neće moći da se pridruži EU i NATO-u ukoliko ne prihvati stav Bugarske o istorijskim pitanjima koja izazivaju kontroverze u obema državama.

Taj političar je izrazio ogorčenje i zbog činjenice da Skoplje insistira na makedonskom poreklu revolucionara Goce Delčeva, kao i zbog nedavnog predloga Severne Makedonije da upriliče zajedničku proslavu posvećenu tom nacionalnom heroju i to 7. oktobra — na dan kada je Sofija predala njegove posmrtne ostatke Skoplju.

Karakačanov je više puta izjavljivao da će Bugarska blokirati pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u, ukoliko premijer Zoran Zaev „nastavi da tvrdi da makedonski jezik postoji“.

Sofija najveća prepreka

Dakle, Severnoj Makedoniji, sve i da Berlin, Pariz, Hag i Kopenhagen u oktobru smekšaju po pitanju datuma za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU, koji pre nekoliko dana nisu hteli da im daju, Bugarska ostaje kao teško savladiva prepreka.

Makedonski novinar Milenko Nedelkovski, za koga, kako kaže, ne postoji Severna Makedonija, već Republika Makedonija, jer je narod na referendumu tako odlučio, smatra sasvim realnom pretnju Bugarske da blokira njen put ka EU i NATO-u.

„Komisija je stala još na samom početku. Makedonski član te Komisije, istoričar Vančo Georgijev, juče je objasnio da su Bugari kada su došli na prvi sastanak rekli: Ako ne kažete da je Goce Delčev Bugarin, imaćete veto u EU. To je isto kao što vama oduzimaju Kosovo, tako nama žele da oduzmu ono što je naše. Oni probaju, a na nama je da izdržimo“, objasnio je sagovornik Sputnjika.

Posmrtni ostaci u vrećici na crkvenom tavanu…

Nedelkovski, koji to vidi kao okupatorsku aspiraciju Sofije, kaže da Bugari znaju da Delčev nikada nije bio njihov i da ni nadalje to neće biti. Podseća i da su kosti Delčeva od 1903, pa sve po završetku Drugog svetskog rata bile u vrećici na tavanu Crkve svete nedelje u Sofiji, što dovoljno svedoči koliko su ga smatrali svojim herojem.Međutim, Nedelkovski ne misli da je Bugarska jedina smetnja evroatlantskim integracijama Skoplja.

„Mi u svakom slučaju nećemo ući u EU, zato što nama to ne treba, a i EU to ne želi, a nećemo ući ni u NATO, zato što će to očito blokirati veoma ozbiljna članica NATO-a — Turska, koja nas isključivo priznaje pod imenom Republika Makedonija“, mišljenje je tog novinara.

Identitet, ulaznica za EU i NATO

Univerzitetski profesor, pravnik, dr Aleksandar Daštevski smatra da Komisija nema šansi da nešto uradi i dođe do saglasja. Kako kaže za Sputnjik, „ovi naši su sve prihvatili, jer je važno biti u NATO-u i EU, pa makar se i svega odrekli“. A to je, dodaje on, neprihvatljivo, jer ako vi nemate svoj identitet, onda džabe i bilo koja međunarodna organizacija.

Međutim, Daštevski smatra da je za Skoplje neprihvatljiv stav Sofije po pitanju Delčeva, jer u Severnoj Makedoniji, kako kaže, nema čoveka koji je spreman da prizna da je on, koji se borio za autonomiju Makedonije, a rođen u Egejskoj Makedoniji, Bugarin.„Istoričari koji pregovaraju, koji su u Komisiji, rekli su da to neće priznati po cenu da nas blokiraju u pristupanju EU, tako da se sada i to komplikuje. Mislim da možda nađu neku soluciju da se on deklarisao kao Bugarin, ali da se borio za makedonsku stvar. To je neko srednje rešenje“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Makedonski Bugarin

To što se Delčev izjasnio kao makedonski Bugarin i tim podatkom sada Bugari mašu, samo ukazuje da u tom trenutku, kada su kao države postojale Srbija, Bugarska i Grčka, on nije imao drugog izbora, objašnjava ovaj univerzitetski profesor.

Po njegovom mišljenju, priznanje da je Delčev Bugarin značilo bi da Makedonci uopšte ne postoje. A to je, kako kaže, i cilj — da se pokaže da Makedonci generalno ne postoje i da su to Bugari.

On podseća da se najveći univerzitet u Bugarskoj, koji je, kaže, ponos te države, zove Sveti Kliment Ohridski, čime su hteli da stave do znanja da je reč o bugarskom svecu i bugarskoj teritoriji.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. Zivojin says:

  Od istorije se ne moze pobeci. Ono sto je pre 100 godina bilo seme razdora i dalje je. I dalje su ista saveznistva kao i tada. Nadam se da nece nas narod proci kroz ona stradanja kao pre 100 godina.

 2. Budi Bog s nama says:

  E brate (batko) moj sve su im uzeli i ime i ustanak i narodne heroje, porobiše ih, političari izdaše i neće im ništa ostati osim te lepe zastave ako se ne sete i to da im uzmu. Kamo sreće da su ušli u sastav Srbije da ne doživljavaju ovakav blam i propast.

  • Ivana says:

   Da su sa Srbijom bilo bi bolje i njima i nama ali evropski prijatelji rade na uništenju sveg pravoslavnog već vekovima ali nekima to još nije jasno.

  • Dule says:

   Nezaboravite da su i Srbi vladali ovom teritoriom i nista nie bilo drugacie

 3. Makedonac Makedonski says:

  Na nijednu zastavu koju su nosili komite ilindenski borci nije pisalo Smrt ili sloboda za bugarsku vec za Makedoniju..Pa niti zastava imala kao kod bugara zelena boja..Samo ovaj fakt pokazuje da su se borili Makedonci za nezavisnu Makedoniju

  • Velika Metla says:

   Jedino za šta ste se borili je bilo onda kada je trebalo da se odvojite od Srbije. Samo ne znam kome ste to hteli da se priključite? Morate se nekome priključiti,jer nezavisni nećete biti NIKADA! Jedino gde ste postali nezavisni je od samih sebe,a zavisni od svih ostalih.

  • Za Srbiju says:

   Goce Delčev se izjašnjavao kao SRBIN. I zato je ubijen. A Brozovo- kominternovska laž je da je bio makedonac. Gde su makedonci bili 2300 godina? Oni makedonci - antički, nisu bili na današnjoj teritoriji Makedonije i davno su helenizovani. Ako već izmišljate svoj "makedonski" identitet, onda ne kradite tuđe i ne menjajte istorijske činjenice. Makedonija je Stara Srbija - prednemanjićka, kao i nemanjićka. Ovo je istina, a sve drugo je "trla baba lan, da joj prođe dan". Od Pavlovića postali pavlovski, od Jovanovića jovanovski i tako redom.

   • Dule says:

    Da Srbi su izmislili kirilicu Proveri stare knjige sta ti deda i tata ucio Sta pise o Makedoncima Tako da neces lupetati gluposti Pozdrav veliki Srbine Od takvih kao tebe Srbija e ono sto je danas

 4. Velika Metla says:

  Bugarska se kao nešto pita???!!! Dajte,bre,narode malčice ozbiljnosti! Pa KO Blgare pita bilo šta? Oni jedino mogu da odlučuju koliko nisko će da spuste gaće pred okupatorom sa zapada. Takvi su UVEK bili,i takvi će UVEK biti. Do skoro su bili najgori pravoslavni narod,a od pre desetak godina su ih pretekli miloprknogorci. Šljam bez presedana.

 5. teoretičar says:

  Makedonci najzad postaju ono što jesu. Pre svega antibugarske ustaše, iako su najvećim delom bugarskog porekla, zatim antisrpske ustaše jer imaju bar četvrtinu srpsko poreklo, zatim imaju bar 5% grčkog porekla...Makedonci kao narod danas mogu da postoje samo zato što to Amerika hoće i to samo dokle hoće inače... Koji đavo je bio Makedoniji da se odvoji od Srbije? Napola su je već rasturili Albanci, jer ameri više volu albance, a jednu četvrtinu će im pojesti grci, jednu četvrtinu Bugari. Samo mi blesavi Srbi ih držali kao MAKEDONSKU braću. E kada niste shvatili na vreme da postojite jedino i samo na srpskim žrtvama, onda očekujte zasluženo. Udarili ste sami sebi zadnji klinac u vaš mrtvački sanduk a Bugarima, Albancima i Grcima ostaje samo da vas sahrane. Jedini koji će doći na sahranu i ljudski zaplakati za vama su - Srbi! Isti đavo je počeo da žvaće i braću Crnogorce. Kod njih neće ni biti sahrane. Poalbanizovaće ih albanezi dok trepneš. Stigli su im do Titograda. Jedino ste postojali i gradove zidali dok ste bili pod "tiranijom" Srbije. Skoplje vam Srbija izgradila, majmuni blesavi. Nikada, ama nikada neću razumeti zašto su se Makedonija i Crna Gora odvojile od Srbije, kada je bar pola njih znalo da to uopšte neće na dobro izaći, a četvrtina još više sumnjala. Nikada neću razumeti. Muslimane razumem još tu i tamo, ali i oni su pojeli govno. Eno isparavaju ko etar iz otvorene flašice. Otpaci raznih naroda koji nisu na vreme shvatili da su im prvima namenili nestanak. Jedina šansa su im bili Srbi.

 6. Armagedon says:

  Goce Delčev, klasično bugarsko ime. Ko zna sa kojim ciljem i od koga je taj poslat da traži autonomnu Makedoniju na teritoriji stare Srbije. Smrdi na Engleze ili Nemce i uspelo im. A "Makedonski novinar Milenko Nedelkovski" šta mislite kome bi po tipu imena i prezimena mogao da pripada. O trećoj generaciji predaka ne sme ni da pita. Toliko o Makedoniji.

 7. ABC says:

  Što reče jedan moj drug kad su ga u'vatili sa četkom i farbom u ruci da žvrlja prostakluke na zidu kazninice: "Džaba ste krečili"...

 8. Senjo says:

  Kada je svojevremeno Bugarska pristupala Evropskoj uniji , Makedonski premijer probugarski orijentiran ( postavljen od bugarske obavestajne sluzbe koji sada ima lanac hotela po Bugarskoj) je svojevremeno bezuslovno prihvatio sve zahteve Bugarske , da bi mogla pristupiti Evropskoj uniji , koja je trazila da resi malcinska prava Makedonaca u pirinskoj Makedoniji i celoj Bugarskoj , sto je bio ozbiljan problem za Bugare... Sada kada treba Makedonija da pristupi Evropskoj uniji oni uslovljavaju pristup Sto dovoljno govori o kakvim dobrim susedima se radi . Pravi prijatelji ne uslovljavaju vec se sporazumevaju i razumeju.

 9. Maximus Decimus says:

  Makedonci,Crnogorci nama vise nista ne znace.Otisli i zbogom.

 10. Čokalin says:

  Kakav zaplet! Vidiš izgleda da će Južna Srbija, cene trenutno pozvana od milošte severna Makedonija, Makedonija startovati u eu kao Zapadna Bulgaria!Kameleon su - male bebe, kao i amebe.

 11. Beli Orao says:

  E makedonče , makedonče , požurio si ko montengrini da priznate šiptariju a to je bumerang koji se vratio i jednima i drugima a nije trbalo tako biti , mogli ste ostati u krnjoj Jugoslaviji, bili bi jači a i slobodni i danas . Ovako sad imate što imate !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *