ОЗБИЉАН УДАРАЦ ЗА МАКЕДОНЦЕ: Џаба су мењали име, НЕМА НИШТА ОД…

ОЗБИЉАН УДАРАЦ ЗА МАКЕДОНЦЕ: Џаба су мењали име, НЕМА НИШТА ОД…

25 јуна 2019

(foto: Pixabay)

Циници би рекли, добро је што су Скопље и Софија пре две године потписали Споразум о добросуседским односима, иначе, како би изгледали њихови односи да нису добри суседи. Овако, Бугарска ће „само“ блокирати добијање датума за почетак преговора Северне Македоније са ЕУ, ако Скопље не призна да је Гоце Делчев Бугарин.

Некима који баш и нису познаваоци „добросуседских односа“ на Балкану, захтев Софије би у најмању руку могао да изгледа као чудан. Међутим, иза њега се, по речима саговорника Спутњика, практично крије одрицање Македонаца од сопственог идентитета и као нације, и као државе.Споразум о добросуседским односима званичници двеју држава потписали су 1. августа 2017. године, али је заједничка Комисија о историјским питањима требало да утврди право стање ствари у ситуацијама у којима размимоилажења постоје и да их, ако је могуће, „испегла“.

Чији је Илинденски устанак

Судећи по изјави бившег председника Бугарске Георгија Парванова, да се рађа антибугарски македонизам у најгрубљој форми, тешко да ће до тога скоро доћи. Илинденски устанак из 1903. године, против Османског царства, а за аутономију Македоније, који Македонци сматрају једним од највећих и најзначајнијих догађаја у модерној историји, по Парванову је био „бугарски по свом карактеру“.

Огласио се и премијер Бугарске Бојко Борисов оценом да Скопље још није „зрело“ за добијање датума за почетак преговора о приступању ЕУ, све док се спори да ли је оснивач ВМРО Гоце Делчев Бугарин или Македонац и док користи антибугарску реторику.

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева била је још прецизнија: Софија не захтева ништа више од Северне Македоније, већ само истину да је Гоце Делчев без икакве сумње Бугарин.И бугарски министар одбране и председник странке ВМРО-БНД Красимир Каракачанов утврдио је да Северна Македонија неће моћи да се придружи ЕУ и НАТО-у уколико не прихвати став Бугарске о историјским питањима која изазивају контроверзе у обема државама.

Тај политичар је изразио огорчење и због чињенице да Скопље инсистира на македонском пореклу револуционара Гоце Делчева, као и због недавног предлога Северне Македоније да уприличе заједничку прославу посвећену том националном хероју и то 7. октобра — на дан када је Софија предала његове посмртне остатке Скопљу.

Каракачанов је више пута изјављивао да ће Бугарска блокирати приступање Северне Македоније Европској унији и НАТО-у, уколико премијер Зоран Заев „настави да тврди да македонски језик постоји“.

Софија највећа препрека

Дакле, Северној Македонији, све и да Берлин, Париз, Хаг и Копенхаген у октобру смекшају по питању датума за отпочињање преговора о приступању ЕУ, који пре неколико дана нису хтели да им дају, Бугарска остаје као тешко савладива препрека.

Македонски новинар Миленко Неделковски, за кога, како каже, не постоји Северна Македонија, већ Република Македонија, јер је народ на референдуму тако одлучио, сматра сасвим реалном претњу Бугарске да блокира њен пут ка ЕУ и НАТО-у.

„Комисија је стала још на самом почетку. Македонски члан те Комисије, историчар Ванчо Георгијев, јуче је објаснио да су Бугари када су дошли на први састанак рекли: Ако не кажете да је Гоце Делчев Бугарин, имаћете вето у ЕУ. То је исто као што вама одузимају Косово, тако нама желе да одузму оно што је наше. Они пробају, а на нама је да издржимо“, објаснио је саговорник Спутњика.

Посмртни остаци у врећици на црквеном тавану…

Неделковски, који то види као окупаторску аспирацију Софије, каже да Бугари знају да Делчев никада није био њихов и да ни надаље то неће бити. Подсећа и да су кости Делчева од 1903, па све по завршетку Другог светског рата биле у врећици на тавану Цркве свете недеље у Софији, што довољно сведочи колико су га сматрали својим херојем.Међутим, Неделковски не мисли да је Бугарска једина сметња евроатлантским интеграцијама Скопља.

„Ми у сваком случају нећемо ући у ЕУ, зато што нама то не треба, а и ЕУ то не жели, а нећемо ући ни у НАТО, зато што ће то очито блокирати веома озбиљна чланица НАТО-а — Турска, која нас искључиво признаје под именом Република Македонија“, мишљење је тог новинара.

Идентитет, улазница за ЕУ и НАТО

Универзитетски професор, правник, др Александар Даштевски сматра да Комисија нема шанси да нешто уради и дође до сагласја. Како каже за Спутњик, „ови наши су све прихватили, јер је важно бити у НАТО-у и ЕУ, па макар се и свега одрекли“. А то је, додаје он, неприхватљиво, јер ако ви немате свој идентитет, онда џабе и било која међународна организација.

Међутим, Даштевски сматра да је за Скопље неприхватљив став Софије по питању Делчева, јер у Северној Македонији, како каже, нема човека који је спреман да призна да је он, који се борио за аутономију Македоније, а рођен у Егејској Македонији, Бугарин.„Историчари који преговарају, који су у Комисији, рекли су да то неће признати по цену да нас блокирају у приступању ЕУ, тако да се сада и то компликује. Мислим да можда нађу неку солуцију да се он декларисао као Бугарин, али да се борио за македонску ствар. То је неко средње решење“, указује саговорник Спутњика.

Македонски Бугарин

То што се Делчев изјаснио као македонски Бугарин и тим податком сада Бугари машу, само указује да у том тренутку, када су као државе постојале Србија, Бугарска и Грчка, он није имао другог избора, објашњава овај универзитетски професор.

По његовом мишљењу, признање да је Делчев Бугарин значило би да Македонци уопште не постоје. А то је, како каже, и циљ — да се покаже да Македонци генерално не постоје и да су то Бугари.

Он подсећа да се највећи универзитет у Бугарској, који је, каже, понос те државе, зове Свети Климент Охридски, чиме су хтели да ставе до знања да је реч о бугарском свецу и бугарској територији.

(Спутњик)

KOMENTARI16 коментара

 1. Zivojin says:

  Od istorije se ne moze pobeci. Ono sto je pre 100 godina bilo seme razdora i dalje je. I dalje su ista saveznistva kao i tada. Nadam se da nece nas narod proci kroz ona stradanja kao pre 100 godina.

 2. Budi Bog s nama says:

  E brate (batko) moj sve su im uzeli i ime i ustanak i narodne heroje, porobiše ih, političari izdaše i neće im ništa ostati osim te lepe zastave ako se ne sete i to da im uzmu. Kamo sreće da su ušli u sastav Srbije da ne doživljavaju ovakav blam i propast.

  • Ivana says:

   Da su sa Srbijom bilo bi bolje i njima i nama ali evropski prijatelji rade na uništenju sveg pravoslavnog već vekovima ali nekima to još nije jasno.

  • Dule says:

   Nezaboravite da su i Srbi vladali ovom teritoriom i nista nie bilo drugacie

 3. Makedonac Makedonski says:

  Na nijednu zastavu koju su nosili komite ilindenski borci nije pisalo Smrt ili sloboda za bugarsku vec za Makedoniju..Pa niti zastava imala kao kod bugara zelena boja..Samo ovaj fakt pokazuje da su se borili Makedonci za nezavisnu Makedoniju

  • Velika Metla says:

   Једино за шта сте се борили је било онда када је требало да се одвојите од Србије. Само не знам коме сте то хтели да се прикључите? Морате се некоме прикључити,јер независни нећете бити НИКАДА! Једино где сте постали независни је од самих себе,а зависни од свих осталих.

  • Za Srbiju says:

   Goce Delčev se izjašnjavao kao SRBIN. I zato je ubijen. A Brozovo- kominternovska laž je da je bio makedonac. Gde su makedonci bili 2300 godina? Oni makedonci - antički, nisu bili na današnjoj teritoriji Makedonije i davno su helenizovani. Ako već izmišljate svoj "makedonski" identitet, onda ne kradite tuđe i ne menjajte istorijske činjenice. Makedonija je Stara Srbija - prednemanjićka, kao i nemanjićka. Ovo je istina, a sve drugo je "trla baba lan, da joj prođe dan". Od Pavlovića postali pavlovski, od Jovanovića jovanovski i tako redom.

   • Dule says:

    Da Srbi su izmislili kirilicu Proveri stare knjige sta ti deda i tata ucio Sta pise o Makedoncima Tako da neces lupetati gluposti Pozdrav veliki Srbine Od takvih kao tebe Srbija e ono sto je danas

 4. Velika Metla says:

  Бугарска се као нешто пита???!!! Дајте,бре,народе малчице озбиљности! Па КО Блгаре пита било шта? Они једино могу да одлучују колико ниско ће да спусте гаће пред окупатором са запада. Такви су УВЕК били,и такви ће УВЕК бити. До скоро су били најгори православни народ,а од пре десетак година су их претекли милопркногорци. Шљам без преседана.

 5. теоретичар says:

  Македонци најзад постају оно што јесу. Пре свега антибугарске усташе, иако су највећим делом бугарског порекла, затим антисрпске усташе јер имају бар четвртину српско порекло, затим имају бар 5% грчког порекла...Македонци као народ данас могу да постоје само зато што то Америка хоће и то само докле хоће иначе... Који ђаво је био Македонији да се одвоји од Србије? Напола су је већ растурили Албанци, јер амери више волу албанце, а једну четвртину ће им појести грци, једну четвртину Бугари. Само ми блесави Срби их држали као МАКЕДОНСКУ браћу. Е када нисте схватили на време да постојите једино и само на српским жртвама, онда очекујте заслужено. Ударили сте сами себи задњи клинац у ваш мртвачки сандук а Бугарима, Албанцима и Грцима остаје само да вас сахране. Једини који ће доћи на сахрану и људски заплакати за вама су - Срби! Исти ђаво је почео да жваће и браћу Црногорце. Код њих неће ни бити сахране. Поалбанизоваће их албанези док трепнеш. Стигли су им до Титограда. Једино сте постојали и градове зидали док сте били под "тиранијом" Србије. Скопље вам Србија изградила, мајмуни блесави. Никада, ама никада нећу разумети зашто су се Македонија и Црна Гора одвојиле од Србије, када је бар пола њих знало да то уопште неће на добро изаћи, а четвртина још више сумњала. Никада нећу разумети. Муслимане разумем још ту и тамо, али и они су појели говно. Ено испаравају ко етар из отворене флашице. Отпаци разних народа који нису на време схватили да су им првима наменили нестанак. Једина шанса су им били Срби.

 6. Armagedon says:

  Гоце Делчев, класично бугарско име. Ко зна са којим циљем и од кога је тај послат да тражи аутономну Македонију на територији старе Србије. Смрди на Енглезе или Немце и успело им. А "Makedonski novinar Milenko Nedelkovski" шта мислите коме би по типу имена и презимена могао да припада. О трећој генерацији предака не сме ни да пита. Толико о Македонији.

 7. ABC says:

  Što reče jedan moj drug kad su ga u'vatili sa četkom i farbom u ruci da žvrlja prostakluke na zidu kazninice: "Džaba ste krečili"...

 8. Senjo says:

  Kada je svojevremeno Bugarska pristupala Evropskoj uniji , Makedonski premijer probugarski orijentiran ( postavljen od bugarske obavestajne sluzbe koji sada ima lanac hotela po Bugarskoj) je svojevremeno bezuslovno prihvatio sve zahteve Bugarske , da bi mogla pristupiti Evropskoj uniji , koja je trazila da resi malcinska prava Makedonaca u pirinskoj Makedoniji i celoj Bugarskoj , sto je bio ozbiljan problem za Bugare... Sada kada treba Makedonija da pristupi Evropskoj uniji oni uslovljavaju pristup Sto dovoljno govori o kakvim dobrim susedima se radi . Pravi prijatelji ne uslovljavaju vec se sporazumevaju i razumeju.

 9. Maximus Decimus says:

  Makedonci,Crnogorci nama vise nista ne znace.Otisli i zbogom.

 10. Čokalin says:

  Kakav zaplet! Vidiš izgleda da će Južna Srbija, cene trenutno pozvana od milošte severna Makedonija, Makedonija startovati u eu kao Zapadna Bulgaria!Kameleon su - male bebe, kao i amebe.

 11. Бели Орао says:

  Е македонче , македонче , пожурио си ко монтенгрини да признате шиптарију а то је бумеранг који се вратио и једнима и другима а није трбало тако бити , могли сте остати у крњој Југославији, били би јачи а и слободни и данас . Овако сад имате што имате !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u