ОЗБИЉНА ПРЕТЊА КИНЕ АМЕРИЦИ: „Напустите кинеско море, или…“

OZBILJNA PRETNJA KINE AMERICI: „Napustite kinesko more, ili…“

30 maja 2017

Kineska mornarica je poslala upozorenje mornarici SAD-a da će biti „posledica“ ukoliko ne uklone njihov ratni brod koji trenutno patrolira Južnim kineskim morem.

Ratnom brodu SAD-a je rečeno da napusti regiju gde je trenutno usidren, a koja se nalazi na 12 nautičkih milja od ostrva Spratli „bez dozvole“, kako navodi Peking.

Nakon što je USS Djui dirigovani razarač uplovio u vode blizu pomenute zemlje „bez dozvole kineske vlade,“ državna mornarica ju je“ upozorila da ode“, rekao je Lu Kang, potparol kineskog Ministarstva međunarodnih poslova.

Kina je osujetila nedavnu patrolu SAD-a, navodeći da ona „podriva kinesku suverenost i sigurnosne interese.“ Peking je urgirao da Vašington „ispravi svoju grešku“ i da se suzdrži od daljih provokacija koje mogu naškoditi „miru i sigurnosti regiona,“ kao i međusobnu saradnju između Kine i SAD-a.

„Prestanite da dalje provocirate postupcima koji podrivaju kinesku suverenost i mornarički interes kako biste izbegli da naškodite miru i sigurnosti regiona i dugotrajnoj saradnji između ove dve zemlje,“ naveo je Lu Kang. On je dodao da ove patrole mogu prouzrokovati „neočekivane nesreće u vazduhu i na moru,“ navodi Rojters.

USS Djui razarač je uplovio u zonu Nestašnog grebena na Spratli ostrvu, unutar 12 nautičkih milja od sporne teritorije u sredu. Obalske vode koje se protežu na 12 nautičkih milja se klasifikuju kao teritorijalne vode po konvenciji Ujedinjenih Nacija iz 1982. godine, što znači da ulazak SAD-a izaziva teritorijalno vlasništvo Kine.

Spratli ostrva su dugo bila u centru spora između Kine, Filipina, Vijetnama, Malezije, Bruneja i Tajvana jer je taj region od strateškog značaja za privredu tog regiona. Pravo koje Peking polaže na skoro celu površinu Južnog kineskog mora bogatog resursima i konstrukciju vojnih objekata na ostrvima je kritikovano od strane američke vlade. Kina je konstantno navodila da će rešiti spor sa svojim komšijama, odbijajući presudu haškog tribunala iz 2016. godine koja nije odobrila prava Kine i koja je išla u korist Filipina.

Ratni brod SAD-a je bio i ranije primećen u tom regionu ali je ulazak u sredu prvi od dolaska Donalda Trampa na predsedničko mesto. U međuvremenu, američki predsednik traži podršku od kineskog predsednika Zija Jinpinga da spreči Severnu Koreju koja nastavlja da sprovodi nuklearna i raketna testiranja.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *